A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Százmilliók nem jutottak még oltáshoz, Brüsszel mégsem a vakcinaszerzéssel foglalkozik

Európai Parlament
Brüsszel, 2020. március 10. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványáról rendezett vita az Európai Parlament brüsszeli üléstermében 2020. március 10-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament csütörtökön úgy fogadta el az európai vakcinaútlevélről szóló jogszabálytervezetet, hogy közben elutasította azokat a módosításokat, amelyek lehetővé tették volna az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem engedélyezett oltóanyagoknak a tagállamok közötti kölcsönös elfogadását. Brüsszel ezzel szándékosan diszkriminál: szándékuk szerint csak azok utazhatnak majd az Európai Unió területén, akiket nem keleti vakcinával oltottak be. Döbbenetes módon a járvány közepén a brüsszeli bürokraták a vakcinák beszerzése helyett a nagy vakcinagyártók érdekeinek érvényesítésével vannak elfoglalva. Mint ismert, az uniós egészségügyi biztos éppen a napokban bukott le 4 millió eurónyi kenőpénzzel, amit jó eséllyel a gyártók lobbiszervezeteitől kapott.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délelőtt az Európai Parlament közel négyötödös többséggel szavazta meg az úgynevezett digitális zöld igazolványról, ismertebb nevén az európai vakcinaútlevélről szóló jogszabálytervezetet. Erősen árnyalja ugyanakkor a képet, hogy a képviselők leszavazták azokat a módosítókat, amelyek lehetővé tették volna a tagállamoknak, hogy automatikusan és kölcsönösen elfogadják az EMA által nem engedélyezett vakcinákat (ide tartoznak a keleti vakcinák is) a kérdés kapcsán.

A mostani parlamenti döntéssel Brüsszel a tagállamokra bízza, hogy melyik unión kívüli vakcinát és milyen módon ismernek el a vakcinaútlevél részeként. Megfordítva ez azt jelenti, hogy - jelen állás szerint legalábbis - a keleti oltóanyagok nem lesznek automatikusan elfogadottak az igazolványban, az ezzel kapcsolatos kezdeményezések nem mentek át a döntéshozatalon. Így a tagállamok egyenként dönthetik el, hogy ezt lehetővé teszik-e más oltóanyagokkal, például az orosz Szputnyik V-vel vagy a kínai Sinopharm vakcinájával beoltottaknak.

Az EP döntésével uniós állampolgárok milliói kerülhetnek hátrányos helyzetbe utazásaik során azért, mert keleti vakcinát kaptak. Brüsszel szándéka egyértelmű: csak azok utazhassanak az Európai Unió területén, akiket nem keleti vakcinával oltottak be.

Mindezt úgy, hogy egyre több nyugat-európai ország vásárol keleti vakcinát. Ausztria egymillió Szputnyik V vakcinát vesz, Németország, ahova nagyon kevés vakcina érkezett az uniós beszerzésből, 30 milliót, sőt Angela Merkel éppen tegnap beszélt arról, hogy Németországban a kínai vakcinát is el kell ismerni.

Az Európai Parlament brüsszeli ülésterme Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Hidvéghi Balázs, a Fidesz uniós képviselője a szerdai vitában élesen bírálta a tervezetet. "Brüsszelben fordítva ülnek a lovon. Hosszas viták folynak egy majdani vakcinaigazolványról, miközben még elég oltóanyag sincs. Először talán szembe kellene nézni a valósággal: amíg az Unió kizárólag nyugati vakcinát hajlandó engedélyezni, időt és életeket veszít" - kommentálta a terveket, még a szavazás előtt.

A kormánypárti politikus arra utalt, hogy Brüsszel központosított vakcinabeszerzése totális csődöt mondott, hiszen "százmilliók még mindig nem jutottak oltáshoz Európában". Mint ismert, az elrontott szerződések következtében a nyugati vakcinák az ígértnél jóval lassabb ütemben érkeznek.

Magyarán az uniós bürokrácia ahelyett, hogy vakcinákat szerzett volna, egy jövőbeni oltási igazolvány részleteiről vitatkozik. Hidvéghi éppen ezért kifogásolta, hogy ismét nem a lényegről esik szó: szerinte Brüsszelnek inkább azzal kellene foglalkoznia, hogyan biztosít oltóanyagokat az európai polgároknak.

A járvány tavalyi megjelenése óta folyamatosak a botrányok Brüsszelben. Legutóbb az derült ki, hogy Stella Kyriakides uniós egészségügyi biztos számláján váratlanul 4 millió euró (több mint egymilliárd forint) bukkant fel. A ciprusi lapok egy része passzív vesztegetésként értékelve a történteket azt feltételezi, hogy a nagy vakcinagyártók vesztegethették meg az uniós vakcinaszerződéseket aláíró politikust. Könnyen elképzelhető, hogy a mostani döntés hátterében megjelentek a nagy vakcinagyártók érdekei is.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott a mai Kormányinfón, hogy Magyarország kölcsönösen akarja elismerni a védettségi igazolványokat az országok között
"A külügyminiszternek joga van kétoldalú megegyezéseket kötnie a vakcinaigazolványokra" - tette hozzá.

Nem kommentálta a DK a szavazást

Megkérdeztük a hazai baloldal oltásellenes kampányának vezető pártját, a Demokratikus Koalíciót, mit szólnak a mai EP-szavazáshoz. Azt szerettük volna megtudni Gyurcsány Ferencéktől, mi az álláspontjuk azzal kapcsolatban, hogy az Európai Parlament ilyen formában fogadta el az európai vakcinaútlevélről szóló jogszabályt.

Cikkünk megjelenéséig azonban nem kaptunk választ tőlük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!