Már nyolc halottja van az Ischia szigetén történt földcsuszamlásnak

Landslide at the island of Ischia in Italy Climate,climate change,damage,Ischia,Italy,landslide Horizontal
ISCHIA ISLAND, ITALY - NOVEMBER 27: Civil protection operators are at work following a landslide on the Italian holiday island of Ischia, Southern Italy on November 27, 2022. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Már nyolc halottja van az olaszországi Ischia szigetént szombaton történt földcsuszamlásnak. Négy embert továbbra is eltűntként kezelnek - közölték hétfőn a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

A természeti katasztrófa Casamicciola Terme kikötővárost érintette. A földcsuszamlás házakat rongált meg, autókat és buszokat sodort a tengerbe, és iszappal árasztotta el az utcákat is.

Hétfőig a mentőalakulatok nyolc holttestet találtak, az áldozatok között egy 22 napos csecsemő és további két kisgyermek is volt.

A hajléktalanná vált nők, férfiak és gyermekek száma 230-ra emelkedett. A szigeten lévő szállodákban szállásolták el őket.

Giorgia Meloni kormányfő vasárnap kezdetnek kétmillió eurós (816 millió forintos) segélycsomagot ígért Ischia számára, és az év végéig felfüggesztette a helyi lakosok adóterheit.

Már nyolc halottja van az olaszországi Ischia szigetént szombaton történt földcsuszamlásnak. Négy embert továbbra is eltűntként kezelnek Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Stringer

A római kormány rendkívüli állapotot hirdetett Ischián, hogy az így rendelkezésre álló forrásokból finanszírozhassa a károk enyhítését és az újjáépítést.

A szakértők és aktivisták szerint az illegális építkezések növelték meg a természeti katasztrófa kockázatát a turistaparadicsomnak számító szigeten.

Egy korábbi, 2006-os földcsuszamlásban egy apa és három gyermeke halt meg

Ischia egy földrengési zónában fekszik, ezért természeti katasztrófáknak van kitéve - hangsúlyozta Arcangelo Francesco Violo geológus.

A Legambiente olasz környezetvédelmi csoport adatai szerint 1985 óta mintegy 28 ezer kérelmet nyújtottak be illegálisan épített házak fennmaradásához.

A hatóságok összesen 600 ház bontását rendelték el, de az nem derült ki, hogy hány ház kapott fennmaradási engedélyt.

A Legambiente illetékesei szerint a tömeges illegális építkezés okozhatja a talaj meggyengülését, ami természeti katasztrófákhoz vezethet.

Mint hozzáfűzték: az illegálisan készült házaknak nyújtott amnesztia veszélyezteti az ott élő embereket.

Gilberto Pichetto Fratin környezetvédelmi miniszter határozott lépéseket helyezett kilátásba: mint mondta, lefoglalják az illegális épületeket, megvizsgálják biztonságukat, és csak a kisebb szabálysértések esetében adnak ki fenntarthatósági engedélyt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!