Itt tart jelenleg az orosz-ukrán háború

ukrán válság 2022, ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, jármű, katona, Mayaky
Ukrainian soldiers sit on an armoured personnel carrier (APC) near Mayaky, eastern Ukraine, on May 6, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Institute for the Study of War legfrissebb elemzéséből megtudhatjuk, hogy az orosz erők előrenyomulása megtorpant Kelet-Ukrajnában. A hírek szerint Mariupolban az Azovstal üzemből sikeresen evakuálták május 7-én az utolsó civileket is, de a védők nem adták meg magukat.
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg több hidat is lerombolt az ukrán erők lassítása érdekében. Az ukránok haladást érnek el Harkov környékén, és az elkövetkező napokban valószínűleg az orosz határ felé fognak előrenyomulni. Az oroszok valószínűleg felhagytak azokkal a törekvéseikkel, hogy közvetlenül délkeletre, Szlovjanszk felé haladjanak.

Jelentős ellentámadásokat hajtanak végre az ukrán erők a jelentések szerint. Forrás: Institute for the Study of War

Az orosz erők azt állították, hogy május 7-én elfoglalták Popasnát, de Kelet-Ukrajnában továbbra is nagyrészt megrekedtek az előrenyomulással.

Az ukrán kormány megerősítette, hogy május 7-én evakuálták az Azovstal üzemben rekedt utolsó civileket, bár a fennmaradó ukrán védők valószínűleg nem adják meg magukat. Az ISW a Mariupolban lévő kommunikációs káosz miatt valószínűleg nem tud majd beszámolni a terep ellenőrzésében bekövetkezett változásokról mindaddig, amíg az orosz erők nem foglalják el az üzem egészét.

Minden jel szerint az orosz erők az elkövetkező hetekben be fogják jelenteni a Herszon Népköztársaság létrehozását, vagy esetleg erőszakkal annektálni fogják Herszon területét, hogy megszálló közigazgatását megszilárdítsák, és megpróbálják véglegesen megfosztani Ukrajnától ezeket a területeket.

Az elmúlt napokban továbbra is cirkálórakéta-csapásokat mértek Odesszára, és álcázott támadásokat hajtottak végre Dnyeszteren túli területeken az oroszok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!