Görögkatolikus ifjúsági központot adtak át Lemberg megyében

Vágólapra másolva!
A magyar kormány támogatásával és Fényeslitke község közreműködésével épült görögkatolikus ifjúsági lelki központot adott át ünnepélyesen Íjgyártó István, Magyarország ukrajnai nagykövete vasárnap a Lemberg (Lviv) megyei Tuholka községben.
Vágólapra másolva!

Az épületszentelő ukrán görögkatolikus liturgia után Íjgyártó István az MTI érdeklődésére telefonon elmondta: avató beszédében - az esemény és a hely jellegének megfelelően - Szent Pál apostol rómaiakhoz írt levelének 15. fejezetéből a hívek egymásra találására vonatkozó, "Fogadjátok el tehát egymást, amint Krisztus is elfogadott titeket Isten" dicsőségérerészletet idézte.

- tette hozzá.

A diplomata azt is elmondta, hogy az ifjúsági központ a tuholkai és a környező falvak fiataljai számára szolgál majd

közösségépítő, gyülekezeti és találkozási helyként.

A létesítményben helyet kap vasárnapi iskola, énekkar és lesz énekoktatás, de van benne filmvetítésre alkalmas terem is, míg a felső szinten vendégszobákat alakítanak ki, ezzel is támogatva a vidék turizmusának fejlődését - közölte.

Íjgyártó emlékeztetett, hogy

Tuholkában a magyar kormány támogatásával tavaly egy sziklakápolna és keresztút is épült.

A Kárpátokban található Tuholka község vezetése és lakossága nagy segítséget nyújtott a Vereckei-hágóról a szovjet hatóságok által az 1960-es években eltávolított - a magyarok számára fontos - egykori millenniumi honfoglalási emlékmű darabjainak felkutatásában és összegyűjtésében.

Az ukrán-magyar jószomszédi kapcsolatok és megbékélés jeleként az emlékmű fellelt darabjait a helyiek 2014-ben a magyar államnak adományozták. Ezeket restaurálás és kiegészítés után millenniumi emlékműként Kövér László, az Országgyűlés elnöke avatta újra 2015. október 3-án az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban.