Tízezrek vannak áram nélkül a csehországi vihar után

Csehország vihar
Csehországban a tegnapi viharban volt, hogy félmillió háztartásban nem volt áram.
Vágólapra másolva!
Az észak-csehországi Jicínben egy nőt, a dél-morvaországi Trebicben egy férfit nyomott halálra szélviharban kidőlt fa. Legalább kéttucatnyian hasonló okok miatt megsérültek. Több tízezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban az országon szombat éjféltől átvonuló rendkívül heves, esővel kísért szélvihar miatt. Komoly fennakadások vannak a közlekedésben is a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) tudósítása szerint.
Vágólapra másolva!

Az ország 14 térsége közül tízben több száz problémát jelentettek a magasfeszültségű vezetékeken is. Hét régióban vészhelyzetet hirdettünk, minden erőnkkel a hibák elhárításán dolgozunk. A legsúlyosabb problémák az Ústecky, Královohradecky, a Libereci és a Közép-csehországi régióban vannak - mondta Sona Holingerová, a cseh energetikai művek CEZ szóvivője. Megjegyezte: szélvihar nyugatról keletre vonul, a keleti morvaországi régiókban délután kell számítani a legerősebb széllökésekre.

Kattintson és nézze meg a videót a pusztításról!

A cseh-lengyel határon lévő Óriáshegység (Krkonose) csúcsain

a széllökések sebessége a kora reggeli órákban elérte az óránkénti 180 kilométert is. A nyugat-csehországi mintegy százezer lakosú Ústí nad Labemben vasárnap reggel óránkénti 130 kilométeres szélsebességet mértek,

és a jelentések szerint a városban gyakorlatilag nem lehetett közlekedni.

Forrás: Origo

A szélvihar háztetőket rongált meg, fákat, póznákat tépett ki. A kidőlt fák sok helyen akadályozzák a közúti és a vasúti forgalmat. A problémák miatt több tucatnyi regionális vasútvonalon, elsősorban az ország nyugati és északi régióiban leállt, szünetel a közlekedés.

A cseh hidrometeorológiai intézet egész vasárnapra vészhelyzetet hirdetett. A rendőrség azt ajánlotta az autósoknak, hogy akinek nem szükséges, ne induljon útra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!