A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNPongrácz Bence
12:10CselgáncsHifumi Abe-Bence Pongracz
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
NyílNyíl

Életveszélyes az utazás Németországban a késelő migránsok miatt

Németország, bevándorlás
BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 06: Foreigners wait outside the Berlin Immigration Office (Landesamt für Einwanderung), formerly known as the Ausländerbehörde (Foreigners' Office), for assistance in regulating their legal residency status on February 06, 2020 in Berlin, Germany. The head of Germany's Federal Office for Migration and Refugees (BAMF) has suggested that the country focus on attracting skilled workers from countries in southern Europe, who, citing high illiteracy rates, he claims will be easier to integrate into the labor market compared to those from developing countries. Next month, BAMF will additionally implement a new skilled labor immigration law with the goal of facilitating the legal status of highly-qualified workers from non-EU countries. Sixteen percent of employees in the capital are foreigners, and the government office regulating them recently changed its name to reflect that increasing figure. (Photo by Adam Berry/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Németországban betilthatják a késeket a vonatokon és a buszokon, miután számos támadás történt az elmúlt hónapokban. De Franciaországban sem biztonságos a tömegközlekedés, legalábbis a franciák mintegy fele szerint - írja a V4NA.
Vágólapra másolva!

Hamarosan betilthatják a német vonatokon és buszokon a pengés fegyvereket. A szabályozás a tavaly januári Brokstedtben történt tömeges késelés után merült fel, amely két halálos áldozatot követelt egy vonaton.

Akkor egy 33 éves hajléktalan palesztin férfi egy konyhakéssel megölt egy 17 éves lányt és annak 19 éves barátját. Néhány héttel később az észak-rajna-vesztfáliai Freudenbergben két hasonló korú lány egy 12 éves lányt késelt halálra, ami sokkolta az országot.

A tragédiák után Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter bejelentette, hogy késhasználati tilalmat vezet be minden tömegközlekedési eszközön és a kapcsolódó helyeken, remélve, hogy ezzel csökkentheti az ilyen incidensek számát, amelyek száma tavaly megkétszereződött.

336 késes támadást regisztráltak – 82-t vonatokon és 254-et pályaudvarokon -, ami 102 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A Bildnek adott, június 10-én, szombaton megjelent interjúban az SPD politikusa azt mondta, hogy a jövő heti belügyminiszteri konferencián „a vonatokon és minden tömegközlekedési eszközön a kések általános betiltását fogja javasolni". „A tilalom mellett vagyok, hogy szigorúbb ellenőrzéseket lehessen végrehajtani, és megelőzhetőek legyenek a szörnyű erőszakos cselekmények" – tette hozzá Faeser.

Hozzátette, hogy bár mind a szövetségi rendőrség, mind a tartományi rendőri erők növelhetik a „szúrópróbaszerű ellenőrzések számát a vasútállomásokon", nehézséget jelent a szabály betartatása, amit a német rendőrszakszervezet (GdP) is felvetett.

Egyre veszélyesebb a tömegközlekedés Németországban a migránsok miatt Forrás: Getty Images/Adam Berry

A szomszédos Ausztriát hasonlóan sújtja a késes bűnözés, amely a fővárosban, Bécsben a legsúlyosabb. Egyelőre nem tudni, hogy az osztrák belügyminiszter követi-e Németország példáját. Rendőrségi források azonban az Exxpressnek nyilatkoztak. Mint mondták,

Aki egy bécsi metróállomáson machetével levágja áldozata kezét és lábát, azt valószínűleg nem fogja elriasztani a késtilalom.

Egy év eleji felmérésből az is kiderült, hogy a franciák fele úgy gondolja, nem biztonságos a tömegközlekedés, számolt be róla korábban a V4NA.

A CSA Intézet januári felmérésén a válaszadók 46 százaléka nemmel felelt arra kérdésre, hogy biztonságban érzi-e magát tömegközlekedéssel utazva. Az arány a nők esetében még magasabb, 49 százalékuk nem érzi biztonságosnak a tömegközlekedést, a férfiak esetében 42 százalék válaszolt hasonlóképpen.

Fontos megjegyezni, hogy a legfiatalabb megkérdezett korosztály, a 18 és 24 év közöttiek közül válaszolták a legtöbben, szám szerint 54 százalékos arányban azt, hogy nem érzik magukat biztonságban a metrón, buszon vagy villamoson.

Franciaországban is egyre rosszabb a helyzet Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A felmérést elvégezték célzottan a Párizshoz közeli Île-de France régióban is és kiderült, hogy a főváros környékén élők 50 százaléka nem érzi magát biztonságban a metrón vagy villamoson, Párizsban és vonzáskörzetében tehát nagyobb arányban tartanak a tömegközlekedés biztonságának hiányától, mint az ország egyéb részein. A felmérést azután végezték, hogy a Gare du Norc nevű forgalmas pályaudvaron egy, az országból kiutasítási határozattal rendelkező líbiai bevándorló hat embert, köztük egy rendőrt késsel megsebesített.

Valóban egyre rosszabb a helyzet a francia tömegközlekedésben, ezt tulajdonképpen a belügyminisztérium adatai is igazolják.

A 2022 szeptemberében kiadott jelentésből kiderül, hogy 2021-ben országszerte csaknem 122 170-en estek lopás vagy erőszak áldozatává valamelyik tömegközlekedési eszközön, ami 4 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

Ami az elkövetőket illeti, túlnyomó többségben, 88 százalékban férfiak a tettesek és a rablók több mint fele, 56 százalék külföldi állampolgár, közülük jelentős arányban, 36 százalékban kiskorúként nyilvántartott személyek kerülnek ki. A 18 év alatti elkövetők jellemzően inkább erőszak nélküli lopást követ el és általában szervezett bandák tagjaiként tevékenykednek az úgynevezett kísérő nélküli kiskorú bevándorlók.

Rekordmagas a késelések száma az Egyesült Királyságban is. Az Office for Nation Statistics (ONS) adatai szerint, amelyek Angliára és Walesre vonatkoznak, a késsel vagy éles eszközzel elkövetett gyilkosságok száma a két országban 282 volt 2022 első hónapjaiban. Ez közel ötödével (19 százalékkal) több, mint a 2021-es adat és a legmagasabb azóta, hogy a belügyminisztérium 1946-ban elkezdte vezetni a gyilkossági indexet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!