A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
5
Bronzérem
5
HUNNagy Bernadett
11:30BirkózásReetika Reetika-Bernadett Nagy
HUNMuszukajev Iszmail
12:20BirkózásIszmail Muszukajev-Ernazar Akmataliev
HUNMagyarország
14:00VízilabdaHungary-Italy
NyílNyíl

Koronavírusban meghalt Valéry Giscard d'Estaing volt francia köztársasági elnök

death politics Horizontal CONGRES DRAPEAU DISCOURS PORTRAIT PARTI ET MOUVEMENT POLITIQUE LARGEUR PLAN RAPPROCHE PARTI REPUBLICAIN POLITIQUE COLOUR PHOTOGRAPHY
(FILES) In this file photo taken on June 14, 1982 former French President Valery Giscard d'Estaing delivers a speech during the 5th 'Parti Republicain' party conference in Vincennes near Paris. - Former French President Valery Giscard D'Estaing died at the age of 94, announced his entourage on December 2, 2020. (Photo by PHILIPPE WOJAZER / AFP)
Vágólapra másolva!
Kilencvennégy éves korában meghalt Valéry Giscard d'Estaing volt francia elnök - jelentette be az Élysée-palota, a köztársasági elnök hivatala szerdán. A családja azt közölte az AFP-vel, hogy koronavírusban halt meg az utóbbi hónapokban többször is kórházba szállított egykori elnök. 
Vágólapra másolva!

A Le Figaro szerint családja mellette volt a Loir-et-Cher-i Authonban lévő házában.

Valéry Giscard d'Estaing 1982-ben Forrás: AFP/Philippe Wojazer

A volt elnököt november 17-én szívelégtelenség miatt kórházba vitték, előtte tüdőbetegséggel ápolták szeptemberben. Néhány éve már volt szívműtéte.

Valéry Giscard d'Estaing az ötödik köztársaság legfiatalabb elnöke volt, amikor 1974-ben 48 évesen megválasztották.

A család közleményében azt írta,

Giscard d'Estaing a koronavírus következtében halt meg, temetésére a legszűkebb körben kerül sor.

A XX. század egyik legjelentősebb politikusa volt, 1974 és 1981 között francia elnök. Elismert közgazdász volt, több könyvet írt. A hatvanas-hetvenes években több kormányban is gazdasági vagy pénzügyminiszter volt. Első pénzügyminisztersége alatt 30 év után egyensúlyba hozta a francia költségvetést.

Valéry Giscard d'Estaing 2019. június 20-án Fotó: Jacques Demarthon/AFP

Fontos politikai és gazdasági reformokat hajtott végre: ő vitte le 18 évre a választójog határát, jelentősen könnyítette a válás lehetőségét (az elnökségéig Franciaországban szinte lehetetlen volt elválni, még közös elhatározásból sem), ő vezette be az egységes alapfokú oktatást, nevéhez fűződik a francia gyorsvasút, a TGV elindítása. Külpolitikai tevékenysége is jelentős volt: az ő javaslatára hozták létre a G7-et, és Helmut Schmidttel közösen kezdeményezték az európai monetáris uniót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!