Peszkov szerint visszataszítóak Johnson vádjai

landscape HORIZONTAL 2970803 11/08/2016 Russian presidential spokesman Dmitry Peskov during Russian President Vladimir Putin's meeting with Premier of the State Council of the People's Republic of China Li Keqiang at the Moscow Kremlin, November 8, 2016.
Dmitrij Peszkov
Vágólapra másolva!
Sértőnek és visszataszítónak minősítette Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön Boris Johnson brit külügyminiszter állásfoglalását, miszerint párhuzam vonható az Oroszországban idén nyáron megtartandó labdarúgó-világbajnokság és a náci Németországban 1936-ban megtartott olimpia között.
Vágólapra másolva!

"Ez egy visszataszító bejelentés, amely nem méltó egyetlen ország külügyminiszteréhez sem. Ez nyilvánvalóan sértő és megengedhetetlen" – fogalmazott Peszkov újságírók kérdéseire telefonkonferencián válaszolva.

A londoni alsóház külügyi bizottságának szerdai meghallgatásán a Munkáspárt egyik képviselője úgy fogalmazott, hogy Putyin "ugyanúgy az országimázs javítására" kívánja felhasználni a nyári világbajnokságot, ahogy "Hitler használta az 1936-os berlini olimpiát". Johnson a bizottsági tag felvetésére azt válaszolta, hogy "egyértelműen helyénvaló az összehasonlítás 1936-tal".

Az orosz elnöki szóvivő kijelentette: a Kreml az európai országok elemi politikai logikájára és bölcsességére számít abban az esetben, ha Theresa May arra biztatná őket az EU-csúcson, hogy tegyenek lépéseket Oroszország ellen. Kifogásolta, hogy London nem kíván együttműködni Moszkvával az incidens felderítésében, arról semmilyen tájékoztatást nem ad az orosz félnek.

Dmitrij Peszkov Forrás: AFP/Sputnik/Sergey Guneev

A több nyugati országban propagandacsatornának bélyegzett orosz RT televíziónak nyilatkozva Peszkov arra az ellentmondásra hívta fel a figyelmet, hogy

brit részről már "pár órával" a Szkripal-incidens felfedezése után Oroszországot vádolták meg, miközben a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) közölte, hogy szakértőinek három hétre lesz szüksége a hatóanyag előzetes vizsgálatához.

A szóvivő a brit magatartás bírálatát azzal az érveléssel próbálta meg alátámasztani, hogy milyen furcsa lenne, ha az orosz fél személyesen a brit kormányfőt vádolná, ha egy gyalogost Moszkva központjában egy brit gyártmányú Range Rover ütne el.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke "arcátlannak" és az általa betöltött tisztséghez méltatlannak nevezte Johnsonnak a labdarúgó-vb-vel kapcsolatban tett kijelentését. Úgy vélekedett, hogy a Szkripal-üggyel London a Brexit nehézségeiről próbálja meg leterelni a figyelmet.

Alekszandr Jakovenko, Oroszország londoni nagykövete – aki a mérgezéses támadás óta először állt a nyilvánosság elé – a londoni orosz nagykövetségen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján is elfogadhatatlannak nevezte Johnson nyilatkozatát. Hozzátette, hogy

mivel Nagy-Britannia nem hajlandó együttműködni Oroszországgal az ügyben, "a brit nyilatkozatoknak sincs semmi értelmük".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről