A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMárton Anna | Pusztai Liza
14:30VívásLiza Pusztai-Anna Marton
HUNSzűcs Luca
14:30VívásLuca Szucs-Yoana Ilieva
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

A francia kórházak túlterheltsége miatt választani kell: melyik rákbeteget tudják kezelni és melyiket nem, erről beszélt egy párizsi orvosprofesszor

FRANCE – CREATION OF COVID RESUSCITATION UNIT- SANT CAMILLE HOSPITAL CHU Covid unit Crise sanitaire MEDICINE AND HEALTH Health crisis HOSPITAL beds bloc operatoire brancardier catheter coronavirus covid-19 crise deboredement dialyse emergency EPIDEMIC exh
Creation of a Covid ephemeral resuscitation service at the hospital Saint Camille. Bry Sur Marne, on 2020-10-16. Photograph by Aline Morcillo / Hans Lucas. Creation d'un service ephemere de reanimation Covid ŕ l hopital Saint Camille. Bry Sur Marne, le 2020-10-16. Photographie de Aline Morcillo / Hans Lucas.
Vágólapra másolva!
A francia Közegészségügyi Szolgálat (Santé Publique France) legfrissebb adatai szerint a francia járványügyi helyzet tovább romlott. Egyértelmű, hogy Franciaország egész területén megállíthatatlanul terjed a koronavírus. Az új esetszámok - különösen az idősotthonokban - az intenzív osztályokon levők és a halottak száma is napról napra tovább nő. A francia kórházszövetség elnöke, Frédéric Valletoux kedd délelőtt bejelentette, hogy két régió (Auverge-Rhone-Alpes és Haute-de-France) kórházai megteltek, a következő napokban az új koronavírusos betegeket Németországba kell szállítani.
Vágólapra másolva!

Tekintettel a járvány terjedésének felgyorsulására, Emmanuel Macron köztársasági elnök október 16-án újra elrendelte a járványügyi vészhelyzetet, és múlt péntektől az ország karanténba került. Maga a köztársasági elnök, Macron ismerte el, hogy a tesztelés tekintetében hibákat követtek el, ugyanis nemcsak a várakozási idő hosszú (gyakran 10 napot is várni kell egy koronavírustesztre), hanem maga a rendszer is rossz. Egyetlen nagy laboratóriumi központ helyett több, kis kapacitású labort hoztak létre, és ahogy az Origo részletesen megírta, ezek képtelenek a megfelelő számú teszt elvégzésére.

A járványügyi helyzet további romlását követően október 27-én Macron televíziós nyilatkozatban rendelte el Franciaország újabb, majdnem teljes lezárását.

- mondta a köztársasági elnök.

Az adatok ezt igazolják. A koronavírusban megbetegedettek száma október 23-án lépte át az egymilliós küszöböt, a kórházakra nehezedő terhelés folyamatosan nő, több városban nincs elegendő szabad hely a koronavírusos betegeknek.

A Le Monde arról számolt be, hogy az egyik legsúlyosabban fertőzött észak-francia régió két városából, Roubaix-ből és Tourcoing-ből már a múlt héten át kellett szállítani a koronavírusos betegeket a lille-i egyetemi kórházba, de ugyanez volt a helyzet Boulogne-sur-Mer-ben, Montreuil-sur-Mer-ben és Amiens-ben is, ahonnan szintén Lille-be kellett szállítani a betegeket, mondta el Julien Poissy, a lille-i egyetemi kórház (CHU) intenzív osztályának orvosa.

Roubaix-ban (az ország leginkább eliszlámosodott, migránsokkal zsúfolt, legszegényebb városában) annyira súlyos a helyzet, hogy további 20 beteget kellett más kórházakba szállítani. A lille-i kórház intenzív osztályának vezetője szerint a jelenlegi tendencia mellett a kórház két hétig tudja tartani magát. Döbbenetes mértékben nőtt a családi gócpontok száma is a térségben.

Földre ragasztott jelek mutatják egy metróállomáson Roubaix városában, hogy hova álljanak az emberek. Forrás: Hans Lucas via AFP/Julie Sebadelha

A súlyos helyzetre válaszul az országban szinte mindenütt aktiválták az ún. „Fehér Terv"-et , ami finomabb megfogalmazása az egészségügyi katasztrófahelyzetre kidolgozott utasítássorozatnak, és célja a kórházakra nehezedő extrém magas nyomás enyhítése. A rendkívüli állapotban az egészségügyi intézményeket átprogramozhatják, korábban tervezett beavatkozásaikat, a nem sürgős műtéteket, kezeléseket elhalaszthatják, az egészségügyi állományt adott kórházon belül vagy kórházak között szükség szerint átcsoportosíthatják, és ha egy kórházban már nincs szabad férőhely, akkor a régió intézményeiben lehet szétosztani a koronavírusos betegeket. Berendelhetnek, átcsoportosíthatnak orvosokat, ápolókat.

A lille-i egyetemi kórház Forrás: Hans Lucas via AFP/Julie Sebadelha

A kórházak egyébként már korábban megkezdték a betegek „osztályozását", azaz az orvosoknak választaniuk kell, hogy kit kezelnek és kit nem. Michaël Peyromaure, a párizsi CHU Cochin kórház urológiai osztályának vezetője, az egyik legismertebb francia urológus professzor azon orvosok közé tartozik, akik még 3 hete is optimisták voltak a járvány második hullámát illetően, mára azonban teljesen megváltozott a helyzet, és a véleménye is.

- nyilatkozta az ismert orvos a „Le Journal du Dimanche" hetilapnak. Peyromaure professzornak holnaptól minden nem életmentő beavatkozást fel kell függesztenie,

- tette hozzá. Több orvos szerint rendkívül nehéz kérdés az is, hogy mi lesz azokkal a beavatkozásokkal, amelyeket még a járvány első hullámakor programoztak át őszre, és amelyeket mindenképpen, sürgősen el kellene végezni.

Azaz, Peyromaure professzor szerint lesznek olyan rákbetegek, amelyeket a drámai szelektálás után érdemben nem is tudnak kezelni.

Bezárt könyvesbolt Montreuil városában 2020. október 20-án. Forrás: Hans Lucas via AFP/Noémie Coissac / Hans Lucas/Noémie Coissac

A helyzet valóban katasztrofális. Ahogy a „Le Journal du Dimanche" fogalmazott, „Párizsban és a környező megyékben (kb. 13 millió ember), Auvergne-Rhône-Alpes régióban (kb. 8 millió ember), vagy Hauts-de-France régióban (8 millió ember) „az emelkedő ár cunamivá változott, a sürgősségi osztályok COVID-osztályokká alakulnak át, a szakképzett ápolók hiánya fenyeget, és a kórházak betelnek". De még ennél is rosszabb a helyzet a nyugdíjasotthonokban, ahol az elmúlt héten 84%-kal nőtt a halottak száma, és a tendencia meredeken ível felfelé.

Egy gondozó fertőtlenít egy széket tesztelés után Amiens-ben még 2020. szeptember 7-én. Forrás: Hans Lucas via AFP/Rachel Cotte / Hans Lucas/Rachel Cotte

A legfrissebb adatok szerint már a 4 ezerhez közelít a koronavírusos betegek száma a francia kórházak intenzív osztályain, és ez is növekvő tendenciát mutat, a szakértők és a politikusok szerint a helyzet folyamatosan romlik, most úgy becsülik, hogy a járvány november közepén ér el a csúcsra, de mivel a második hullámban a vírus jóval fertőzőbbnek mutatkozik, senki nem tudja, hogy valójában meddig emelkedik a járványgörbe.

Olivier Véran egészségügyi miniszter drámai Twitter-üzenetet küldött a franciáknak, amelyben így ír: „A kijárási tilalom minden franciának megpróbáltatást jelent. Emlékeztetnék arra, hogy a #COVID19 két másodpercenként 1 beteget, fél percenként egy kórházba kerülést és minden negyedik percben egy halottat jelent. Tartsuk be tehát a kijárási tilalmat, és legyünk szolidárisak."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!