Mi a B12-vitamin szerepe a szervezetben?
A B12-vitamin számos élettani folyamatban vesz részt, fontos szerepe van a vörösvérsejtektermelődésében és a DNSképződésében, valamint az agy megfelelő működésének támogatásában, ezáltal a mentálisegészség megőrzésében.
Mennyi a napi B12-vitamin beviteli szükséglet?
Egy átlagos felnőtt napi B12-vitamin szükséglete 2,4 µg. Várandósság és szoptatás alatt a vitaminszükséglet nagyobb, 2,8 µg. A legkisebbek az anyatej vagy tápszer által jutnak hozzá az értékes kobalaminhoz.
B12-vitamin étrend-kiegészítők >>
Miben található meg a B12-vitamin?
Állati eredetű termékek
A B12-vitaminhoz természetes módon legnagyobb mennyiségben állati eredetű termékek és tejtermékek fogyasztása által juthatunk hozzá. Lássuk a legmagasabb arányban B12-vitamint tartalmazó húsokat és halakat!
Húsféle | B12-vitamin tartalom (100 grammonként) |
bárányhús | 2,6 µg |
emu | 9,4 µg |
hasaalja steak | 1,6 µg |
lazac | 3,2 µg |
marhahús | 2,6 µg |
osztriga | 6,3 µg |
szardínia | 8,9 µg |
tonhal | 2,2µg |
További B12-források a baromfihús (0,3 µg/100 g), a kacsahús (0,5 µg/100 g), a pulykahús (1 µg/100 g) és a sertéshús (0,7 µg/100 g). A kobalamin-tartalom 100 gramm tojás esetén 1,1 µg, míg a túró 0,4 µg, a tej 0,5 µg, a tejpor 3,3 µg B12-vitamint tartalmaz ugyanezen mennyiségnél.
Tudtad-e?
Habár a Kárpát-medence térségében nem gyakran fogyasztott húsféle, érdekességként érdemes megemlíteni, hogy az emuhúsának B12-tartalma kimagasló, majdnem 10 µg / 100 g, amely önmagában biztosítja a napi B12-beviteli mennyiség négyszeresét (s ekkor még nem számoltuk bele az egy nap alatt továbbá elfogyasztott egyéb állati vagy növényi eredetű kobalamin-tartalmú ételeket).
Növényi eredetű termékek
Növényi eredetű termékek esetén a legjobb B12-források a teljes kiőrlésű gabona, a dúsítottnövényitejek (mandula-, a kókusz-, rizs- és szójatej), a dúsított reggeli müzlik*, a gomba, illetve az alga.
*A dúsított élelmiszerek olyan termékek, amelyekhez a feldolgozás során olyan vitaminokat és ásványi anyagokat adnak hozzá, melyek az adott élelmiszerben természetes módon nincsenek jelen.
Tudtad-e?
A B12-vitaminhiányára is utalhatnak a fájó és vörös nyelv, a halványsárga árnyalatú bőr, a kimerültség, memóriaproblémák, étvágyvesztés és a megnövekedett ingerlékenység. A nem megfelelő B12-vitamin bevitel vérszegénységhez, nyálkahártya-gyulladáshoz, gyomor- és bélrendszeri, valamint idegrendszeri zavarokhoz vezethet.
Ami a túladagolást illeti, a vízbenoldódó B12-vitamin túladagolásának veszélye meglehetősen alacsony, azonban a megadózisok (1-2000 µg) bevitele, amennyiben orvosilag nem indokolt, elkerülendő.
További információk a B-vitaminokról >>
B12-vitamin étrend-kiegészítők a Multi-vitamin.hu oldalán >>