Több uniós országban is követik Magyarországot

Árstop, Magyarország Kormánya, árszabályozás, alapvető élelmiszer, 2022. február 1., 2022.02.01.
Vágólapra másolva!
Legutóbb az osztrák kormány ígérte meg, hogy kidolgozza a lakossági áramár támogatását, míg a kancellár uniós ársapka bevezetését javasolta Brüsszelnek. A jelek szerint több uniós tagállam sorakozik fel a javaslat mellé.
Vágólapra másolva!

Nem Magyarország az egyetlen, ahol lakossági fogyasztási cikkekre ársapkát vezettek be, ám az ténykérdés, hogy Európában itthon található a legmélyebb, termékre vonatkozó árstop – derül ki a Figyelő összeállításából. Magyarországon már tavasszal ársapkát kapott több élelmiszer, így a cukor, a liszt, az étolaj, a sertéscomb és a cserkemell filé, továbbá érvényben van az átlagfogyasztás keretei között a rezsicsökkentett gáz- és áramár, valamit a kormányzat október elsejéig tartja a lakossági vásárlására vonatkozó 480 forintos literenkénti üzemanyag árat.

Az árstop jelentősen mérsékeli az inflációt Forrás: Origo

Ezen intézkedések nélkül jóval nagyobb lenne az infláció, azonban ezek az ársapkák jónéhány százalékkal csökkentik a teljes fogyasztói kosárban számolt pénzromlás ütemét.

Az infláció Európa összes tagállamát erősen érinti, különös tekintettel az energiaárak drasztikus növekedésére (áram, gáz és üzemanyag). A nyugat-európai országok, mint például Németország, elsősorban pénzügyi támogatással igyekeznek a szegényebb háztartásokon segíteni, ott 300 eurós támogatást lehet igényelni az energiafogyasztás számlájának kifizetéséhez. Ezen túlmenően a németek például az üzemanyagárak elszállását egy 9 eurós havi tömegközlekedési- és vonat bérlettel kompenzálják.

A horvátoktól sem áll távol az ársapka, ott az üzemanyagokra állapított meg a kormány időszakos árlimitet a nyáron. Franciaországban a politika egyelőre kommunikációs nyomást gyakorol a piacra az elszálló árak kordában tartása érdekében, ennek végkifejlete, hogy a Total Energies (üzemanyagtöltő állomásokat is működtető francia olajvállalat) szeptembertől év végéig üzemanyagár-csökkentésbe kezdett. Ezen túlmenően pedig a Carrefour (Franciaország legnagyobb és a világ második legnagyobb élelmiszerkereskedelmi lánca) 100 terméknek fagyasztotta be az árát.

Egyre több országban maximalizálnák az egekbe ugró árakat Fotó: Polyák Attila - Origo

A napokban Ausztria jelezte, hogy az eddigi lakossági pénzügyi támogatást szeretné egy úgynevezett rezsicsökkentéssel kiváltani az áramnál. Ennek részleteit augusztus végére szeretnék kidolgozni. Mindeközben az osztrákok „frontot" nyitottak az uniós áramár szabályozás területén is, az osztrák kancellár azt javasolta, hogy egységes uniós ársapkát vezessenek be az áramra, mi több, az Unió bontsa le a gázárról az áram árát, magyarán függetlenítse a kettőt egymástól.

Mindezek tükrében jól érzékelhető, hogy az ársapkát, vagy a rezsicsökkentést Európa más országaiban sem tartják ördögtől valónak, ugyanakkor az is kiolvasható a sorok közül, hogy a lassú döntési folyamatok a szabálymódosítások alapos megfontolását irányozzák elő.

Magyarország az ársapka rendszerekben egyfajta inkubátorként is működik, hiszen itt alakulhat ki a legtöbb tapasztalat az árstopok gazdasági és közgazdasági hatásáról.

Az ársapkák mentén kialakuló gazdasági folyamatokat kordában lehet tartani és az uniós tagországok törekvései is azt mutatják, hogy a költségvetésekben elég „puffer" van ahhoz, hogy ideiglenesen a magyarhoz hasonló ársapka szabályozásokat vezessenek be, így küzdve az inflációs nyomás ellen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!