Itt vannak az elképesztő számok: rengeteg külföldi zsoldos halt meg Ukrajnában

Donyeck, 2022. június 10. A brit Aiden Aslin (b) és Shaun Pinner, valamint a marokkói Szaaudun Brahim (k) rácsok mögött hallgatja a csak Moszkva által függetlennek elismert "Donyecki Népköztársaság" legfelsőbb bíróságának ítélethirdetését a tárgyalóteremben Donyeckben 2022. június 9-én. Pinnert, Aslint és Brahimot halálra ítélték azzal a váddal, hogy zsoldosként harcoltak ukrán fegyveres alakulatokban. MTI/EPA
Vágólapra másolva!
Az orosz védelmi minisztérium pénteki bejelentése szerint közel ötezer külföldi zsoldost öltek meg eddig az orosz erők Ukrajnában.
Vágólapra másolva!

Június utolsó napjáig mintegy 4900, Ukrajna oldalán harcoló külföldi zsoldost öltek meg az oroszok - derült ki a védelmi minisztérium pénteki jelentéséből. Mint az Interfax írja: közel ugyanennyi, 4800 külföldi zsoldos elmenekült Ukrajna területéről; jelenleg pedig - mint írják - valamivel több mint 2000 zsoldos erősíti az ukrán haderőt.

A háború kezdete óta 84 államból 11 ezer 675 külföldi zsoldos érkezett Ukrajnába

az oroszok szerint, de az „érkezésük dinamikája" az ukrán veszteségek után meredeken csökkent.

A brit Aiden Aslin (balra) és Shaun Pinner, valamint a marokkói Szaaudun Brahim (középen) rácsok mögött hallgatja a "Donyecki Népköztársaság" legfelsőbb bíróságának ítélethirdetését Forrás: MTI/EPA/-

Az orosz védelmi minisztérium azt írja:

a legtöbb, több mint 2600 zsoldos Lengyelországból érkezett,

de a kanadai és az egyesült államokbeli katonákon kívül érkeztek az ukránok soraiba Grúziából, az Egyesült Királyságból, Romániából, Horvátországból, Franciaországból és Szíria török ellenőrzésű részéről is.

A minisztérium közleményében leszögezte: erőik a harcok során nem kímélik a külföldi zsoldosokat sem, függetlenül attól, hogy éppen hol vannak Ukrajna területén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről