Globális tűzszünet kell, hogy a konfliktusövezetekben élők is megkaphassák az oltást

Horizontal AFRICA HEALTH CORONAVIRUS COVID-19 FIELD HOSPITAL HOSPITAL PATIENT MEDICAL STAFF CAKE NEW YEAR PROTECTIVE MASK PROTECTIVE CLOTHING
Az egyik ápolt az orvosaival közösen ünnepli a születésnapját Etiópia egyik ideiglenes járványkórházában
Vágólapra másolva!
A brit kormány szerdán határozati javaslatot terjeszt elő az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) arról, hogy a világ konfliktusövezeteiben tűzszünetek kihirdetésével tegyék lehetővé a helyi lakosság beoltását a koronavírus ellen.
Vágólapra másolva!

Dominic Raab brit külügyminiszter a tárca közlése szerint a BT szerdai virtuális ülésének elnökeként kéri a testület tagjait, hogy egységesen támogassák a brit határozati javaslatot. A tervezet értelmében tárgyalásos úton elért helyi fegyvernyugvásokkal kell biztosítani, hogy a háborús térségek lakói is részesülhessenek a koronavírus elleni vakcinában.

London kérni fogja a BT tagjaitól azt is, hogy támogassák az oltóanyagok igazságos elosztását, annak érdekében, hogy a legveszélyeztetettebb emberek mindenhol hozzájuthassanak az oltáshoz.

Új mutációk alakulhatnak ki

A londoni külügyminisztérium szerdai ismertetése szerint Raab azzal érvel a Biztonsági Tanács ülésén, hogy ha a koronavírus akadálytalanul terjedhet az oltási kampányokból kimaradó térségekben, megnövekszik a kockázata az új vírusvariánsok megjelenésének is, és ez világszerte újabb járványhullámok veszélyével járna.

Az egyik ápolt az orvosaival közösen ünnepli a születésnapját Etiópia egyik ideiglenes járványkórházában Forrás: AFP/Amanuel Sileshi

160 millió ember lehet érintett

A stabilitás hiánya és a konfliktusok miatt jelenleg több mint 160 millió embert fenyeget annak a kockázata, hogy nem jut hozzá a koronavírus elleni oltáshoz. Az érintett országok közé tartozik

Jemen, Dél-Szudán, Szomália és Etiópia

- áll a brit külügyminisztérium szerdai nyilatkozatában.

Nagy-Britannia az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a szerényebb jövedelmű országok vakcinaellátására létrehozott COVAX program egyik legnagyobb adományozója: a brit kormány eddig 548 millió fontot (225 milliárd forintot) fordított a kezdeményezés támogatására, és további egymilliárd dollár előteremtésében közreműködött más társfinanszírozó országoktól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!