Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Váratlan orosz bejelentés: Putyin rendkívüli hadiállapotot vezet be

politics Horizontal
In this photograph taken on August 15, 2022 Russia's President Vladimir Putin addresses attendees of the Tavrida.ART festival via a video link at the Novo-Ogaryovo state residence, outside Moscow. (Photo by Pavel Byrkin / Sputnik / AFP) / *Editor's note : this image is distributed by Russian state owned agency Sputnik.*
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette szerdán, hogy hadiállapotot vezet be azon a négy ukrajnai területen, amelyet Oroszország szeptember végén egyoldalúan a területéhez csatolt.
Vágólapra másolva!

Az erről szóló rendeletet az elnök már alá is írta. Az intézkedés értelmében az orosz erőket még szélesebb jogkörökkel ruházzák fel a donyecki, a luhanszki, a zaporizzsjai és a herszoni régióban. Putyin azt is elrendelte, hogy a kormány hozzon létre egy különleges koordinációs tanácsot, amely az oroszországi régiókkal együttműködve fokozná Moszkva háborús erőfeszítéseit Ukrajnában.

Ahogyan az Origo is beszámolt róla, ennek alapján a politikai pártok és vallási szervezetek tevékenységét beszüntetik, átvizsgálják az autókat, megtiltják a fegyverek és lőszerek értékesítését, katonai cenzúrát vezetnek be, betiltják a gyűlések és sztrájkok szervezését, az állampolgárok pedig már nem választhatják meg szabadon átmeneti tartózkodási helyüket. A hadsereg emellett lefoglalhatja a szervezetek és a civil lakosság tulajdonát, megfelelő kompenzációért cserébe.

Vlagyimir Putyin hadiállapotot hirdetett Forrás: AFP/Pavel Byrkin

Szintén emelték a készültségi szintet Oroszország középső szövetségi körzetében, beleértve Moszkvát. Itt a hatóságok minden bizonnyal tömeges megmozdulásokra készülnek, ezért hozták a közrend biztosítását célzó intézkedést. Korlátozzák a gépjárművel való mozgás szabadságát, valamint az autókat is gyakrabban ellenőrizhetik majd.

Közben a Baza egy névtelen forrástól arról értesült, hogy az orosz kormány megtiltotta a határőrök adatbázisában szereplő egymillió embernek, hogy elhagyják az országot. Ez akár egy új mozgósítási hullámra is utaló intézkedés lehet.

A névtelen forrás viszont kiemelte, hogy közülük valószínűleg nem mindenkit soroznak be, de bárki kaphat behívót.

Moszkva polgármestere arról beszélt, hogy jelenleg semmilyen intézkedés nem lépett még életbe, amely befolyásolná a hétköznapi életet. A polgárok megvédését, a gazdasági és biztonsági stabilitást a releváns szövetségi szervek és városi szervek fogják biztosítani.

Szergej Szojgu védelmi miniszter is reagált az orosz elnök által aláírt rendeletre. Szerinte ezzel nagyobb hatalmat kapnak a regionális kormányzók. Oroszország már korábban bejelentette, hogy 60 ezer embert evakuálnak Herszonból, ahol az ukránok már napok óta csoportosítják erőiket és támadásra készülnek.

Az orosz biztonsági tanács főtitkára, az FSZB korábbi vezetője, a második legbefolyásosabb orosz, Nyikolaj Patrusev szerint az orosz városokban széleskörű intézkedéseket fognak hozni annak érdekében, hogy a fenntartsák a rendet és betartassák a törvényeket. Komolyabb büntetés fog járni azért is, ha valaki a tiltás ellenére hagyja el az országot, valamint az országban tartózkodó külföldiek is súlyosabb büntetésre számíthatnak, ha megszegik az orosz törvényeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről