Helyettes államtitkár: Stratégiai cél az egészséges étkezés előmozdítása

Vágólapra másolva!
Stratégiai cél a kormányzat számára az ételminőség, az ételbiztonság és az egészséges étkezés előmozdítása - hangoztatta a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára szombaton Szolnokon, a III. Magyar gasztronómia napja rendezvény keretében szervezett Magyarország étele 2024 elnevezésű élőmunkás, melegkonyhai szakácsverseny döntőjén és díjátadó ünnepségén.
Vágólapra másolva!

Molnár Karolina a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán tartott eseményen megjegyezte: A megmérettetés jelmondata "Csak tiszta forrásból!", mert ételek elkészítéséhez csak kiváló minőségű, friss és tiszta alapanyagokat lehet használni.

Továbbá, mert "tisztelendő az a szándék", mely őrzi a kulturális hagyományokat, köztük a gasztronómiai tradíciót 

- fűzte hozzá.

"Csak tiszta forrásból!" - nem is lehetnének aktuálisabbak ezek a szavak akkor, amikor Európa ételbiztonsági helyzetét felborították a közelmúlt globális eseményei - vélekedett.

Meglátása szerint ebben a helyzetben különösen fontos, hogy jó minőségű, magyar termelőktől származó élelmiszerek mellett köteleződjenek el az emberek.

Azt mondta: az étel kifejezheti az adott kultúra és a hagyományok gazdagságát is. Az egyes nemzetek és közösségek különféle ételekkel és receptekkel rendelkeznek, amelyek tükrözik a történelmüket, földrajzukat és kultúrájukat.

Az étel által kapcsolódunk elődeinkhez és azokhoz az értékekhez, amelyeket tovább örökítünk a jövő generációjának.

Ez a verseny nemcsak arról szól, hogy kik nyernek, hanem arról is, hogy a versenyzők miként fejlődnek, inspirálják egymást - tette hozzá Molnár Karolina.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a verseny egyik fővédnöke videóüzenetében arról beszélt, hogy ételeinken ma is ott van történelmünk nyoma, minden, ami a magyar nemzetet jellemezte az elmúlt ezer évben.

Ez teszi olyan különlegessé a magyar konyhát szerte a Kárpát-medencében, szerte a világon. Ezért kell mindig megújítani a tudásunkat és feleleveníteni régi hagyományainkat

- vélekedett.

A magyar kormány több mint tíz éve dolgozik azon, hogy megerősítse a nemzet egységét és összetartozását az élet számos területén, így a gasztronómiában is - fűzte hozzá Potápi Árpád János, megjegyezve: "a jó ételnek összetartó ereje van".

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke egyebek mellett arról beszélt, hogy Szolnokon mindig is nagy hagyományai voltak a gasztronómiai képzésnek. A vendéglátás, a turizmus, az idegenforgalom a vármegye egyik legfőbb kitörési lehetősége - mondta.

Csókay Ákos, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára közölte, hogy nagyon hisznek a szakemberképzésben. Hozzátette:

Magyarország jövője a jó szakembereken áll, emellett pedig hisznek a sikeres vállalkozókban.

Fontos számukra, hogy a vendéglátói iparág valamennyi szereplője kiváló tudás birtokában kezdje meg működését.

 

Asztalos István, a főszervező Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke azt mondta, a megmérettetés elindításakor az volt a céljuk, hogy 60 év után szülessenek végre új magyar ételek.

"A magyar konyhát meg lehet újítani, annak van jövője" - hangoztatta, egyben bátorított, hogy "merjünk büszkék lenni" a magyar konyhára.

Hazai alapanyagokból hazai gasztrokultúrát kell építeni

- vélekedett.

Erdőről mezőre elnevezésű ételkompozíciójával a nyírbátori Kakukk X Bila csapat nyerte a Magyarország étele 2024 versenyt. A verseny második helyezettje a fülöpszállási Vidám Borgőzös Harcsa Kuttyogatók nevű csapat lett a Halász Rapszódia elnevezésű ételsorral. A harmadik helyen a budapesti Kondérbetyárok nevű csapat végzett Malac Mennyország nevű ételkompozíciójával.

A versenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) és a Debreceni Egyetem rendezte a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának közreműködésével.

A döntőbe a februári elődöntőben induló 20 csapatból 12 jutott tovább.

A verseny jelmondata - "Csak tiszta forrásból!" - Bartók Béla Cantata profana című művének befejező gondolata.

A legfeljebb négy elemből álló innovatív, de populáris ételek esetében elvárták, hogy azok a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthetőek legyenek, és értékesítési szempontból is megfeleljenek a magyar igényeknek. Fontos volt a hagyomány, a regionális magyarországi alapanyagok megjelenése.

 

Az Origon mindig találhat tippeket az egészséges táplálkozáshoz

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!