Joe Biden hasznot akar húzni a háborúból, ezért akarja emberével, Pressmannel belekényszeríteni Magyarországot

diplomacy Horizontal
David Pressman, US Ambassador to Hungary, addresses a press conference at their embassy building in Budapest, Hungary on April 12, 2023. - Washington has imposed sanctions on a Russian-dominated bank in Budapest and several of its officials, Pressman said on April 12, 2023, in a move likely to further strain relations with Hungary. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai baloldal le akarja préselni a béke mellett kiálló magyar emberek torkán a háborúpártiságot – mondta Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője az Origónak adott interjúban. Zila szerint Joe Biden amerikai elnök és az általa vezetett kormányzat szeretne minél nagyobb hasznot húzni az Ukrajnában zajló háborúból, ezért minden európai országot igyekeznek alárendelni elképzeléseiknek. Hozzátette: az alapvetően külföldi pénzből fenntartott magyar dollármédia nehezen viseli, hogy a magyar emberek nem fogadják el a fegyverküldést és háborús bevonódást szorgalmazó álláspontot.
Vágólapra másolva!

David Pressman szerdai sajtótájékoztatóján egy magyar és két orosz állampolgár elleni szankciót jelentett be. Mi ezzel a célja az amerikaiaknak?

Az amerikai baloldal már a konfliktus kitörése óta arra akarja rábírni Magyarországot, hogy álljon be a háborúpárti táborba. Ezt a célt szolgálta, hogy a Korány Dávid által koordinált Action for Democracy szervezetén keresztül milliárdokkal támogatták a magyarországi baloldal kampányát, amely fegyverek mellett akár katonákat is kész lett volna az Ukrajnában húzódó frontokra küldeni. Ugyanez az oka annak is, hogy a Joe Biden nagykövete által irányított diplomáciai képviselet pénzéből háborúpárti plakátkampány indult a napokban, és ebbe a sorba illeszkedik David Pressman bejelentése is.

A sajtótájékoztatón elhangzottak egyfajta kommunikációs nyomásgyakorlásként értékelhetőek, melynek lényege, hogy ha Magyarország nem áll oda az egyik háborús fél mellé, akkor automatikusan a másik oldalán állónak tekintik.

A magyar kormány békepárti álláspontja ezzel szemben azon alapszik, hogy Magyarország nem részese a konfliktusnak, és kizárólag a saját nemzeti érdekéből kell kiindulnia. Ezt a magyar választók túlnyomó többsége is így látja, hiszen nem szeretnék, hogy hazánk belesodródjon a háborúba. Mindez azt jelenti, hogy

az amerikai baloldal le akarja préselni a béke mellett kiálló magyar emberek torkán a háborúpártiságot.

Miért keltette a hisztériát már napokkal a bejelentés előtt a dollármédia?

Az alapvetően külföldi pénzből fenntartott média nehezen viseli, hogy a magyar emberek nem fogadják el a fegyverküldést és háborús bevonódást szorgalmazó álláspontot.

Nyilvánvaló, hogy fenntartóik rajtuk keresztül üzenték meg, hogy növelni kívánják a nyomást a fegyverszünetet és béketárgyalásokat szorgalmazó nemzeti kormányon.

Amint a baloldali médiamunkások hozzájutottak az információhoz, elindult a nyálelválasztásuk, és jóval komolyabb presszióban reménykedtek annál, mint ami eddig a szerdai bejelentéssel megvalósult. Az egyik – nyílt társadalom hálózatához tartozó – portál rögtön a bejelentés után már azt valószínűsítette, hogy „ez még csak a kezdet".

A zsidó húsvét első napján az amerikai nagykövetségre széderesti vacsorára nem annak ellenére hívták meg Gyöngyös Mártont, hogy antiszemita, hanem éppen azért, mert zsidógyűlölő. Mi az oka, hogy az amerikaiak ilyen gőzerővel elkezdtek nyomást gyakorolni hazánkra?

Ahogy jó ideje látjuk, Soros György és a Biden-adminisztráció szeretné elérni a választói akaratot és a nemzeti érdeket képviselő magyar kormány leváltását. Ennek érdekében mindent megtesznek, és semmi sem szent számukra.

Gyöngyösi meghívása és Pressman nagykövet vele kapcsolatos szavai kizárólag azt a célt szolgálják, hogy tisztára mossák a szélsőséges politikust, ezáltal erősítsenek egy ellenzéki pártot, amely az elmúlt időszakban komolyan megdolgozott minden külső támogatásért, hiszen messzemenőkig támogatták Brüsszel inflációt gerjesztő szankciós politikáját, és hivatásos katonákat is küldtek volna Ukrajnába. A magyar választók azonban ismerik a Jobbikot, amely mára teljesen elvesztette hitelességét, és a közvélemény-kutatások adatai szerint mindössze két százalékos támogatottságot élvez.

Hogyan és miért számítanak az amerikaiak a dollárbaloldal támogatására a magyar kormány lejáratásában? Mi húzódik meg a háttérben?

A magyar kormány az elmúlt napokban megismételte, hogy semmilyen nyomásgyakorlás hatására nem hajlandó változtatni békepárti álláspontján, vagyis hazánkban csak az ellenzék kész akár a választói akarattal szemben is utat nyitni idegen érdekeknek. Úgy tűnik azonban, hogy

az amerikai baloldal is érzékelte, hogy magyarországi támogatottjaik nem képesek eredményt elérni, ennek köszönhető, hogy a háborúpárti plakátkampány formájában az általuk uralt nagykövetség már közvetlenül is lépéseket tesz.

Amerikai kormányzati pénzből plakátkampányt indítottak Magyarországon, hogy az ország támogassa a háborút. Miért akarja ezt elérni az USA?

Joe Biden és az általa vezetett kormányzat szeretne minél nagyobb hasznot húzni az Ukrajnában zajló háborúból, ezért minden európai országot igyekeznek alárendelni elképzeléseiknek.

Ez az álláspont azonban korántsem általános az Egyesült Államokban. A jövő évi elnökválasztáson esélyes republikánus jelöltek egyöntetűen kiálltak a béke mielőbbi megvalósítása mellett, Kari Lake pedig – akit lehetséges alelnök-jelöltként emlegetnek, és a május 4-e és 5-e között megrendezésre kerülő CPAC Hungary-n is felszólal majd – ezt mondta az orosz-ukrán konfliktus kapcsán:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!