A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Legalább negyven rab fulladt meg brazil börtönökben

Brazília, börtön, gyilkosság
Brazilian riot police prepare to invade the Puraquequara Prison facility at Bela Vista community, Puraquequara neighborhood at the city of Manaus, Amazonas state on May 27, 2019. - At least 40 inmates were killed in four jails in northern Brazil on Monday, authorities said, in the latest wave of violence to rock the country's severely overpopulated and dangerous prison system. (Photo by Sandro Pereira / AFP)
Vágólapra másolva!
A vasárnapi 15 halálos áldozatot követelő brazíliai börtönlázadás után hétfőn újabb 40 halottat találtak a hatóságok, valószínűleg megfulladtak. Utóbbi eseteket is Amazonas állam székhelyéről, Manausból jelentették. 
Vágólapra másolva!

Az áldozatokat rutinellenőrzések során fedezte fel a személyzet négy különböző börtönben. A halottak mellett többen megsérültek a rabok közül – írja a BBC.

A helyi kormányzó, Wilson Lima, hétfőn krízishelyzetként jellemezte az eseményeket, hozzátéve, hogy a vasárnap indított nyomozást kiterjesztik a legutóbbi halálesetekre is.

Tömegoszlatásra készülő rendfenntartók a Puraquequara börtönben 2019. május 27-én Forrás: AFP/Sandro Pereira

Vasárnap még látogatási időben törtek ki a zavargások az Anísio Jobim börtönben.

A hatóságok szerint

a rabokat éles fogkefével szurkálták meg, illetve megfojtották őket.

A hétvégi erőszaknak a látogatók is tanúi voltak.

Családtagok kézen fogva imádkoznak a börtön előtt Forrás: AFP/Sandro Pereira

A The Rio Timesnak nyilatkozva az egyik rab anyja is totális káosznak nevezte a történteket. A nő szerint mindenki elkezdett futni, verték a cellák kapuját, az ajtókat, majd lefutottak a folyosókon.

Forrás: AFP/Sandro Pereira

Brazíliában rendkívüli módon túlzsúfoltak a börtönök, emiatt gyakoriak a börtönlázadások. 2019 elején 119 rab halt meg az ország északi felén különböző zavargásokban.

Tavaly szeptemberben 92-en szöktek meg, amikor fegyveresek robbantottak és lövöldöztek az egyik börtönnél, megölve egy rendőrt.

A börtönrendszer reformjára és a szigorúbb ellenőrzésekre tett kísérletek komoly ellenállásba ütköztek a börtönökben és az azokon kívül működő bűnbandák miatt.

Az év elején a bűnbandák mintegy 80 támadást hajtottak végre állami intézmények, bankok, buszok és benzinkutak ellen. Sokak szerint a támadások mögött a tervezett reformok elleni bosszú áll a háttérben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!