Teljes az ukrán összeomlás: saját emberei hagyják el Zelenszkijt

DUDA, Andrzej; ZELENSZKIJ, Volodimir
Varsó, 2023. április 05. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél az Andrzej Duda lengyel elnökkel tartott kétoldalú megbeszélést követő közös sajtóértekezletükön a varsói államfői palotában 2023. április 5-én. Duda közölte, hogy Lengyelország további biztonsági garanciákat próbál elérni a NATO-ban Ukrajna érdekében. MTI/EPA-PAP/Marcin Obara
Vágólapra másolva!
Miután elbukott az ukrán ellentámadás, egyre több kritikus vagy legalábbis őszintébb cikk jelenik meg a nyugati sajtóban is Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről. Nemrég az amerikai Time magazin, mely egy éve még az év emberének választotta, közölt lesújtó írást az ukrán vezetőről. Egyes frontparancsnokok szembeszegülnek az előrenyomulásra vonatkozó parancsoknak, és "csak a lövészárkokban akarnak ülni és tartani a vonalat". Időközben Valerij Zaluzsnij főparancsnok is bevallotta, hogy nincs esély az áttörésre. Zelenszkij ellen Olekszij Aresztovics, az elnöki hivatal januárban menesztett tanácsadója elindulna az elnökválasztáson, és késznek mutatkozik az oroszok által elfoglalt területekről való lemondásra a béke érdekében. 
Vágólapra másolva!

Egyre több jel mutat arra, hogy Ukrajna már nem sokáig képes folytatni a háborút. Az országban egyre nagyobb a belső ellentét a vezetők között, és a frontokon sem sikerült semmit elérni. A teljes összeomlás felé mutat, hogy a The Economist című brit hetilapban szerdán közzétett cikkében Zaluzsnij azt írta, hogy Ukrajnának kulcsfontosságú új katonai képességekre és haditechnikai eszközökre – legfőképpen légierőre – van szüksége, hogy kitörhessen az ilyen jellegű hadviselés csapdájából. Megjegyezte,

„a legnagyobb valószínűség szerint nem lesz mély és szép áttörés".

Mint írta, Ukrajnának hatékonyabban kell megsemmisítenie a tüzérségi állásokat és jobb aknamentesítési módszert kell találnia. Hangsúlyozta, hogy a nyugati katonai segélyek elégtelennek bizonyultak a helyenként 20 kilométer mély orosz aknazárakkal szemben.

Egyelőre nyoma sincs semmilyen ukrán győzelemnek Forrás: AFP/Roman Pilipey

Zelenszkij nagyon dühös

Telnek a hónapok, és egyre több kritikus vagy legalábbis őszintébb cikk jelenik meg a nyugati sajtóban is Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről. Most az amerikai Time magazin, mely egy éve még az év emberének választotta, közölt lesújtóan őszinte írást az ukrán vezetőről.

Az írás szerint Zelenszkij dühös volt a legutóbbi Egyesült Államokba tett látogatása után, hiszen közölték vele, most már tennie kellene valamit a korrupció ellen.

A lapnak Zelenszkij egyik közeli munkatársa szivárogtatott, aki szerint a látogatáson az is érzékelhető volt, hogy a Nyugat belefáradt az ukrajnai háborúba. A kiadvány szerint Zelenszkij mostanra elvesztette megszokott optimista kisugárzását, a humorérzékét, és már nem tudja viccekkel feldobni a hangulatot a nagyképűen amerikai mintára létrehozott szituációs szobában sem.

– mondta a csapatának egyik régi tagja. Az ukrán elnök környezetéből egy másik ember pedig azt súgta meg, hogy Zelenszkij egyre inkább érzi úgy, hogy nyugati szövetségesei elárulták. Ugyanis nem biztosítanak neki elegendő eszközt ahhoz, hogy megnyerje a háborút, csak éppen annyit, hogy túléljen.

Zelenszkij csalódott a nyugati partnerekben Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Tabu a békekötés

A Time szerint ugyanakkor Zelenszkij eltökélt a harc folytatása mellett. Mint írják: Ukrajna Oroszország feletti végső győzelmébe vetett hite olyan méreteket öltött, mely aggasztja egyes tanácsadóit. Megingathatatlanná vált, és megváltónak hiszi magát. Becsapja magát. Nincs több lehetőségünk. Nem fogunk nyerni. De ezt próbáld meg neki elmondani... – mondta csalódottan a kiadványnak az elnök egyik legközelebbi munkatársa. Ráadásul a békekötés kérdése jelenleg tabunak számít az elnök csapatában.

Ráadásul vannak más problémák is, hiszen a kijevi elnöki hivatal úgy gondolja, hogy az esetleges téli áramszünetek társadalmi elégedetlenséget fognak kiváltani a hatalom munkájával szemben.

– mondta a lapnak az egyik forrás. Arról is szivárogtattak, hogy télen nagy változások várhatóak Ukrajna katonai stratégiájában, és komoly változások lesznek az elnöki csapatban is.

Legalább egy minisztert le fognak váltani, illetve felelősségre fognak vonni egy magas rangú parancsnokot is, aki az ellentámadásért felel. Mindezt annak érdekében teszik majd, hogy minden felelősséget áthelyezzenek az ő vállára a fronton történő lassú előrehaladás miatt.

„Nem haladunk előre"

– mondja Zelenszkij egyik közeli segédje, akinek a szavai szerint egyes katonai vezetők a frontvonalon már nem hajlandóak teljesíteni a támadási parancsokat, még akkor sem, ha azok közvetlenül az elnöki irodából érkeznek. „Mindössze a lövészárokban hajlandóak ülni, és tartani a védelmet. De így nem nyerhetjük meg a háborút"– teszi hozzá.

Nem haladnak előre az ukrán erők Forrás: Getty Images/Libkos/Vlada Liberova

Bevallották

Mindezzel párhuzamosan a Responsible Statecraft elemzése szerint a hivatalos ukrán narratíva összeomlik:

Zelenszkij belső köre ugyanis bevallotta, hogy a háborút nem lehet katonailag megnyerni.

A lap arra hívta fel többek között a figyelmet, hogy az orosz-ukrán háború több mint 20 hónappal ezelőtti kezdete óta a nyugati média megpróbálta Zelenszkijt egy Winston Churchillhez hasonló vezetőként bemutatni.

Az ukránok szívesen jelentkeznek önkéntesnek a háborúba, míg az oroszok menekülnek a sorozás elől. Az ukránoknak csak több pénzre és fegyverre van szükségük ahhoz, hogy visszaszerezzék az Oroszország által annektált területeket. A Nyugat érdeke inkább abban áll, hogy segítse őket ebben a nagy győzelemben, mintsem hogy tűzszünetet és tárgyalásos rendezést szorgalmazzon – sorolták a hazugságokat.

„Ugyanakkor az ezekkel a narratívákkal ellentétes tényeket – például azt, hogy Ukrajna tarthatatlan veszteségeket szenvedett el a harcokban, hogy nincs elég tüzérségi lövedékük a megfelelő ellátáshoz, vagy azt, hogy az Ukrajnának küldött milliárdok a korrupció áldozatává válnak – »putyini beszédtémaként« elutasították. Azokra a kritikusokra, akik rámutatnak ezekre, Kreml-védőként támadnak. Mindezek miatt volt olyan rendkívüli olvasni a TIME magazin címlapsztoriját" – hangsúlyozták.

„Volodimir Zelenszkij eltitkolja az igazságot az ukrán hadsereg fronton történt kudarcairól” Forrás: Anadolu via Getty Images/Diego Herrera Carcedo

Hajlandó lemondani az elfoglalt területekről

A New Voice of Ukraine pedig arról ír, hogy a Zelenszkijt korábban is bíráló Olekszij Aresztovics, az elnöki hivatal januárban menesztett tanácsadója most bejelentette: indul az elnöki székért, és bemutatta 14 pontos választási programját, amihez hozzáfűzte, hogy ez csak a kezdet. (egyelőre semmilyen biztosíték nincs arra, hogy Ukrajnában jövőre választásokat tartanak, a szerk.) Aresztovics többek között az ideiglenesen megszállt területekről is rendkívül komoly bejelentést tett. Mint kiderült, hajlandó volna lemondani az oroszok által elfoglalt területek visszafoglalásáról, ha Ukrajnát fölveszik a NATO-ba.

– írja Aresztovics. Egyéb fontos pontok között szerepelnek még tételek az adórendszer reformjáról, a gazdaságfejlesztésről, a nyugdíjreformról, vagy az igazságügyi reformról. Az egykori tanácsadó hozzátette: választási programját szakértőkkel véglegesítik, és megvitatásra közzéteszik.

Leonyid Kucsma korábbi ukrán miniszterelnök egykori tanácsadója, Oleg Soszkin pedig úgy véli, Volodimir Zelenszkij eltitkolja az igazságot az ukrán hadsereg fronton történt kudarcairól és nehéz helyzetéről. A YouTube-on vezetett blogjában arról beszélt, hogy

az ország patthelyzetben van.

„November 4-én már öt hónapja tart az úgynevezett – az ukrán hadsereg számára teljesen tehetségtelen, vesztes, véres, gyilkos – ellentámadás. Zelenszkij, ki lesz ezért a felelős? Felelnie kell" – mondta Zelenszkijnek címezve. Hozzátette, az ukrán elnök továbbra is megtéveszti saját állampolgárait a Nyugat átfogó támogatásáról.

Hatalmas ukrán veszteségek

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint a kijevi csapatok több mint 90 ezer fős veszteséget szenvedtek június 4-e, az ellentámadás kezdete óta. Az ukrán hadsereg ugyanebben az időszakban mintegy 600 harckocsit és közel 1900 páncélozott járművet is elvesztett – mondta egy hétfői kínai biztonsági konferencián.

Moszkva az ellenségeskedéseket az Oroszország elleni amerikai proxy-háború részének tekinti, amelyben az ukrán csapatokat ágyútölteléknek használják. A Nyugatot hibáztatja, amiért a konfliktus első hónapjaiban kisiklatta a tárgyalásos megoldást, és ehelyett azt választotta, hogy Kijevet arra kényszeríti, hogy "az utolsó ukránig" harcoljon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!