Ettől félt mindenki: atombombát gyárthat Ukrajna

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, rakéta, cirkálórakéta, csatahajó, illusztráció
This grab taken from a footage released by the Russian Defence Ministry on March 28, 2023 shows a missile boat of the Pacific Fleet firing a Moskit cruise missile at a mock enemy sea target in the Sea of Japan during military exercises. (Photo by Handout / Russian Defence Ministry / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Russian Defence Ministry / handout" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Az orosz titkosszolgálat szerint az ukránok titokban egy úgynevezett piszkos atombombát készítenek.
Vágólapra másolva!

A piszkos bomba egy hagyományos robbanóanyag, amelybe radioaktív anyagokat helyeznek, vagyis nem kifejezetten atombomba, azonban rendkívül veszélyes szerkezet, amely súlyos károkat okozhat.

A robbanást követően egy jelentős terület lehet sugárfertőzött.

A jelentés kitér arra, hogy Kijev már a második éve kísérletezik piszkos bomba elkészítésével. 2022-ben például egy ilyen szerkezetet akartak felrobbantani, majd Oroszországot hibáztatni, annak érdekében, hogy kitörjön a harmadik világháború.

Az orosz titkosszolgálat ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy az ukrán tervről időben értesítették a Nyugatot, így egyelőre elkerülték a katasztrófát. Azonban az ukránok egy kisebb szünet után most újrakezdték a tervezést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről