A merénylet előtt bolti lopáson kapták a marseille-i késelőt

Marseille, terror
Marseille, 2017. október 1. HElyszínelők egy holttest mellett a dél-franciaországi Marseille főpályaudvaránál 2017. október 1-jén, miután a hatóságok lelőttek egy késes támadót. Az elkövető két embert halálosan megsebesített. (MTI/AP/Claude Paris)
Vágólapra másolva!
Olaszországban élt és olasz felesége volt annak a marseille-i terroristának, akit vasárnap lőttek le, miután késsel megölt két fiatal nőt.
Vágólapra másolva!

Ahmed Hanadzsit hazájában lopásért és kábítószer-kereskedelemért elítélték, 2006-tól Olaszországban

alkalmi munkákból élt.

Két évvel később elvett egy Ramona nevű olasz nőt, aki hasonlóképpen drogkereskedelemért volt már büntetve. Hanadzsi azután hagyta el Olaszországot, hogy elváltak. Ramona jelenleg Észak-Afrikában van.

Az olasz terrorizmusellenes nyomozó igazgatóság hétfő hajnalban házkutatást tartott az olasz exfeleség anyjának lakásán. Azt vizsgálják, hogy Hanadzsi 2014 óta visszatért-e Olaszországba, kikkel tartotta a kapcsolatot. Az olasz hatóságok szerint a férfi nem Olaszországban radikalizálódott.

A marseille-i késelőt lelőtték a rendőrök Forrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Paul-Louis Leger

A tunéziai férfit a késelés előtt két nappal

Lyonban bolti lopáson kapták, másnap szabadon engedték.

A kihallgatásán egy 2014-ben Ahmed H. névre kiállított tunéziai útlevéllel igazolta magát, azt állította magáról, hogy munkanélküli hajléktalan, rendszeres kábítószer-fogyasztó, és szobafestésből tartja fenn magát. Az útlevél tulajdonosa nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásban. Még vizsgálják, hogy hamis-e a dokumentum.

Olaszországban Franciaországból érkezve telepedett le, majd visszatért Franciaországba. Az olasz hatóságok szerint valószínű, hogy

migránsként kelt át Tunéziából Európába,

talán a dél-olaszországi partokra, majd Franciaország és Olaszország között mozgott.

A késelő két nőt megölt Forrás: MTI/AP/Claude Paris

Nem ez az első alkalom, hogy európai terrortámadások szálai Olaszországba vezetnek. Többek között a 2015-ös párizsi merényletek egyik elkövetője, Salah Abdeslam többször is Olaszországon keresztül utazott Szíriába; a 2016-os berlini kamionos merénylet elkövetője, Anis Amri öt évvel korábban Dél-Olaszországba érkezett illegális bevándorlóként.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!