Papp László: Mérföldkőhöz érkezett a helyi gazdaságfejlesztés

PAPP László
Debrecen, 2021. november 10. Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester beszédet mond a debreceni repülőtéri logisztikai inkubátor bokrétaünnepségén 2021. november 10-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Újabb mérföldkőhöz érkezett a debreceni gazdaságfejlesztés folyamata: a déli ipari övezetben megkezdődik egy kis- és középvállalkozói (kkv-) park kialakítása, miközben soha nem látott elektromos infrastruktúra-fejlesztés valósul meg a térségben - mondta Papp László, a cívisváros Fidesz-KDNP-s polgármestere szerdán sajtótájékoztatón, a városházán.
Vágólapra másolva!

Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője bejelentette:

a kormány 10,2 milliárd forint kötött felhasználású forrást biztosít a déli gazdasági övezet infrastruktúrafejlesztésének tervezésére és részben kivitelezésére, további csaknem 86 milliárdot pedig elektromosáram-kapacitás bővítésére.

Utóbbi összegből 22 milliárd forintot Debrecen kap az országos elektromos hálózatra való csatlakozásra - mondta, megjegyezve: 740 megawatt elektromosáram-kapacitást kell kialakítani, ami csaknem a fele a paksi atomerőmű két blokkja áramfelhasználásának. Kósa Lajos hozzátette: a 86 milliárdból 45 milliárdot a Mavir, 19 milliárdot pedig a Titász és az Émász használhat fel. Az egész Tiszántúlt érintő beruházás három helyszínen, Debrecen mellett Felsőzsolcán és Békéscsabán valósul meg - mondta a kormánypárti politikus, aki országos jelentőségűnek nevezte a fejlesztést.

A kormány csaknem 100 milliárd forintot szán a térség gazdasági fejlesztésére. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Pósán László fideszes országgyűlés képviselő jelezte: a déli ipari övezet fejlesztésével párhuzamosan javítják a térség elérhetőségét, fejlesztik az úthálózatot és bővítik a közösségi közlekedést.
Hozzátette: a déli városrész fejlesztése kihat az agglomerációra is, sokan a környező településekről járnak dolgozni az üzemekbe.

Ehhez kapcsolódóan Pósán László jelezte: a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kiírta a közbeszerzést a keleti elkerülő út tanulmányának elkészítésére. Papp László elmondta, hogy jelenleg két nagy ipari fejlesztés folyik a városban: az északnyugati gazdasági övezetben megfelelő ütemben halad a BMW autógyár építésének előkészítése és az ahhoz kapcsolódó beszállítói park kialakítása.

A déli gazdasági övezetben pedig olyan befektetői igényekkel számolnak, amelyek szükségessé tették a mostani kormánydöntés megszületését - hangoztatta, emlékeztetve arra, hogy a térségben 264 milliárd forintos beruházással építi fel első Dél-Koreán kívüli akkumulátoralkatrész-gyárát az Eco-Pro BM, ez a BMW-beruházás után a második legnagyobb összegű debreceni fejlesztés.

Papp László megítélése szerint

2025-2026-ra megtelhet a több mint 700 hektáros déli ipari park.

Hozzátette: a multinacionális cégek mellett támogatják a kkv-k letelepedését, amelyek beszállítói lesznek a nagyvállalatoknak. A 60 hektárosra tervezetett kkv-parkban eddig 14 vállalkozás - 11 termelő és 3 ipari szolgáltató - kapott lehetőséget területvásárlásra.

A 14 cég első ütemben 206 új munkahelyet hoz létre és több mint 10 milliárd forint értékű beruházást hajt végre - ismertette a polgármester. Papp László hozzátette: a helyi infrastruktúra fejlesztésére kapott 10,2 milliárd forint kormányzati forrásból kétmilliárdot a kkv-park első ütemének kialakítására fordítanak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről