A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNMárton Anna
11:40VívásAnna Marton-Lucia Martin-Portugues
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Franciaországban elszabadult a koronavírus

politics television health virus Horizontal
A family watch on TV the interview of French president Emmanuel Macron announcing new measures to contain the rising spread of Covid-19, in Fouesnant, western France on October 14, 2020. - President Emmanuel Macron on October 14, 2020 ordered a nighttime curfew for Paris and eight other French cities to contain the rising spread of Covid-19 in the country. (Photo by Fred TANNEAU / AFP)
Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron köztársasági elnök a szokásokkal ellentétben mai beszédét nem közvetlenül intézte a franciákhoz, hanem az Élysée palotában berendezett rögtönzött stúdióban két műsorvezető kérdéseire válaszolva jelentette be az az új intézkedéseket és tartott helyeztértékelést. Mivel egyre többször 20 ezer felé emelkedik a napi új fertőzöttek száma, esti kijárási tilalmat vezett be Párizsban és nyolc nagyvárosban.
Vágólapra másolva!

Ez alapján Franciaországban október 17-től ismételten járványügyi vészhelyzetet hirdetnek ki, további korlátozó intézkedések bevezetésével. Az elnök a gyorsan romló járványügyi adatokra hivatkozással, a további romlás megakadályozása és a kórházi, ápolói feladatok ellátásának garantálása céljából bejelentette, hogy azokban a városokban, agglomerációkban, amelyek a legmagasabb riasztási kategóriába kerültek az elmúlt időszakban, éjszakai kijárási korlátozásokat vezetnek be.

Ezekben a városokban 21 óra és reggel 6 között csak sürgős és indokolt esetben mehetnek ki az utcára a franciák, a munka céljából történő mozgásokat nem korlátozzák, de ehhez engedély szükséges. A bárok, éttermek, szórakozó helyek, színházak, mozik bezárnak 9 órakor. A szabályokat szigorúan fogják ellenőrizni, a szabálysértők 135 euro pénzbüntetésre számíthatnak, de a visszaesők esetében 500 euro lesz a büntetés. Az intézkedések jelenleg Párizst és külvárosait, Aix-Marseille-t, Grenoble, Lyon-t, Montpellier-t, Lille-t, Toulouse-t, Saint-Étienne és Rouen-t érintik, de a veszélyeztetett városok listája egy hete folyamatosan bővül, ezért akár további városok is a rendelkezés hatálya alá kerülhetnek. Az intézkedések december 1-ig maradnak hatályban, de ez a helyzet alakulása alapján megváltoztatható.

Macron drámai retorikával tért ki arra, hogy a koronavírus egy halálos vírus (ezt a 45 perces műsorban többször is hangsúlyozta, idézte, hogy az első hullámban 30 ezer ember halt meg a koronavírus miatt és a második hullámban már kétezren) és ugyan az idősek közül (80 év fölött) halnak meg a legtöbben, de minden életkort érinti. Elmondta, hogy az újraélesztési osztályokon levő betegek fele 50 évnél fiatalabb, és külön kitért arra is, hogy a vírus és a betegség súlyos következményekkel járhat bárki számára, ezeket a következményeket a szakemberek ma még nem is értik, csak vizsgálják. Az adatok alapján Franciaország most jutott el abba a fázisba, hogy újabb korlátozó intézkedéseket hozzon. Jelenleg 32 %-a foglalt az újjáélesztési osztályoknak, a tendencia azt mutatja, hogy most szükséges beavatkozni, mert nem fogják bírni a nyomást. (Párizsban egyébként az 50%-hoz közelít.)

A járvány első hullámához képest jelentős változás, hogy a vírus mára mindenütt jelen van, nincsenek tartalékágyak és kórházak, nem lehet egyik helyről másikba szállítani a betegeket, mint ahogy arra márciusban-áprilisban került sor. Az a céljuk, hogy a jelenlegi 20 ezer fölötti napi megbetegedési számot 2-3000 –re vigyék le, mert akkor lesz kezelhető a helyzet.

Kitért arra is, hogy szükséges a szociális érintkezések számának további csökkenése (a családi kapcsolatokat nem számítva 6 fővel lehet kapcsolatot tartani) és kollektív kötelezettségvállalásra van szükség.

Pénteken az összes érintett szakmai szervezettel tárgyalásokat kezdenek a támogatási feltételek kidolgozása céljából. Állítása szerint mindenképpen el akarják kerülni, hogy az intézkedésekkel érintett vállalkozások bezárjanak vagy csődbe menjenek, mint ahogy az a járvány első hulláma során történt. Az erre vonatkozó részleteket Castex miniszterelnök holnap hozza nyilvánosságra.

Egy család nézi Emmanuel Macron tévébeszédét, aki kijárási tilalmat jelentett be október 14-én. Forrás: AFP/Fred Tanneau

Külön beszélt arról is, hogy szabályokat mindenkinek be kell tartani és visszautasította, hogy infantilizálni akarnák a társadalmat. „Mindenütt vannak szabályok, mondta Macron, majd hozzátette, hogy „az új szabályok arányosak a járvány jelenlegi állásához képest".

Többször kitért arra is, hogy biztosítani kell az ország működőképességét, éppen azért nem korlátozzák a tömegközlekedést vagy az egyes régiók közötti átjárást sem, hogy a munkavégzés folyamatos maradjon. Fontos az is, hogy szabadős céllal az emberek továbbra is utazhatnak (elsősorban közelgő Halottak Napjára és az ilyenkor szokásos családi összejövetelekről beszélt), de a családi összejöveteleken is tartsa be mindenki a szabályokat, ha szükséges, maszkot is viseljenek, különösen ha idős emberek is vannak a közelben.

Macron arra kérte a polgármestereket, hogy alakítsák ki saját struktúrájukat, tehát fontos megelőző szerep hárul rájuk is.

A teszteléssel kapcsolatban Macron elismerte, hogy komoly nehézségeik voltak, sokkal nagyobb az igény a tesztek elvégzésére, mint amire számítottak és mint amit teljesíteni tudtak. Szervezeti problémák is voltak, sok kis tesztelő állomás jött létre és nem alakítottak ki egy nagy központot.

Jelenleg új technológiákkal kísérleteznek, mint az antigéneket kimutató teszt, amely sokkal gyorsabb, mint az ún, PCR teszt. El kell jutni oda is, hogy otthon is elvégezhető lehessen a teszt, de erre még várni kell. Azt is elismerte, hogy az eddigi telefonos alkalmazások kudarcot vallottak, ezért egy új, „Tous anti-covid" („Mindannyian a Covid ellen") applikációt készítenek, amit október 22-én mutatnak be.

Ezzel a gócokat is jobban tudják azonosítani. A védelem a 3. pillére. Felhívta a franciákat az összefogásra, egységesen kell harcolniuk.

Macron hangsúlyozta ugyan, hogy nem vesztették el az ellenőrzést a járvány kezelése fölött, de beismerte, hogy a helyzet nagyon súlyos.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!