Szigorúbban kell ellenőrizni a német határokat

unrest Horizontal
Több városban is óriási káoszt okoztak a marokkói migránsok
Vágólapra másolva!
Szigorúbb határellenőrzést sürgett a Németországba irányuló szabályozatlan migráció elleni küzdelemben Markus Söder bajor miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

A konzervatív német Keresztényszociális Unió (CSU) vezető politikusának nyilatkozata a Bild című német lap vasárnapi számában jelent meg. Ebben kijelentette:

- szögezte le Markus Söder

Szigorúbb német határellenőrzést követel Markus Söder, bajor tartományi miniszterelnök. Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann/Sven Simon

Bajorország, amely a legnagyobb területű német tartomány Ausztriával, Csehországgal és Svájccal határos.

Söder példának állította a bajor határőrséget, amely nyolcvanezer gyanúsítottat fogott el, "köztük embercsempészeket, kábítószer-kereskedőket és más súlyos bűnözőket".

A belső határellenőrzést feleslegessé tevő Schengen-övezetben, amelyhez 26 európai ország tartozik, az elmúlt években több tagállam élt a határellenőrzés ideiglenes bevezetésének lehetőségével, de jelenleg nincs állandó személyellenőrzés a határokon. Németország 2015 ősze óta végez ellenőrzést az Ausztriával közös bajor határon, miután a balkáni útvonalon menekültek és más migránsok tízezrei jutottak el Görögországból Nyugat-Európába.

De az ilyen ellenőrzést csak a szövetségi belügyminiszter rendelheti el és terjesztheti ki, az egyes tartományok nem.

A tartományi belügyminiszterek legutóbbi ülésén heves vitát váltott ki, hogy egyes miniszterek a német-lengyel és a német-svájci határon is követelték az ideiglenes ellenőrzés bevezetését. Armin Schuster szászországi belügyminiszter például azt követelte, hogy

a belső határellenőrzést igazítsák a mostanra kialakult helyzethez, vagyis a bajor gyakorlatot alkalmazzák más tartományokban is. Szászország Lengyelországgal és Csehországgal határos.

Schuster rámutatott, hogy mintegy

három hónapja majdnem kétszer annyi illegális bevándorlót észleltek a lengyel határon, mint az osztrákon.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről