A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Republikánus szenátorok vizsgálódnak Joe Biden fiának ukrajnai ügyeiben

GettyImageRank3 VERTICAL USA New York City Lincoln Center Arts Culture and Entertainment Attending Town & Country Hunter Biden Screening Generosity Of Eye C Philanthropy Summit NEW YORK, NY - MAY 28: Hunter Biden attends the T&C Philanthropy Summit with s
Hunter Biden
Vágólapra másolva!
A republikánus többségű amerikai szenátus belbiztonsági bizottsága Joe Biden várható demokrata párti elnökjelölt fia, Hunter Biden egykori ukrajnai üzleti ügyeiben is vizsgálódik.
Vágólapra másolva!

A szenátus belbiztonsági bizottsága büntetés terhe mellett bekérte a Blue Star Strategies nevű washingtoni lobbicégtől az ukrajnai Burisma gázipari cégnél végzett munkájának dokumentumait. A demokraták lobbicége akkor dolgozott a Burismának, amikor Hunter Biden az ukrán óriásvállalat igazgatótanácsának tagja volt.

Hunter Biden Forrás: AFP/2014 Getty Images/Astrid Stawiarz

A szenátusi idézés nemcsak a Blue Star Strategies vonatkozó dokumentumait kérte be, hanem a cég elnök-vezérigazgatóját, Karen Tramontanót is meghallgatásra rendelte be. Tramontano szerdán levélben jelezte, hogy kész együttműködni a bizottsággal.

Hangfelvétel

A szenátusi vizsgálatról már a múlt héten is szó esett, de a büntetés terhe melletti idézéseket csak szerdán küldték ki, azt követően, hogy kedden Andrij Derkacs ukrán parlamenti képviselő Kijevben egy internetes sajtótájékoztatón hangfelvételeket mutatott be. Ezeken állítása szerint Petro Porosenko volt ukrán elnök és Joe Biden egykori amerikai alelnök 2015-ben és 2016-ban a többi között arról egyeztetett, hogy

távoznia kell a Burisma korrupciós ügyeit vizsgálni szándékozó ukrán ügyésznek, ellenkező esetben az Obama-kormányzat visszatartja a Kijevnek ígért egymilliárd dollárra szóló hitelgaranciát.

Derkacs sajtótájékoztatójának szerdán nagy teret szentelt az amerikai sajtó egy része. Maga Donald Trump korábban nyíltan bátorította a szenátusi vizsgálatot. Az amerikai elnök ellen tavaly a demokrata párti törvényhozók által indított alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) hivatkozási alapja az a telefonbeszélgetés volt, amelyet Donald Trump Volodimir Zelenszkij ujkrán elnökkel folytatott, és amelyben Trump felvetette a Burisma korrupciós ügyeinek, Hunter Biden szerepének kivizsgálását. Az amerikai elnököt egyébként a szenátus felmentette a vádpontok alól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!