Életfogytiglanra ítéltek tucatnyi embert Indiában

Vágólapra másolva!
Egy indiai bíróság életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt pénteken 11 férfit a több mint ezer ember halálát okozó, 2002-es gudzsaráti muszlimellenes zavargások egyik helyszínén elkövetett gyilkosságok miatt. Az ahmedábádi testület ezenkívül 12 másik személyre egyenként 7 év börtönt szabott ki, és még egy vádlottat tíz év szabadságvesztéssel sújtott.
Vágólapra másolva!

A nyugat-indiai Gudzsarát szövetségi államban azután törtek ki a zavargások 2002 februárjában, hogy egy hindu nacionalistákkal teli vonaton tűz ütött ki, amely 60 ember életét követelte. A történtekért a muszlimokat tették felelőssé, holott a gyújtogatás tényét soha nem erősítették meg a hatóságok.

Feldühödött tömeg

Zavargások törtek ki, és Ahmedábád egyik muszlim negyedében 69 ember vesztette életét a mintegy 20 ezer fős feldühödött hindu tömeg támadásaiban és gyújtogatásaiban. A halottak között volt az ellenzéki Kongresszus Párt egyik helyi képviselője is.

66 embert vádoltak meg

Az ügyben összesen 66 ember ellen emeltek vádat. Bizonyíték hiányában azonban 36-ot felmentettek, míg öt meghalt a börtönben a 2009-ben kezdődött bírósági eljárás ideje alatt, egy vádlott pedig megszökött. Az ügyészség eredetileg halálbüntetés kiszabását kérte az összes vádlottra, a bíró ezt azonban elutasította.

Nincs bizonyíték

India jelenlegi kormányfője, Narendra Modi a zavargások idején a szövetségi állam főminisztere volt, és bírálói azzal vádolták meg, hogy szemet hunyt a vérontás felett. A hindu nacionalista Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) élén álló Modi tagadta ezt, és a legfelső bíróság által kinevezett testület 2013-ban végül úgy határozott, nincs elegendő bizonyíték arra, hogy büntetőeljárás induljon ellene.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről