Boris Johnson: 2021 első negyedévére meg lesz a brit vakcina

politics pandemic Horizontal A handout image released by 10 Downing Street, shows Britain's Prime Minister Boris Johnson attending a remote press conference to update the nation on the novel coronavirus COVID-19 pandemic inside 10 Downing Street in centra
Boris Johnson kabinetje épp akkor lazított, amikor mások szigorítottak
Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában nagyon rövid időn belül megkezdődhet a koronavírus-gyorstesztek tömeges alkalmazása, jövő év elejére pedig lesz vakcina is - közölte hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Az alsóház ülésén felszólalva Johnson kijelentette: Nagy-Britanniában több millió hazai gyártású, olcsó, megbízható és percek alatt eredményt mutató gyorsteszt alkalmazására van azonnali kilátás.

Boris Johnson Forrás: AFP/POOL/10 Downing Street/Andrew Parsons

Hangsúlyozta:

A kormányfő elmondta, hogy a gyorstesztek kiszállításának logisztikai feladataiba a hadsereg is bekapcsolódik, a program napokon belül megkezdődik, és

reális esély van arra, hogy a jövő év első negyedére meglesz a koronavírus elleni oltóanyag is.

A brit miniszterelnök szerint ugyanakkor a járvány jelenlegi szakaszában, a mostani fertőződési számok alapján még nem lehet eltekinteni az általános érvényű korlátozásoktól.

Johnson - aki már szombaton részletesen ismertette a szigorító intézkedéseket - hétfő esti alsóházi felszólalásában megerősítette:

Emellett ugyanennyi időre bezárnak Angliában a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a pubok, a bárok, az éttermek, a szállodák, az edzőtermek, a múzeumok és a szabadidőközpontok.

Boris Johnson hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

a mostani intézkedések időben korlátozottak, hatályuk december 2-án lejár,

és a kormány utána vissza akar térni az eddig is alkalmazott, regionális jellegű, az egyes országrészekben különböző készenléti szinteket érvényesítő védekezési rendszerhez.

A brit egészségügyi minisztérium ismertetése szerint a hétfő estével zárult 24 órában az Egyesült Királyság egészében 18 950 koronavírus-fertőzést szűrtek ki, csaknem nyolcezerrel kevesebbet az elmúlt egy hét mozgó napi átlagánál.

Országszerte eddig 31,8 millió koronavírus-tesztet végeztek és ezek közül 1,05 millió lett pozitív.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - a hétfő este véget ért egy napban 136-an haltak meg a koronavírussal összefüggő megbetegedésben.

Az Egyesült Királyságban a hétfői adatokkal együtt eddig 46 853 halálos áldozata van a járványnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!