Vágólapra másolva!
Ma délután öt orosz sakkozó részvételével, hivatalosan mégis oroszok nélkül kezdődik meg a sakk Grand Prix-sorozat második állomása Belgrádban. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) úgy rendelkezett, hogy az orosz játékosok a FIDE zászlaja alatt szerepelnek a tornán. A döntés hátterében az áll, hogy orosz személy áll a sakkszövetség élén.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) egyszerűen nem tehette meg, hogy ne reagáljon az orosz agresszióra. Annak ellenére sem, hogy a nagy hagyományú szervezet elnöke, Arkadij Dvorkovics is orosz - írta a Magyar Nemzet. Dvorkovics kijelentette, a FIDE fő küldetésének tekinti a FIDE egységének megőrzését és a FIDE Chartában foglalt alapvető emberi jogok tiszteletben tartását.

szögezi le közleményében a FIDE.

Ezzel összefüggésben a FIDE azt a határozatot hozta, miszerint az orosz sakkozók – elméletileg a fehéroroszok is – nem szerepelhetnek hazájuk képviseletében a versenyeken, így a Grand Prix-sorozatban sem. Ennek megfelelően az oroszok a FIDE zászlaja alatt játszanak Belgrádban keddtől. Mindez meglehetősen szánalmas döntés, mert vagy mondják azt, hogy ez sport, és nem reagálnak a politikai életre, vagy zárják ki őket, de ne FIDE zászló alatt induljnak az oroszok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről