Tovább mélyül a brüsszeli korrupciós botrány: újabb nevek derülhetnek ki

Rabat, 2022. december 11. 2022. október 10-én, a marokkói parlament rabati épületében készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi
Vágólapra másolva!
Pier Antonio Panzeri, a brüsszeli korrupciós botrány feltételezett kirobbantója várhatóan új neveket ad a belga igazságszolgáltatásnak német, francia és olasz uniós törvényhozókról - közölte hétfőn Eva Kaili bebörtönzött szocialista EP-képviselő ügyvédje.
Vágólapra másolva!

Üzenetek és hírek érkeznek arról, hogy a brüsszeli korrupciós botrány egyik kirobbantója

Pier Antonio Panzeri újabb német, francia, olasz és belga európai parlamenti képviselőket fog megnevezni, akik érintettek a brüsszeli korrupciós botrányban.

Ami a görögöket illeti, nem zárhatok ki semmit, különösen azért, mert választások előtti időszakról van szó – erről beszélt Michalis Dimitrakopoulos ügyvéd, írja az Euractiv.

Mint ismert, Panzeri alkut kötött a belga igazságszolgáltatással, hogy enyhébb büntetésért cserébe megszólal és pontosan leírja a botrány részleteit. Panzeri kedden fog először tanúvallomást tenni.

Pier Antonio Panzeri német, francia, olasz és belga képviselőket is megnevezhet, akik értintettek a botrányban Forrás: Amine Landoulsi/Anadolu Agency/Getty Images

Dimitrakopoulos, Eva Kaili, a bebörtönzött szocialista EP-alelnök ügyvédje szerint azonban Panzeri megbízhatatlan.

- tette hozzá a görög ügyvéd, és megjegyezte, hogy

két belga EP-képviselő Panzeriről is ismertetni fog további információkat, amiket Panzeri nem akart volna bevallani, vagyis a botrány még tovább nőhet.

Egy, az ügyhöz közel álló forrás az Euractivnak elmondta, hogy az alku értelmében Panzerinek a teljes igazságot kell elmondania a belga igazságügyi hatóságoknak, és semmit sem szabad eltitkolnia. Ha nem így tesz, akkor nemcsak "megszegi az alkut", hanem "az igazságszolgáltatás elferdítésével" is megvádolják.

Ahogy arról az Origo is folyamatosan beszámol, a brüsszeli korrupciós botrány akkor robbant ki, amikor az Európai Parlament azóta már leváltott alelnökét december elején letartoztatták: bűnszervezetben elkövetett pénzmosással vádolják.

Kaili Éva, szocialista EP-képviselő nemcsak Marokkótól és Katartól, hanem multinacionális vállalatoktól is elfogadott kenőpénzt Forrás: Nick Paleologos/SOOC/AFP via Getty Images

A nyomozás szerint Kaili és tettestársai évek óta külföldi államoktól fogadott el kenőpénzeket, a százezres eurókötegeket pedig a tisztára mosás előtt bőröndökben tárolták az EP-képviselő brüsszeli lakásán, ami mentelmi joga miatt védett volt.

Azóta a belga hatóságok kiterjesztették a nyomozást, és sajtóinformációk szerint az is kiderült, hogy

A továbbra is előzetes letartóztatásban lévő szocialista EP-képviselő nemcsak Marokkótól és Katartól, hanem multinacionális vállalatoktól is elfogadott kenőpénzt politikai befolyásolásért és „ügyintézésért" cserébe.

Eva Kaili egyébként hivatalos levélben azt közölte, hogy nem adja vissza EP-képviselői mandátumát, vagyis folytatni kívánja politikai pályafutását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről