Demeter Szilárd az arab terroristákról

Demeter, Szilárd, A, valahol, szabadsága,  Rendhagyó, hazaszótár, könyv, bemutató, G, Fodor, Gábor, XXI, Század, Intézet, Békés, Márton, Ferkó, Dániel, 2023.09.27.,
Vágólapra másolva!
Alább közöljük Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatójának Mandineren megjelent írását.
Vágólapra másolva!

Ezt gondoltuk és gondoljuk mi keresztény alapon, amikor még számított, hogy mit gondol a Nyugat, ezért is születhetett meg Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ettől még a világban naponta történtek és történnek gyilkosságok, sok helyen az igazságszolgáltatás eszköze a halálbüntetés, és nincs olyan kontinens, ahol ne fegyverrel próbálnának meg valakik legyőzni másvalakiket. Emberek gyilkolnak embereket, egyénenként és együttesen is magasról tesznek az emberi jogokra.

Ne ölj, tiltotta már az Úr a hatodik parancsolatában, márpedig ölni fogok, vonta meg a vállát a teremtménye, mit tudsz tenni ellene? És igazából ez a legfontosabb kérdés: mit tudunk tenni ellene? Moralizálhatunk, persze, sőt, kell is, el kell mondanunk, hogy ez nem helyes. Embertársad életét elvenni nem helyes, ezt még az is tudja, aki nem hisz a keresztény Istenben.

De mit tudunk tenni annak érdekében, hogy megakadályozzuk?

Globálisan: semmi érdemlegeset. Kiszögezhetjük Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát minden városfalra, sok foganatja nem lesz.

Nem mintha a világ jelentős részén eddig is ezt tartották volna irányadónak. És ez most eléggé egyértelművé vált.

Valami megváltozott szombat reggel óta. A muszlim terroristák a civil áldozatokkal azt üzenik, hogy ez nem katonai akció volt. Nem a nacionalista pragmatizmus és nem a területszerzés/ területvédelem a mozgatórugója.

Márpedig ez szombat óta nem lehetőség, hanem véres valósága a nyugati civilizációnak is.

És volna még itt valami. A Hamász terroristáinak brutalitása is üzenet, mint ahogyan az Iszlám Államé is az volt: meg merjük ezt is tenni. Azt üzenik a Nyugatnak, hogy nem félnek a retorzióktól, vagyis gyengének tartanak bennünket. Európának ebben nem osztottak lapot, pontosabban azelőtt bedobtuk a kártyáinkat, mielőtt még a téteket megtették volna.

A NATO leginkább Törökország miatt béna kacsa ebben a történetben.

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke hiába nyilatkozta a minap: „Mindazoknak, akik arra gondolnának, hogy kihasználják ezt a helyzetet, egyetlen szót mondanék: ne!"

„Na igen, persze", bólogatnak a tálibok Afganisztánban, majd idézik, hogy „tietek minden óra, de miénk az idő".

Mivel ők soha nem gondolták azt, hogy a történelem véget ért volna, az idő tényleg nekik dolgozik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről