A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
II. Erzsébet királynő meghalt - jelentette a BBC.
Vágólapra másolva!

II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság leghosszabb ideig hivatalban lévő uralkodója 96 éves korában halt meg Balmoralban, miután 70 évig uralkodott.

Már nap közben érkeztek hírek arról, hogy válságos állapotban van, családja összegyűlt a skót kastélyban.

A királynő 1952-ben került a trónra, uralkodása alatt 15 miniszterelnök volt hatalmon, az utolsó Liz Truss csak napokig.

Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó.

Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös.

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án - édesapja, VI. György király halála után - lépett az Egyesült Királyság trónjára.

Ő volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

Károly, eddigi walesi herceg, aki már hivatalosan király, közleményében ezt írta: "Mélységesen gyászoljuk imádott uralkodónk és egy nagyon szeretett anya halálát. Tudom, hogy elvesztése mélyen megérinti az egész országot, a birodalmakat és a Nemzetközösséget, valamint számtalan embert az egész világon"

II. Erzsébet délután halt meg, a Buckingham palota közleménye szerint békésen. Károly és felesége ma Balmoralban marad és holnap tér vissza Londonba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!