Kemény véleményt mondott a szlovén miniszterelnök a brüsszeli korrupciós botrányról

Eva Kaili Brüsszel
Vágólapra másolva!
Ez nagyon nem demokratikus! Az egész rendszer működése determinálta azt, hogy mindez megtörténjen – fogalmazott a brüsszeli Politico hírportálnak Robert Golob szlovén miniszterelnök az Európai Parlament múlt év végén kirobbant korrupciós botránya kapcsán. A Magyar Nemzet arról ír, hogy a Politicónak a politikus elmondta, hogy megdöbbent, amikor megtudta, hogy korábbi parlamenti képviselők és alkalmazottak milyen rendszert építettek ki. Golob szerint a parlamentben történteket lényegében nem lehetett ellenőrizni, ami számára nagyon elgondolkodtató.
Vágólapra másolva!

A Politico arról számolt be, hogy Robert Golob szerint az EP-ben kialakított rendszer tette lehetővé az európai tisztviselők megvesztegetésének virágzását.

– fogalmazott diplomatikusan. A szlovén kormányfő véleményével az EU vezetőinek széles köre egyetért, és a múlt hónapban tartott csúcstalálkozón ki is fejtették véleményüket bizalmas keretek között. A lap hozzáteszi:

a botrány az egész EU hitelességét veszélyezteti, különösen a jövő évi európai parlamenti választások előtt.

Noha tavaly év végén Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is elismerte, hogy „tanulnunk kell az esetből és meg kell előzni, hogy a jövőben hasonló helyzet alakuljon ki", a politikus Katart és a többi olyan unión kívüli országot hibáztatta, amelyek befolyást akarnak vásárolni Brüsszelben, és ezzel károsítani az EU hitelességét.

Közben Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke olyan új szabályokat jelentett be, amelyektől a törvényhozó testület átláthatósági és etikai rendelkezéseinek megerősítését várja, mint például egy etikai testület felállítása, a visszaéléseket bejelentő személyek védelme, a nem kormányzati szervezetek, az NGO-k finanszírozásának fokozott ellenőrzése, illetve az európai parlamenti képviselők számára az EU-n kívüli országokkal való kapcsolattartásra vonatkozó új szabályok.

Mint arról az Origo korábban beszámolt,

EVA KAILI GÖRÖG SZOCIÁLDEMOKRATA EP-KÉPVISELŐT, AZ EP LEVÁLTOTT ALELNÖKÉT, VALAMINT HÁROM TÁRSÁT TARTÓZTATTÁK LE

a belga hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupciós ügyben zajló nyomozás részeként. Azóta vizsgálati fogságban vannak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!