Megkezdődött az ukrán menekültek kizsákmányolása Belgiumban

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Kijev, vasútállomás, vonat, állomás, vasút, civilek, menekültek, menekült, lakosok, ideiglenes tűzszünet, evakuálás, elhagy
KYIV, UKRAINE - MARCH 07: People flock to train station to flee the city after Russia announced a temporary ceasefire in Kyiv, Ukraine on March 07, 2022. Emin Sansar / Anadolu Agency (Photo by Emin Sansar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A belga rendőrség valamint az embercsempészek áldozatait védő belga szervezet, a Payoke arról számolnak be, hogy egyre több olyan esetről szereznek tudomást, amelyben az ukrajnai menekültek gazdasági és szexuális kizsákmányolás áldozatává váltak- írja a La Libre.
Vágólapra másolva!

Az antwerpeni rendőrség tíz nappal ezelőtt egy hentesüzlet padlásterében páncélajtó mögé zárt ukrán nőket talált, akiket a tulajdonos menekültügyi regisztrálás nélkül, feketén dolgoztatott 7 eurós órabérért, azaz a belgiumi minimál órabér (9,87 euró) alatt.

A Payoke jogvédő szervezethez pedig egy olyan ukrán nő fordult segítségért, akinek egy belga férfi kizárólag azzal a feltétellel biztosított volna szállást, ha a vendéglátást az ukrán nő szexuális szolgáltatásokkal ellentételezi.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Emin Sansar

Ukrajna határain – különösen a romániai részen – már olyan embercsempész bandák működnek, állítja a Payoke vezetője, amelyek a nyugat-európai kapcsolatok nélkül menekülő nőknek azt ígérik, hogy ezer euróért cserébe eljuttatják őket Belgiumba, ahol fedél és biztonság várja őket. Az ajánlat vonzó, mert az ukránok úgy tudják, hogy Belgiumban a menekülők akár háromszor-négyszer annyit is kereshetnek megszokott munkájukért, mint Ukrajnában.

A belga lap, a De Morgen beszámolója szerint számos ukrán menekült érkezett így, embercsempészek segítségével Belgiumba. Mindannyian azért fizettek, hogy a végkimerülés szélén minél gyorsabban jussanak el a végcéljukhoz. A De Morgen értesülései szerint az ukrán nők a romániai határvidéken a menekülés érdekében még prostitúcióra is kényszerülnek.

A riasztó jelenség láttán a belga igazságügyi minisztérium munkacsoportot hozott létre, amely pénteken kezdi meg munkáját. Feladata az lesz, hogy a menekülteket orosz és ukrán nyelven felvilágosítsa – a közösségimédia-felületeken – a Belgiumban hatályos szabályokról és a menekültek jogairól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről