Megerősítené az EBESZ-t a német, az osztrák és az olasz külügyminiszter

Vágólapra másolva!
Úgy vélik, meg kell újítani a fegyverzetellenőrzés rendszerét. Az EBESZ soros elnöki tisztségét az idén, jövőre és 2018-ban ellátó Németország, Ausztria és Olaszország külügyminisztere tölti be.
Vágólapra másolva!

Az elnökégi trojka: Frank-Walter Steinmeier német, Sebastian Kurz osztrák és Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter; a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapban közölt írásukban egyebek között azzal érvel: az ukrajnai Krím félsziget nemzetközi jogot sértő Oroszországhoz csatolása és a megoldatlan kelet-ukrajnai konfliktus azt mutatja, hogy Európában megkérdőjeleződött a béke évtizedekig szilárd alapja, a válságok és konfliktusok Szíriától Jemenig és Líbiától Afganisztánig pedig azt jelzik, hogy az egész világ nyugtalan.

Úgy vélik, ebben a helyzetben minden eddiginél nagyobb szükség van fórumokra az elveszett bizalom visszaszerzéséhez, és a biztonság és stabilitás szerkezeteinek újjáépítéséhez. Ilyen fórum szerintük az EBESZ - írta a három külügyminiszter a szervezet fő vezető testülete, a miniszteri tanács csütörtökön Hamburgban kezdődő ülése alkalmából közölt cikkében.

Az elnökségi trojka tagjai szerint szélesíteni kell a fórum résztvevőinek körét, a parlamentek tagjai, a civil társadalom, a gazdaság és a tudomány emberei előtt is meg kell nyitni az EBESZ-t, hogy erősödjék közvetítő, a 57 tagállamot összekötő szerepe. Hozzátették: az ukrajnai konfliktus megmutatta, hogy

a szervezetnek fel kell készülnie többdimenziós konfliktushelyzetekre, ezért tovább kell fejleszteni eszközeit, képességeit

és alkalmassá kell tenni arra, hogy bármikor hozzáláthasson a konfliktusmegelőző munkához, vagy a felek közötti közvetítéshez, a megállapodások végrehajtásának monitorozásához és a konfliktus-utókezeléshez, a válságok utáni rehabilitációhoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről