Orosz-ukrán háború - Ez történt az éjszaka

Horizontal
Egy férfi gyalogol egy lerombolt iskola előtt Bahmut városában, a kelet-ukrán Donbász régióban
Vágólapra másolva!
Szeverodonyecket felmorzsolják az orosz támadások. Az orosz külügyminiszter kulcsfontosságú prioritásnak tartja a Donbász felszabadítását. Az ukrán erők sikeresen hajtanak végre ellentámadást Herszon megye határán. Ez történt az éjjel.
Vágólapra másolva!

Szeverodonyecket felmorzsolják az orosz támadások

Volodimir Zelenszkij szokásos éjszakai videóüzenetében egyebek mellett arról beszélt, hogy mennyire jelképes, ahogy az orosz erők a Mir, vagyis a Béke nevű szállodába behatolva kezdték meg Szeverodonyeck ostromát. Mostanra az orosz csapások következtében

a város teljes kritikus infrastruktúrája megsemmisült.

A házak 90%-a megsérült, a város lakásállományának több mint kétharmada teljesen megsemmisült.

Szeverodonyeck elfoglalása alapvető feladat a megszálló kontingens számára. És nem érdekli őket, hány életet kell fizetniük ezért a kísérletért, hogy kitűzzék az orosz zászlót az önkormányzat épületére - mondta az ukrán elnök.

Oroszország kulcsfontosságú prioritásnak tartja a Donbász felszabadítását

A kelet-ukrajnai donbászi régió felszabadítása feltétel nélküli prioritás Oroszország számára - mondta Szergej Lavrov. Az orosz külügyminiszter a francia TF1-nek adott interjúban megismételte, hogy a Kreml Ukrajnában a „neonáci rezsim" ellen harcol. Tagadta azokat a találgatásokat, amelyek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök beteg lenne. Kitartott amellett, hogy az orosz katonák szigorú utasításokat kapnak, hogy kerüljék a polgári infrastruktúra elleni támadásokat.

Lavrov a TF1-nek azt mondta, hogy

Ugyanakkor hozzátette, Ukrajna többi részén múlik, hogy az ottani emberek "örülnek-e annak a neonáci rezsimnek, amely bebizonyította, hogy lényegében russzofób".

Szergej Lavrov Forrás: AFP/Ozan Kose

A harkovi régió harmada már orosz kézen van

A harkovi régió területének 31 százalékát orosz erők foglalják el, 5 százalékát pedig ukrán védők szabadították fel – közölte a harkovi regionális katonai közigazgatás vezetője. „Még nem tudjuk teljesen átvizsgálni a felszabadult települések egy részét, teljes körű aknamentesítést végezni és a kritikus infrastruktúra újjáépítését megkezdeni, amíg az ágyúzás folytatódik. Ahol ezt megtehetjük távolról, ott megtesszük" – mondta Oleg Szinegubov.

Az ukrán erők sikeresen hajtanak végre ellentámadást Herszon megye határán

Az amerikai központú Háborúkutató Intézet (ISW) május 29-én arról számolt be, hogy az ukrán erők sikeresen hajtottak végre ellentámadást a Herszon-Mikolaiv megyei határ közelében. Valószínűtlennek tűnik, hogy az ukrán erők rövid távon jelentős mennyiségű területet vennének vissza, de ez mégis arra kényszerítheti Oroszországot, hogy erősítést telepítsen Herszon megyébe, ami megzavarhatja az orosz hadműveleteket más területeken.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!