A külföldről behurcolt koronavírus jelenti a legnagyobb veszélyt Ausztriában és Németországban

Crowded beaches in Mallorca BEACH SUN weather TOURISM
Mallorca kitehetné a megtelt táblát
Vágólapra másolva!
Ausztriában és Németországban egyre több a koronavírusos beteg, július óta mindkét országban növekedés tapasztalható a napi új fertőzések számában. A nyaralási szezon miatt a legnagyobb veszélyt a behurcolás jelenti. Mindkét kormány szigorítani kényszerül.
Vágólapra másolva!

Ausztriában június végén kezdett el ismét növekedni a fertőzöttek száma, amikor a június 23-i 28 eset után július elsején már 107-et regisztráltak, innentől kezdve pedig már alig volt olyan nap mostanáig, amikor száznál kevesebb beteget találtak. Szerdán pedig már arról szóltak a hírek, hogy egy nap alatt 194-en fertőződtek meg koronavírussal Ausztriában, április közepe óta nem volt ilyen magas ez a szám az osztrák egészségügyi minisztérium jelentése szerint.

A legtöbb megbetegedés rendszerint a fővárosban van, de vannak kiugró esetek is, amelyek sokszor bevándorlókhoz köthetőek: Salzburg tartományban nemrég egy család 23 tagja fertőződött meg egy törökországi esküvőn, az eset miatt ötvenen kerültek karanténba. Innsbruckban a szomáliai kulturális közösségben alakult ki fertőzési gócpont, 12-en kapták el a koronavírust.

Szintén az osztrák egészségügyi minisztérium közölte, hogy négy és fél hónapos csúcson volt szombaton Ausztriában az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma; közülük nagyjából minden harmadik külföldi nyaralásból tért haza. Péntekről szombatra 303 fővel nőtt az új betegek száma, utoljára április elején volt ekkora a növekedés, április 7. és 10. között például minden nap 300 felett volt az új koronavírusos betegek száma. A legnagyobb napi emelkedés pedig március 26-án történt, amikor 1321 embernél mutatták ki a betegséget.

A koronavírusos megbetegedések napi növekménye Ausztriában. Forrás: worldometers.info

A kezdeti bizonytalanságok után - a tiroli síközpontbeli fertőzésekkel kapcsolatos késlekedésekre utalunk - egyébként jól védekező Ausztriában a Johns Hopkins Egyetem vasárnapi adatai szerint 23 179 fertőzést regisztráltak és 728-an haltak meg. Az egészségügyi minisztérium azonban nyugtatni próbál, mint írták,

Az osztrák kormány ugyanakkor tovább szigorította a határellenőrzést, illetve elrendelték, hogy hétfőtől már a Horvátországból Ausztriába érkezők számára is kötelező lesz vagy egy negatív koronavírusteszt bemutatása már a határátlépéskor, vagy annak vállalása, hogy az érintett a beutazást követő 48 órán belül elvégezteti a tesztet, és amíg nincs eredmény, addig otthoni karanténban marad. (Mint ismert: egy konkrét horvát tengerparti gócpontról tértek haza osztrák turisták korábban.)

A koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatos területekről, így Koszovóból, Szerbiából vagy Bosznia-Hercegovinából érkezők számára természetesen továbbra is kötelező Ausztriában.

Egyértelmű: az osztrák kormány is elsősorban a behurcolástól tart, ezt látja a legnagyobb problémának.

ugyanis a nyaralni induló osztrákok hazatérése mellett hozzájárul az is, hogy Ausztria nem csak turisztikai és munkavállalási célország, hanem egyben tranzitország is, amin a többi nyugati országba igyekvő munkásnak át kell haladnia.

És közismert: elsősorban Bécsben, de a Salzburgban is egyre több a migráns, köztük sokan illegális bevándorlók - ők gyakran egészségügyi szempontból is ellenőrizhetetlen országból érkeznek.

Forrás: AFP/Johann Groder

Németország is elsősorban a behurcolástól fél. Ott egyébként augusztus közepén 140 alá csökkent a napi megbetegedések száma. Az országban a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb, vasárnapi adatai szerint 224 ezer fertőzöttet és 9235 halottat tartanak nyilván, a német sajtó és a Robert Koch német közegészségügyi intézet (RKI) pedig a második hullámról veszélyeiről beszél július vége óta. A számok pedig szintén ebbe az irányba mutatnak, július közepe óta ugyanis, egy-két nap kivételével folyamatosan növekedett a napi új megbetegedések száma, hétfő óta például csak szombaton nem regisztáltak ezernél több új koronavírussal fertőzöttet.

Biciklis maszkban a Berlinben Forrás: AFP/Odd Andersen

A Koch intézet egy szakértője szerint míg korábban nagyobb járványgócokhoz voltak köthetőek a fertőzések, most sok elszórt esetről tudni. Többször is emlékeztettek már, hogy a terjedést csak akkor lehet megfékezni, ha a vírus reprodukciós mutatóját, tehát hogy egy ember hány másiknak adja át a betegséget, 1 alatt tudják tartani. Ugyanekkor ennek a számnak a heti átlaga gyakran kileng, nem tudják stabilan a megfelelő sávban tartani.

A WIdO, az egyik legnagyobb német egészségügyi biztosító július végén jelentetett meg egy tanulmányt, ami szerint Németországban meghalt minden ötödik, koronavírussal fertőzött beteg, aki kórházi kezelésre szorult február vége és április közepe között, a lélegeztetőgépekre kapcsoltak körében pedig csak minden második paciens élte túl a betegséget.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter bejelentette, hogy múlt hét szombattól koronavírus-teszt elvégzésére kötelezik azokat, akik kockázatos térségekből térnek vissza Németországba. Most pénteken pedig utazási figyelmeztetést adott ki szinte egész Spanyolországra a német külügyminisztérium, ugyanis az ottani baloldali Sánchez-kormány képtelen úrrá lenni a járványon, a megkésett és elégtelen intézkedéseikkel sikerült első számú európai gócponttá tenni a dél-európai országot. Ez különösen azért jelenthet gondot a német állampolgároknak, mert például Mallorca szigete az egyik legkedveltebb úti céljuk szokott lenni, így viszont a Spanyolországból Németországba érkezők számára kötelező lesz PCR-tesztet elvégezni.

Azaz, Németországnak is a legnagyobb gondja a behurcolás. Mivel - ahogy írtuk - a német turisták, ha tengerpartra akarnak menni, leginkább Spanyolországot választják. Azaz, Európa legfertőzöttebb és egyik legrosszabbul védekező országát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről