Putyin végre megválaszolta a kérdést, amire mindenki kíváncsi volt

politics Horizontal
In this photograph taken on August 15, 2022 Russia's President Vladimir Putin addresses attendees of the Tavrida.ART festival via a video link at the Novo-Ogaryovo state residence, outside Moscow. (Photo by Pavel Byrkin / Sputnik / AFP) / *Editor's note : this image is distributed by Russian state owned agency Sputnik.*
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin kedden sajtótájékoztatót tartott, amely során haditudósító kérdéseire válaszolt. Kiderült, hogy mit gondol az orosz elnök az ukrán hadseregről, megváltoztak-e a különleges katonai művelet célkitűzése, valamint az is, hogy szükség lesz-e újabb mozgósítása Oroszországban.
Vágólapra másolva!

Putyin szerint továbbra sem változtak a különleges katonai művelet végső céljai, azonban Oroszország alkalmazkodik az aktuális helyzethez. Az orosz elnök ezt követően váratlanul beismerte legalább az egyik alkalmat, amikor is merényletet kíséreltek meg ellene. Elmondása szerint az őt szállító helikopterre lőttek rá - írja a Komszomolszkaja Pravda.

Az orosz államfő arról is beszélt, hogy meglepték őt Volodimir Zelenszkij intézkedései.

"Az olyan szemeteket dicsőítik, mint Bandera. Mélyen elgondolkoztat, hogy egy zsidó felmenőkkel rendelkező férfi, aki Ukrajnát vezeti, hogyan képes neonácikkal szövetkezni, akik korábban zsidókat mészároltak" - mondta Putyin.

Ukrajna demilitarizálását módszeresen végzi el Moszkva. Putyin kitért arra, hogy az ukránok a Leopard tankokat és a Bradley harckocsikat is külföldről gyártják, akárcsak a még szolgálatba sem álló F16-os vadászgépeket.

Putyin az ukrán ellentámadással kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, hogy az ukránok a front egyik részén sem értek el áttörést, eközben pedig hatalmas veszteségeket szenvedtek, sokkal nagyobbakat, mint az oroszok. Putyin kiemelte, hogy az ukrán veszteségek egy olyan szinthez közelítenek, amit már katasztrofálisnak lehet nevezni.

Vlagyimir Putyin minden fontos kérdésre választ adott Forrás: AFP/Pavel Byrkin

Az orosz elnök ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a személyi veszteség lehet visszafordítható (sebesülés) és visszafordíthatatlan (halál). Szerinte az ukránok esetében a személyi veszteségek területén az arány 50-50, vagyis a személyi veszteségek fele halottakból áll, míg az oroszoknál csak 10 százalék a halottak aránya.

A különbség Putyin szerint még jelentősebb a katonai járművek tekintetében. Az ukránok az ellentámadás kezdete óta 160 tankot és 360 páncélozott járművet vesztettek el. Emellett vannak olyan veszteségek is, amik még számokban nem látszanak, például azok a veszteségek, amelyek precíziós támadások során keletkeztek.

Szerinte az eddigi veszteségekből az látszik, hogy az ukránok a külföldről kapott felszerelés 25-30 százalékát elvesztették egy hét leforgása alatt.

Az orosz elnök egy kérdésre azt válaszolta, hogy valóban harcolnak lengyel zsoldosok Ukrajnában, azonban Kijev ezt a tényt eltitkolja, ami Putyin szerint szánalmas. A Moszkva elleni dróntámadásokról elmondta, hogy a légvédelmi rendszerek a nagyobb tárgyak, rakéták és repülőgépek ellen hatásosak. A drónok ezzel szemben kicsik, könnyűek és sokkal nehezebb észlelni őket, de meg fogják tenni a jövőben.

A Nova Kakhovka gát felrobbantását egyértelműen az ukránok követték el, semmilyen orosz érdek nem diktálta az ilyesfajta akciót. Putyin sajnálatosnak tartja az eseményeket, mivel az áradás miatt abban az irányban elmaradt az ukrán támadás, pedig az orosz védelem ott van a leginkább kiépítve.

Putyin az újabb mozgósítással kapcsolatban is kapott kérdést.

Az orosz elnök kifejtette, hogy nem követi szorosan az ezzel kapcsolatos híreket, viszont úgy értesült róla, hogy néhányan további kétmillió ember mozgósítását akarják. Putyin szerint minden attól függ, hogy Oroszország mit akar elérni.

"Kijev alatt voltunk. Vissza kell mennünk oda? Természetesen ez csak költői kérdés. Egyértelmű, hogy Önöknek erre nincs válasza. Ezt csak én tudom megválaszolni. Tehát az általunk állított célokhoz mérten kell megállapítanunk, hogy szükség van-e újabb mozgósítása. Ebben a pillanatban ennek nem látom szükségét" - mondta az orosz elnök a haditudósitóknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!