A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNJózsa Levente
10:10TekvondoYushuai Liang-Levente Jozsa
HUNMagyarország
11:20Kajak-kenuKenu 500m-páros elődöntő 1
HUNMagyarország
12:00Kajak-kenuKajak 500m-négyes elődöntő 2
HUNMagyarország
18:00VízilabdaGreece-Hungary
NyílNyíl

Romániában feszültséget szült az oltási kampány adatainak közzététele

Románia, koronavírus, vakcina, oltás
BRASOV, ROMANIA - DECEMBER 27: A man gets the COVID-19 vaccine in the first day the COVID-19 vaccination in Brasov, Romania on December 27, 2020. Alex Nicodim / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Nem tartja normálisnak Lucian Bode román belügyminiszter, hogy a tárca alkalmazottainak koronavírus elleni oltásával kapcsolatos adatai nyilvánosak legyenek - írta szerdán az Adevarul című hírportál, az új koalíciós kormány egyes tagjai közötti politikai feszültségre utalva. Az Adevarul közben egy korrupcióellenes civil csoport lapját is idézi, amely a hivatalos regisztrációban elérhető oltóközpontokkal párhuzamosan zajló oltási kampányról cikkezett.
Vágólapra másolva!

A bukaresti sajtó napok óta azt találgatja: ki és miért panaszolta be a Florin Citu liberális kormányfőnél az USR-PLUS pártszövetség által jelölt Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert, miután az általa vezetett tárca múlt hét végén közzétette a koronavírus-tesztelés és az oltási kampány - laboratóriumokra, illetve oltóközpontra lebontott - részletes adatait.

Citu tagadta, hogy feszültség lenne közte és az egészségügyi tárca vezetője között, azt azonban megerősítette, hogy a kormány ellenőrző testülete vizsgálja:

törvényesen járt-e el a tárca és rendelkezett-e minden szükséges jóváhagyással, amikor a táblázatokat elérhetővé tette az interneten.

Voiculescu azzal érvelt, hogy a kormány elkötelezte magát az átláthatóság mellett, és nem lehetnek titkosak azok az adatok, amelyek a közpénzek felhasználását tükrözik. A miniszter szerint már rég közzé kellett volna tenni a tesztelésre vonatkozó adatokat, arra utalva, hogy az utóbbi hetekben - az időközben vesztegzár alá került - Temesvár és Kolozsvár polgármestere lázongani kezdett, amiért szerintük Romániában a sok tesztet végző térségeket "büntetik" szigorításokkal, azokat a megyéket pedig, ahol nagyon kevés tesztet végeznek, a járványügyi szigor enyhítésével "jutalmazzák".

Illusztráció Forrás: AFP/2020 Anadolu Agency/Alex Nicodim

Az Adevarul által idézett belügyminiszter nyilatkozata és a katonaság képviselőinek megszólalásai azonban arra utaltak, hogy nem a tesztelési-, hanem az oltáskampány adatainak közzététele szült elégedetlenséget a nemzetbiztonsági szervek körében.

- idézte a lap a köztelevíziónak nyilatkozó Lucian Bode szavait.

Az Adevarul ugyanakkor felidézte, hogy a Buletin de Bucuresti című lap kedden egy - a hivatalos előjegyzési portált kikerülő - "párhuzamos oltókampányról" cikkezett. Az utóbbi évek korrupcióellenes tüntetéseinek szervezésében szerepet vállaló Funky Citizens nevű civil szervezet által működtetett lap arra hívta fel figyelmet, hogy a bukaresti oltóközpontok több mint 75 százaléka nem jelenik meg a hivatalos RoVaccinare előjegyzési portálon: a felhasználók itt mindössze 11 bukaresti oltóközpontot látnak, amelyeknél szinte sosincs szabad időpont, míg az egészségügyi minisztérium által közzétett listában 48 bukaresti oltóközpont szerepel, többségüket azonban "zárt rendszerben" működtetik vagy "lefoglalta" a közegészségügyi intézet.

Az egészségügyi tárca által közzétett, de március 5-e óta már nem frissített adatokból a lap arra következtetett, hogy Bukarestben a március első napjaiban beoltottak alig egy harmada kapta meg a vakcinát a RoVaccinare portálon történt időpontfoglalás alapján, és kétszer annyi embert oltottak be "a párhuzamos kampány" keretében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!