Mocsok, testvérzsarolás, emberrablás és muszlim "boszorkányság" a francia világbajnok focicsapatban

SELECCION DE FRANCIA 21 UEFA NATIONS LEAGUE 21 COPA DE LAS NACIONES 21  ENTRENAMIENTO DE LA SELECCION FRANCESA PREVIO A LA FINAL LIGA NACIONES EN EL ESTADIO DE SAN SIRO
ENTRENAMIENTO DE LA SELECCION FRANCESA PREVIO A LA FINAL LIGA NACIONES EN EL ESTADIO DE SAN SIRO
Vágólapra másolva!
Óriási botrány a francia labdarúgás legmagasabb szintjén: zsarolás, emberrablás és muszlim törzsi varázslat - ezek a legfontosabb, visszatérő kifejezések, amelyek a nemrégiben kipattant úgynevezett Pogba-ügyet kísérik a francia sajtóban és közéletben. A történet jóval túlmutat a futball keretein, a párhuzamos társadalmak kialakulásáról is szól. A történet egyik főszereplője ugyanis egy multimilliomos, második generációs, bevándorló futballista, aki Franciaországban született, egész életében Franciaországban (vagy profi focistaként más uniós országokban) élt - mégis muszlim törzsi varázsló miatt kerül botrányba. 
Vágólapra másolva!

Paul Pogbát, a francia labdarúgó-válogatott világhírű játékosát saját testvére és korábbi barátai elrabolták és megzsarolták. Az ügybe a francia futball legnagyobb csillaga, Kylian Mbappé, ha közvetetten és áldozatként is, de belekeveredett. Az úgynevezett Pogba-ügy napok óta folyamatosan érkező részleteit a Les Valeurs Actuelles összefoglalója, a Le Figaro és a Libération írásai alapján ismertetjük.

Mbappé és Pogba a francia válogatottban

Az előzmények

A Pogba-szülőknek három fia született, Mathias, Florentin és Paul az 1990-es évek elején. Az első kettő ikerpár, mindketten hivatásos labdarúgók lettek, de csak az alacsonyabb szintű bajnokságok közepesnek minősülő csapataiba fértek be. A testvérek közül az 1993-ban született legkisebb lett igazi nemzetközi sztár, Paul Pogba, becenevén „La Pioche" (szószerinti fordításban „a Csákány", Pogba saját magyarázata alapján inkább „Pimasznak" lehetne fordítani) 2018-ban világbajnok lett a francia válogatottal, és szakértők szerint generációjának egyik legjobb középpályása, jelenleg (ismét) a Juventusban játszik.

- indítja a Les Valeurs Actuelles a cikkét.

A konkrét ügy akkor kezdődött, amikor idén márciusban a francia labdarúgó-válogatott Clairefontaine-ba utazott, hogy barátságos mérkőzéseket játsszon Elefántcsontpart és Dél-Afrika ellen. Pogba nagyjából 10 napra tervezte a francia válogatottal együtt töltött időt, a két mérkőzés közötti időben pedig gyerekkorának helyszínére, Lagny-sur-Marne-ba ment (nincs messze Párizstól), hogy szokás szerint találkozzon gyerekkori barátaival. Megérkezését követően csuklyába öltözött emberrablók autóba tuszkolták és egy párizsi lakásba vitték. A jól megszervezett emberrablás szervezői és végrehajtói (Pogba állítása szerint) nem mások voltak, mint gyerekkori barátai, valamint idősebbik testvére, Mathias. A szervezett banda közel 13 millió eurót követelt a francia válogatott játékostól „korábbi szolgálataikért", ebből 3 milliót azonnal.

- állítja egy sportújságíró a most hétvégén kipattant botránnyal kapcsolatban, amelyről az Origo itt számolt be részletesen.

Emberrablás, zsarolás, muszlim varázsló

Pogba márciusi elrablásának ügye csak a hétvégén került nyilvánosságra, miután az egyik elkövető, Pogba testvére, Mathias egy videót tett közzé a közösségi oldalakon, amelyben, ahogy előre beharangozta,

Forrás: lemathiaspogba / tiktok

Ezek közül a leghihetetlenebb az a már korábban is terjedő abszurd pletyka, mely szerint

Paul Pogba egy „marabout-val", azaz egy afrikai muszlim törzsi varázslóval „elvarázsoltatta" a francia csatárt, Kylian Mbappét, hogy az ne tudjon rendesen focizni.

Az Mbappénak írt Twitter üzenet szerint már a „varázsló személye is ismert" és Mbappénak óvakodnia kellene attól, hogy kikkel veszi körbe magát. A rendőrségi verzió szerint a 29 éves Pogba is beszélt a varázslóról és a zsarolók fenyegetéséről, tagadva, hogy valaha is hozzájuk fordult volna. Itt álljunk meg egy pillanatra:

a Pogba testvérek mind Franciaországban éltek kicsi koruk óta (Paul Pogba ott is született), Párizs egyik külvárosában nőttek fel. Mégis mindannyian úgy szocializálódtak, hogy afrikai törzsi varázslók rontásában hisznek, azt komolyan veszik.

„A Pogba-klán tagjai sokáig boldog testvérekként voltak ismertek, akik szerettek táncolni, és cinkosan összetartók voltak. Úgy tűnik, hogy a hangulat megváltozott, hiszen az ikertestvérek karrierje a fiatalabb testvérüké mellett alaposan lemaradt" emlékeztet a Les Valeurs Actuelles. „Florentin sokáig a másodosztályú AS Saint-Étienne-nél játszott, majd 13 különböző, francia és európai másodosztályú csapatokat erősített, de Mathias-hoz hasonlóan, aki a Quimper, az FC Tours és az ASM Belfort csapataiban is játszott, soha sem került be az élvonalba és egyikük sem tudott még csak a nyomdokaiba sem lépni világklasszis öccsüknek. A Pogba-klán életében további fontos szereplő volt Paul Pogba ügynöke, Mino Raiola is, aki folyamatosan azon dolgozott, hogy a család jól kijöjjön egymással és ne legyenek botrányok.

Közben az egyre homályosabbá váló ügyben a France Info rádió nyilvánosságra hozta, hogy Pogba 2022 márciusi elrablását követően kísérletet tett arra, hogy a 3 millió eurót számlájáról levegye, de ezt ügynöke megakadályozta. Végül 100 ezer eurót mégis csak átutalt a zsarolóknak, sőt, aláírt egy olyan papírt is, amelyben vállalja a „hátralék" kifizetését is...

- mondja Jacques Vendroux, az Europe 1 rádióadó sportújságírója. Vendroux közel hatvan éve ismeri a labdarúgás világát, és ismeri annak túlkapásait. „

– erősíti rá az újságíró.

– teszi hozzá Pierre Ménès, a Canal Plus televízió korábbi sporttanácsadója.

Még egyszer tegyük hozzá: a Pogba-testvérek Párizs mellett nőttek fel.

Rendszeresen előkerül például Emmanuel Adebayor, az Arsenalban és a Real Madridban játszó egykori togói futball-legenda esete, akit megzsaroltak és saját bevallása szerint majdnem öngyilkos lett.

- mondja egy másik forrás. „Ha a siker túl gyorsan száll a fejükbe, elveszítik a viszonyítási pontokat." teszi hozzá egy másik szakértő.

Az „elvarázsolt Mbappé"

Elég volt Kylian Mbappénak a vasárnapi Monaco elleni meccsen gól helyett kapufát lőnie, és a közösségi oldalakon máris elszabadult a pokol. Sok internetező, közösségi média felhasználó szemében ezáltal vált valósággá a „varázslat" : Mbappé azért nem rúgott gólt, mert egy boszorkány, az afrikai-muszlim zsargonban a „marabout" elvarázsolta. A történet újabb abszurd eleme, hogy egy elismert francia sportújságíró, Pierre Ménès, a Canal plus egykori riportere szükségesnek érezte, hogy cáfolja a történetet - vagyis komoly kérdésnek, megvitathatónak gondolta azt, hogy vajon Pogba el akarta-e varázsolni Mbappét, és az sikerült-e neki:

A Canal Plus egykori újságírója szerint a két focista között egyébként jó a viszony. Christophe Galthie, a Paris-Saint-Germain edzője kicsit józanabbul azt mondta, hogy sem Mbappé, sem a többi játékos nem veszi komolyan a „varázslóról" szóló történetet.

Ugyanakkor a Les Valeurs Actuelles információi szerint „Paul Pogba édesanyja rendszeresen alkalmazza ezt a fajta törzsi, afrikai-muszlim varázslatot, és a francia sportsajtóban is vannak olyanok, akik nagyon komolyan veszik ezt a vádat. „

- mondja egy ismert sportújságíró.

- teszi hozzá a Canal Plus egy másik korábbi sportújságírója. A konzervatív hetilap további információi szerint - és erre egyébként a Le Figaro vezető konzervatív napilap, valamint a szélsőbaloldali Libération napilap elemzései egyaránt utalnak - a Juventus középpályása, Pogba nehezen fogadja el a párizsi csatár, az „új csillag" Mbappé státuszát. Pogbának 2013-as bemutatkozásakor óriási jövőt jósoltak, sőt, „új Zidane"-ként aposztrofálták, de sosem sikerült stabilan és hosszútávon sikeresnek maradnia.

Nincs tehát Didier Deschamps szövetségi kapitány könnyű helyzetben, akinek közelről kell kivizsgálnia ezt az ügyet, amely a sportújságírók szerint kísértetiesen hasonlít Karim Benzema szexvideó-ügyére. Benzemát 2015 novemberében azzal vádolták meg, hogy bűntárs volt csapattársa, Valbuena zsarolásában, akit szexvideó felvételekkel zsaroltak. Benzema azzal védekezett, hogy ő csak közvetített.

Az ügy miatt 2016-ban, néhány hónappal a franciaországi Európa-bajnokság előtt Didier Deschamps Mathieu Valbuenát és Karim Benzemát annak ellenére nem válogatta be, hogy mindketten nélkülözhetetlenek voltak a csoport meccsek során. Aztán politikai nyomásra a 2021-es Európa-bajnokságon Benzema a csapatba került - sokak szerint ez okozott olyan feszültségeket, amelyek miatt a válogatott szétesett.

A Pogba testvérek zsarolása a Les Valeurs Actuelles szerint a szexvideó ügyet ismétli, és megint szétverheti a francia csapatot, alig néhány héttel a Nemzetek Ligája meccsei előtt és persze a vészesen közelgő decemberi katari VB előtt ...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről