A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Egyre nagyobb az érdeklődés Izraelben a koronavírus elleni vakcina iránt

virus Horizontal
An Israeli firefighter sprays disinfectant in a children playground in the Israeli city of Modiin on March 17, 2020, after Israel barred residents from leaving home for "non-essential" reasons and stopped night-time public transport, tightening already strict measures to fight the spread of coronavirus. - An Israeli health ministry directive ordered people to stay at home unless going out to buy food or medicine, seeking medical attention, or travelling to workplaces where no more than 10 people are present. (Photo by GIL COHEN-MAGEN / AFP)
Vágólapra másolva!
A vasárnap megkezdődő országos oltási kampányra készülnek Izraelben, és a lakosság egyre nagyobb hányada jelzi érdeklődését a vakcina iránt - jelentette a helyi média pénteken.
Vágólapra másolva!

A 12-es kereskedelmi tévécsatorna arról számolt be, hogy a Makkabi nevű egészségbiztosító pénztár védőoltás-regisztrációra létrehozott telefonvonala

egy óra alatt összeomlott a tömeges érdeklődés miatt,

ugyanis a vártnál jóval többen jelentkeztek a jövő héten kezdődő oltási kampányra.

Az első szakaszban csak az egészségügyi dolgozók, majd a 60 évesek és annál idősebbek, valamint házastársaik, és mellettük a krónikus betegségekben szenvedők kapnak a vakcinából. Fokozatosan nyitják meg az oltóhelyeket, első körben a nagyobb településeken, de várhatóan tíz nap múlva megkezdik eljuttatni a perifériára is az oltásokat konténer-lakókocsiból kialakított állomások segítségével.

A Jediót Ahronót című újság friss közvélemény-kutatást tett közzé hírportálján, a yneten az oltási hajlandóságról.

A megkérdezettek 63 százaléka elvileg kész beoltatni magát, közülük 24 százalék akár már másnap reggel.

A 65 év felettieknek mintegy fele vállalja az azonnali oltást. A vizsgálatból az is kiderült, hogy a lakosság ötödét kitevő arabok jelentősen bizalmatlanabbak a vakcinával szemben a zsidóknál. Az izraeli újságok és televíziók felvilágosító cikkekkel és interjúkkal próbálják eloszlatni az emberek aggodalmait, illetve hangsúlyozni az oltás ártalmatlanságát és fontosságát.

Illusztráció Forrás: AFP/Gil Cohen-Magen

Közben a továbbra is súlyos járványhelyzet miatt vasárnapra összehívták a koronavírus ügyeivel foglalkozó kabinetet, hogy várhatóan újabb, jelentős szigorításokról döntsön.

Csütörtökön 80 411 tesztből 2 813 pozitívnak bizonyult, ami 3,6 százalékos arányt jelent. Továbbra is igen magas, 2 403 volt azon új esetek száma, amelyeket nem a súlyosan fertőzöttnek számító, "vörös" besorolású településeken találtak, ami a járvány szétterjedését jelzi az összes lakossági csoportban és településen.

A mintegy kilencmilliós Izraelben március óta 369 813-an fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 22 894 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 3056-an haltak meg, jelenleg 719 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 432-en súlyos állapotban vannak, 105 embert lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!