Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Itt a németek botrányos háborús lelepleződése

Leopard 1, Leopard tank, orosz ukrán háború, fegyverszállítmányok
-
Vágólapra másolva!
Berlin 49 darab Leopard 1-es harckocsit vásárolt egy belga fegyverkereskedőtől, írja a Guardian.
Vágólapra másolva!

A Rheinmetall német védelmi óriásvállalat 49 leállított Leopard 1 harckocsit vásárolt egy belga fegyverkereskedőtől ukrajnai felhasználásra, közölte szerdán a The Guardian című napilapnak a vállalat szóvivője. A járművek állítólag olyan rossz állapotban vannak, hogy sokuk csak pótalkatrésznek lesz alkalmas.

A harckocsik közül 30-at újra üzembe helyeznének és Kijevnek adnának, a többit pedig feltehetően alkatrészeknek szánnak.

A német kormány szóvivője elmondta, hogy ezek a tankok részét képeznék annak a katonai segélycsomagnak, amelyet Oscar Pistorius védelmi miniszter jelentett be a múlt hónapban Litvániában tartott NATO-csúcstalálkozón. Freddy Versluys belga fegyverkereskedő kedden jelentette be a harckocsik eladását, és több médiumnak is elmondta, hogy egy meg nem nevezett európai állam vásárolta meg őket meg nem nevezett áron. A belga kormány az év elején tárgyalt Versluys-szal a Leopárdok megvásárlásáról, de végül nem volt hajlandó kifizetni a tankonként kért 500 000 eurót (549 000 dollár).

Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter "ésszerűtlennek" minősítette a kért árat, tekintve, hogy Versluys "fémhulladékként" vásárolta a tankokat. Versluys a tankokat darabonként 37 000 euróért vásárolta meg, amikor a belga kormány 2014-ben leszerelte őket. A The Guardian című lapnak nyilatkozva az év elején azt mondta, hogy

az elöregedő járművek rossz állapotban vannak, és új motorokra, lengéscsillapítókra, tűzvezető rendszerre, radarállomásokra, a lista még folytatható.

Bár sem a Rheinmetall, sem Versluys nem árulta el a végső árat, Versluys a LinkedIn-en azt írta, hogy "tisztességes piaci árat kértünk, és valaki több mint boldog volt, hogy elviheti őket". A Krauss-Maffei által Nyugat-Németországban gyártott Leopard 1-es 1965-ben állt szolgálatba, és az 1990-es évektől kezdve fokozatosan kivonták a forgalomból.

Berlin több mint 200 ilyen elavult jármű szállítását hagyta jóvá Ukrajnának, amelyből mintegy 80-at az év végéig kíván leszállítani.

Sem a Leopard 1-es, sem az utódja, a Leopard 2-es nem gyakoroltak jelentős hatást az ellentámadás alakulására.

Az orosz erők elleni ukrán ellentámadás az orosz védelmi minisztérium szerint Kijevnek mindössze két hónap alatt 43 000 katonát és 4900 nehézfegyverzetet követelt. A veszteségek számában több tucat Leopard harckocsi is szerepel - közölte a minisztérium.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről