A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNUngvári Attila
10:20CselgáncsAbylaikhan Zhubanazar-Attila Ungvari
HUNÖzbas Szofi
11:10CselgáncsRenata Zachova-Szofi Ozbas
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Rekordszámú 114 új fertőzést igazoltak Szlovákiában

Koronavírus, vírus, Szlovákia, maszk, arcmaszk, védőmaszk, tavasz
Védőmaszkot viselő nő Pozsony belvárosában 2020.április 7-én.
Vágólapra másolva!
Szerdán rendkordszámban, 114 személynél igazolták a koronavírus-fertőzést, így már 1000-hez közelít a megbetegedettek száma Szlovákiában - olvasható a Paraméter.sk felvidéki hírportálon.
Vágólapra másolva!

Zuzana Eliásová, a szlovák egészségügyi minisztérium szóvivője csütörtökön közölte, hogy az elmúlt 24 órában közel háromezer tesztet végeztek el országszerte.

Egészen pontosan 2967 mintát vettek, és ezekből 114 lett pozitív.

Védőmaszkot viselő nő Pozsony belvárosában 2020.április 7-én. Forrás: AFP/Jozef Klamar

Ezzel 977-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma Szlovákiában, ahol eddig összesen 34 458 tesztet végeztek el. Eliasová azt is bejelentette, hogy

további két ember halt bele a fertőzésbe, ezzel pedig nyolcra nőtt a halálos áldozatok száma az országban.

Felszökött a fertőzöttek száma

Az újonnan diagnosztizáltak napi átlaga két hete harminc körül, a múlt héten pedig ötven körül volt, az e heti számok azt valószínűsítik, hogy ezen a héten az átlag ennél is magasabb lehet. Ugyancsak emelkedésnek indult a betegségben meghaltak száma.

Az öt és fél milliós Szlovákiában, ahol a hét első feléig két halálos áldozata volt a betegségnek, szerdán négy, csütörtökön pedig két újabb halálesetet regisztráltak, így a betegségnek hivatalosan már nyolc halálos áldozata van.

Védőmaszkot viselő nő Pozsony belvárosában 2020. 03.30-án. Forrás: AFP/Jozef Klamar

Az új halálos áldozatok többsége egy bazini idősotthon lakója volt.

A kór miatt jelenleg 165 beteget kezelnek kórházban, heten vannak intenzív osztályon. A legfiatalabb beteg 1, a legidősebb 97 éves.

Közben a vírus terjedésével összefüggésben elrendelt korlátozásoknak a hétköznapi életre, és a gazdaságra gyakorolt negatív hatásai egyre érezhetőbbek az országban, ahol a kilátásokat tekintve sem a lakosság, sem a szakértők nem bizakodóak, amint azt a felmérések és elemzések mutatják. Egy, a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség által közölt felmérés szerint

a lakosság több mint fele tart az új típusú koronavírustól, és a korábbi hetekhez képest nő azoknak a száma, akik aggódnak munkájuk elvesztése, vagy anyagi helyzetük rosszabbra fordulása miatt.

Védőmaszkot viselő utasok egy pozsonyi villamoson 2020. április 07-én. Forrás: AFP/Jozef Klamar

A gazdaság helyzetének alakulásával kapcsolatban nem derűlátó a pénzügyminisztérium sem, amelynek a héten közzétett vészforgatókönyve úgy becsüli, hogy

ez évben több mint egytizedével visszaeshet a szlovák gazdaság teljesítménye.

A szaktárca egyik prognózisa a gazdaság hosszú lábadozásával számol, eszerint a gazdaság teljesítménye még 2023-ra is 2,5 százalékkal a 2019-es szint alatt alakulna. A helyzettel összefüggésben a szaktárca szerdán bejelentette egy, a kormányhivatal égisze alatt működő gazdasági válságstáb létrehozását is, amelynek feladata a gazdaság újraindítási lehetőségeinek kidolgozása lesz.
A vírus terjedésével összefüggésben elrendelt korlátozásoknak a hétköznapi életre gyakorolt hatásai szinte mindenütt, de leginkább a korábban mindig nyüzsgő Pozsonyban szembeötlőek.

Az ország legnagyobb, több mint félmilliós városában, ahová naponta több százezren ingáztak munka után, meggyérült a forgalom az utcákon, megszűntek a forgalmi dugók, és a társadalmi élet helyszínének számító óváros, illetve a bevásárlóközpontok kísértetiesen üresek.

Védőmaszkot viselő nő a szinte teljesen elnéptelenedett szlovák főváros központjában lévő egyik aluljárójában 2020.04.07-én. Forrás: AFP/Jozef Klamar

A helyzetet jól szemlélteti, hogy

a város ingyenes wifi pontjainak forgalma ötödére, az új felhasználók tekintetében tizedére esett vissza.

A vírusválság és a vele járó korlátozások tekintetében nem bizakodóak a szlovák rendezvényszervezők sem, egyre több nyári rendezvényt mondanak le, vagy halasztanak későbbre. Hasonló sorsra jutott az ország egyetlen nemzetközileg is elismert fesztiválja, a trencséni Pohoda, illetve a felvidéki magyar fiatalok legrégibb múltra visszatekintő rendezvénye, a gombaszögi nyári tábor is.

Mindkettő megrendezését egy évvel későbbre halasztották, a már megváltott belépők is akkorra lesznek érvényesek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!