Megdöbbentő amerikai bejelentés a béketárgyalásokról

Life continues in the retaken city of Izyum Russia-Ukraine war ,church,Destroyed,Izyum,Ukraine,war Horizontal, orosz-ukrán háború, Ukrajna, Izjum
IZYUM, UKRAINE - OCTOBER 29: A church is seen through a destroyed building in Izyum, Ukraine on 29 Oct. 2022 Wolfgang Schwan / Anadolu Agency (Photo by Wolfgang Schwan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Európai és amerikai tisztviselők nem hisznek abban, hogy a Kijev és Moszkva közötti béketárgyalások egyhamar újraindulnak.
Vágólapra másolva!

"Amerikai és európai tisztviselők szerint a közeljövőben valószínűtlenek a komoly béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között” - írja az iz.ru hírportál, a The New York Times (NYT) alapján.

A lap rámutat, hogy mivel mindkét fél úgy véli, hogy a folyamatos harcok és a harctéren elért sikerek segítenek a tárgyalási pozíciók megerősítésében,

nem valószínű, hogy belátható időn belül békemegállapodás születik.

Amerikai tisztviselők szerint a kritikus infrastruktúrát ért közelmúltbeli orosz támadások miatt a tárgyalások kevésbé valószínűek, ami aláássa a kompromisszumos megoldás lehetőségét, amit ráadásul az ukrán közvélemény sem támogat.

Az sem segíti elő a béketárgyalásokat, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az amerikai tisztviselők szerint arra számít, az Egyesült Államok és Európa – szembenézve az energiaárak emelkedésével, a nukleáris eszkalációtól való félelemmel és a politikai instabilitással - elveszítheti a kedvét attól, hogy a jelenlegi szinten továbbra is támogassa Ukrajnát.

A lap forrásai szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyes álláspontja is arra épül, hogy az országnak vissza kell kapnia minden területét, ami szintén nem hozza közelebb a konfliktus lehetséges békés rendezését.

Zelenszkij ukrán elnök feltételei sem segítik a béketárgyalásokat Forrás: AFP/Handout/Ukrainian presidential press service

Korábban, november 7-én Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felsorolta a Kijev és Moszkva közötti tárgyalások megkezdésének feltételeit. Hangsúlyozta, hogy a párbeszédhez való csatlakozáshoz Oroszországnak vissza kell állítania Ukrajna területi integritását, meg kell térítenie a veszteségeket, meg kell büntetnie a "háborús bűnösöket", és garanciákat kell adnia arra, hogy "ez nem fog megismétlődni".

Az Oroszország és Ukrajna közötti megbeszélések legutóbbi személyes fordulójára március 29-én Törökországban került sor. Ezt megelőzően a felek képviselői többször találkoztak Fehéroroszországban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!