A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát tesztelhetett

North Korea might launch ICBM life LIF lifestyle POL Horizontal WAR POLITICS
TV on the street shows the news of a missiles launched from North Korea in Chiyoda Ward, Tokyo on March 24, 2022. The missile is believed to have fallen into the exclusive economic zone (EEZ) 150 km west of Hokkaido. South Korea determined that it is an intercontinental ballistic missile (ICBM).( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Miho Takahashi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
Észak-Korea vélhetőleg interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki keleti partjairól a Japán-tenger (Keleti-tenger) irányába csütörtökön - közölte a japán védelmi minisztérium. Hasonlóra 2017 óta nem volt példa.
Vágólapra másolva!

A japán parti őrség közölte, hogy a rakéta Japán különleges gazdasági övezetében csapódott be,

170 kilométerre nyugatra a szigetország északi részén található Aomori prefektúrától.

Kisida Fumio japán kormányfő elfogadhatatlannak nevezte a rakétakísérletet. A tokiói vezető jelenleg Brüsszelben tartózkodik a G7 országcsoport csúcstalálkozóján. Azt mondta, hogy szeretné biztosítani a találkozó résztvevőinek együttműködését Észak-Korea tevékenységének elítéléséhez.

Emberek nézik televízión Japánban a felvételet a rakétáról Forrás: AFP/Anthony Wallace

A dél-koreai hadsereg korábban a részletek pontosítása nélkül annyit írt, hogy Phenjan nagy hatótávolságú rakétát tesztelt.

Valamivel később Mun Dzse In dél-koreai elnök már interkontinentális ballisztikus rakétáról beszélt, kiemelve, hogy a teszttel Phenjan megszegte az interkontinentális ballisztikus rakéták kilövésére vonatkozó moratóriumot. Mun határozottan elítélte a kísérletet, és az eset miatt összehívta a dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsot.

Észak-Korea idén tucatnyi fegyverkísérletet hajtott végre, az elmúlt hetekben pedig kétszer hajtott végre olyan közepes hatótávolságú rakétakísérletet a főváros, Phenjan közelében, amelynek során - amerikai és dél-koreai katonai források szerint - a Hvaszong-17 egyes elemeit tesztelhette.

A Hvaszong-17 egy újszerű interkontinentális ballisztikus rakéta, amelynek hatósugara 15 ezer kilométer.

A ballisztikus rakéta útvonala Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Miho Takahashi

Hírügynökségi jelentések szerint amerikai és dél-koreai tisztségviselők attól tartanak: a fegyvert hamarosan élesben is bevethetik, hogy kémműholdat juttassanak el vele a világűrbe.

Ez szakértők szerint az elmúlt öt év legnagyobb provokációja és az ENSZ vonatkozó határozatainak megsértése lenne.

Phenjan 2017-ben felfüggesztette az interkontinentális ballisztikus rakéták tesztelését és a kísérleti atomrobbantásokat. Kim Dzsong Un azonban figyelmeztetett, hogy országa mindkét tevékenységet újrakezdheti, miután a Donald Trump, előző amerikai elnökkel folytatott, a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalások zátonyra futottak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!