Így zárná le az orosz-ukrán háborút a Nyugat

Ukrainian Army's artillery unit in Donetsk Donetsk,Russia,Ukraine,war Horizontal, orosz-ukrán háború, Ukrajna
DONETSK, UKRAINE - MARCH 11: Ukrainian servicemen from the 10th Brigade fire a D-30 Howitzer towards Russian infantry along the frontline outside of Soledar, Ukraine on March 11, 2023. The cannon it is inherited from the Soviet Union era (1971) but the 122mm ammunition comes from Western countries. The artillery battle between Ukranian and Russian forces as been fierce in recent weeks. Ignacio Marin / Anadolu Agency (Photo by Ignacio Marin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A Foreign Affairs-ben megjelent véleménycikk szerint a Nyugatnak folytania kell a fegyverszállításokat, hogy végrehajtson egy ellentámadást, ezt követően pedig tárgyalóasztalhoz kellene ültetni Kijevet Moszkvával.
Vágólapra másolva!

Nevetséges helyzetértékeléssel indítja elemzését a Foreign Affairs, amelynek konklúziójában többek között a harcok lezárásának forgatókönyveit tárgyalják.

A szerző szerint sikernek mondható (alátámasztva ezzel a fegyverszállítások szükségességét), hogy Ukrajna már csak területének alig 80 százaléka felett bír ellenőrzéssel.

Oligarchák finanszírozzák az Azov-ezredet, a harcokban az orosz lakosság elleni kegyetlenkedései miatt hírhedté vált neonáci félkatonai alakulatot, történik mindez egy "működő demokráciában". Forrás: AFP/Genya Savilov

Az elemzés szerint erősödnek a konfliktus diplomáciai lezárására irányuló politikai felhívások, a tárgyalások megkezdéséhez szüksége feltételek azonban a még nem állnak rendelkezésre, mivel Oroszország és Ukrajna is a harcok folytatásában látszik érdekeltnek egyelőre. Oroszország megszerezni az elcsatolt Donbasz nagyobb részét, miközben Ukrajna támadásra készülhet a Donyeck-medence és a Krím közötti szárazföldi híd kettévágására.

A szerző szerint a Nyugatnak ezzel számolnia kell, méghozzá úgy, hogy először további és nagyobb mennyiségű fegyverszállítmányokat kell átadnia Ukrajna számára, hogy aztán az elemzés által elképzelt sikeres ukrán támadást követően tárgyalóasztalhoz ültethessék az oroszokat.

A cikk úgy folytatódik, hogy növelni kell a már bevetett fegyverrendszerek, valamint a harckocsik leszállításának mennyiségét, ahogy vadászgépek leszállítása is szóba kerül. Az elemzés ezenfelül utalást tesz egy új fegyverrendszer, a többek között Lockheed Martin által is gyártott ATACMS föld-föld rakétarendszerek bevetését illetően, amelyet az Egyesült Államok egyelőre még nem szállított le Ukrajnának.

Amerikai gyártmányú ATACMS-rakétarendszer tesztelése Dél-Koreában. A Foreign Affairs utalást tesz arra vonatkozóan, hogy hasonló fegyverrendszert kellene átadni Ukrajnának. Forrás: AFP/Jo Yong Hak

A szerző szerint a Nyugat lehetséges céljai a háborúban, mivel a fegyverszállítás ellenére sem lehet teljes mértékben helyreállítani a háború előtti Ukrajnát, ezért az egyetlen reális lehetőség az, ha a NATO egy koreai vagy ciprusi rendezéshez hasonló forgatókönyvben gondolkodik a háború lezárásával kapcsolatban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről