Bécsben is történtek szexuális támadások

Horizontal Police patrol in front of the building of the Vienna Musikverein on January 1, 2016, in Vienna, ahead of the traditional New Year concert. 
 / AFP / APA / HERBERT NEUBAUER / Austria OUT
Rengeteg rendőr volt a bécsi utcákon
Vágólapra másolva!
Miután kiderült, hogy a kölni támadás mellett Salzburgban is történtek hasonló atrocitások szilveszter éjjelén, a rendőrség hasonló bécsi bejelentéseket is nyilvánosságra hozott. E szerint egy diszkóban, valamint a Bécs központjában lévő Stephansplatzon is történtek hasonló támadások.
Vágólapra másolva!

Bécsben a terrorfenyegetettség ellenére ezrek voltak az utcán, a belvárosban szinte minden vendéglő és szórakozóhely nyitva volt, az utcán több mint tíz színpadon szólt a zene, és táncoltak az emberek. A tömeget kiemelt rendőri biztosítás védte, rendőrségi beszámolók szerint

csak a belvárosban több mint ötszáz gépfegyveres rendőr járőrözött.

Több turista fényképezkedni igyekezett a biztonsági emberekkel, ám azok elhárították a lehetőséget, és láthatóan feszült hangulatban pásztázták a tömeget. Miközben a terrorfenyegetés ezúttal alaptalannak bizonyult, néhány turista a kölni és salzburgi támadásokhoz hasonló eseményekről számolt be.

Rengeteg rendőr volt a bécsi utcákon Forrás: AFP/APA/Herbert Neubauer

Fogdosták, meglopták

Egy belga turista tett bejelentést, amely szerint egy diszkóban a bécsi Leopoldstadtban éjfél körül több külföldi férfi vette körül, és fogdosni kezdte. Miután kimenekült a helyről, észrevette, hogy a pénztárcája és az iratai hiányoznak. Ezután a barátnőjével együtt visszamentek a szállásukra, majd azonnal a rendőrségre indultak. A beszámoló szerint a férfiak arabul beszéltek. Hasonló atrocitásról számolt be egy másik turista, aki a belváros közepén, a Stephansplatzon szórakozott a barátnőjével.

A rendőrök nem látták

Éjfél után nem sokkal, amikor a hangulat a tetőfokára hágott, egy öt főből álló, egymással arabul beszélő csoport jelent meg a tömegben, körbevették a nőket, és erőszakoskodni kezdtek velük. Amint a bejelentő elmondta, az ő barátnőjét is lökdösni és fogdosni kezdték, ám ő közbe tudott lépni, és kirángatta az összezáródó csoportból. A nagy tömeg és a másra irányuló figyelem miatt a metró kijáratnál álló rendőrök vélhetően nem észlelték a támadásokat. A rendőrség szóvivője szerint más bejelentés nem érkezett a hatóságokhoz.

Szervezett, összehangolt akcióról beszélnek

Egyre több elemző tekint gyanúval az eseményekre, és értékeli úgy, hogy szervezett és összehangolt eseményekről lehet szó, amelyeknek épp az a célja, hogy a befogadóbarát többségű országokban – Németországban és Ausztriában – a lakosságot a menekültek ellen hangolja. Amennyiben ez volt a terv, a dolog sikeresnek látszik, mert

egyre több olyan hang hallatszik, hogy a menekültek érkezése veszélyt jelent a társadalmi összetételre.

Ausztriában egy kisebb jobboldali párt, a Team Stronach vonta kérdőre a belügyminisztert, hogy mit tesznek a „társadalmi egyensúly helyreállítása érdekében". Egyelőre az osztrák sajtó és a rendőrség is bizonytalan abban, hogy egyedi esetekről, összehangolt akcióról vagy valódi társadalmi jelenségről van-e szó. A sajtó ezt úgy kezeli, hogy nagyon óvatosan és tényszerűen tudósít az eseményekről, óvakodva attól, hogy korai következtetéseket vonjon le, vagy maga is befolyásolja a hangulatot, és ez menekültellenes indulatokhoz vezessen. Egyelőre a vezető politikusok sem szólaltak meg az ügyben, várva, hogy a rendőrségi nyomozások hova vezetnek.

Rosszat szólt a rendőrparancsnok

Ezzel párhuzamosan a bécsi rendőrkapitány, Gerhard Pürstl is a támadások kereszttüzébe került, miután a bécsi és salzburgi eseményekről való beszámolók kapcsán azt nyilatkozta, hogy korábban is úgy volt, és így is kell maradnia, hogy „a nőket éjszaka kísérnie kell valakinek, ha a városban sétálnak". A zölt párt szóvivője, Peter Piltz azonnal lecsapott a szavaira, bejelentve, hogy ez „a rendőrség morális összeomlásának jele", hiszen az, hogy Bécsben a nők bármely napszakban egyedül is biztonságban érezhetik magukat, az „az alapvető jogok egyike," amelyet minden eszközzel meg kell védenünk, és bejelentette, hogy ennek biztosítása érdekében ő is a belügyminiszterhez fordul.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről