A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Lampedusai migránsinvázió: az Európai Uniónak nincs migrációs politikája

Lampedusa, olaszország, migráns, illegális, embercsempész, 2023, szeptember, rendkívüli
LAMPEDUSA ISLAND, ITALY - SEPTEMBER 14: A view of crowd outside of the hotspot as nearly 7,000 irregular migrants arrive in Lampedusa island of Italy on September 14, 2023. Located on the Mediterranean route leading from Africa to Europe, Lampedusa welcomed 5,112 irregular migrants on Tuesday, and the flow continued even at night with over a thousand more, according to state-run news agency ANSA. After a group of Lampedusans protested against the arrival of the migrants with a sit-in outside the town hall later in the day, the Lampedusa City Council held an emergency meeting and declared a state of emergency on the island. People working in the humanitarian assistance are facing increasing difficulties in transferring and hosting people in the hotspot, which could normally host 400 migrants. Local and regional authorities asked help from the Italian Government to deal with the emergency situation. Valeria Ferraro / Anadolu Agency (Photo by Valeria Ferraro / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A héten több ezer migráns lepte el Lampedusa szigetét, miközben az Európai Unió eddig még a füle botját sem mozdította Olaszország segélykiáltásaira. A Magyar Nemzet legújabb cikke szerint a napokban ugyanakkor már olyan tragikussá vált a helyzet, hogy Brüsszel kénytelen volt lépni, így Ursula von der Leyen bizottsági elnök vasárnap a szigetre látogat − ám ezt is csak azután döntötték el, hogy Giorgia Meloni olasz kormányfő egyenesen neki írt levelében meghívta, mérje fel a helyzetet a saját szemével.
Vágólapra másolva!

A héten összesen több mint tízezren érkeztek a 6300 lakosú Lampedusa szigetére. Szombaton eddig három hajó érte el a partokat 121 migránssal a fedélzetén. A nap további részében négyszáz személyt szállítanak át Szicíliába. A Magyar Nemzet összefoglalója szerint Filippo Mannino, Lampedusa polgármestere azt mondta az olasz RTL 102.5 rádiónak, hogy

elérkezett egy pont, ahonnan nincs visszatérés, és a sziget válságban van.

A jelenség drámai és válságba taszította a szigetet

A kialakult helyzetben lépésre van szükség, Európának és az államnak azonnal be kell avatkoznia egy mentőakcióval és az időben történő átszállítással.

− mondta el a polgármester. Majd folytatta:

Nem is csoda a polgármester frusztráltsága és haragja, hiszen

már majdnem kétszer annyi illegális bevándorló érte el az olasz partokat, mint tavaly ilyenkor, idén eddig összesen 126 ezren érkeztek.

Ez maga az apokalipszis

A sziget plébánosa arról beszélt, hogy ez maga az apokalipszis. Hiába a vaskerítés, videókon látszik, ahogy a migránsok feszegetik azt és megpróbálják kidönteni, ha pedig éppen sikerül vagy át tudnak mászni a kerítésen, akkor a táborból beszöknek a városba és ott randalíroznak.

Rendszeresek a forrongások, a harcok az olasz rendőrökkel.

Olyan videók és kommentek is találhatók az interneten, amelyben arról beszélnek olasz állampolgárok, hogy mélységesen megdöbbenti őket, mi folyik a szigeten.

@rahimmazidcamara Lampedusa ###@ben.ja79 ♬ son original - N'diaye sylla

Egyes migránsok ugyanakkor olyan videókat posztolnak a TikTokon, ahol azt mutatják be, hogy milyen jól is érzik magukat Lampedusán, ezzel is bátorítva a többieket, hogy induljanak csak útnak, mert minden jó lesz.

Meloni hatására végre felébredhet Brüsszel?

Ahogy lapunk is írt róla, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök egy videót töltött fel az X-re (korábban Twitter), amiben az Európai Unió támogatását kérte, hogy megakadályozzák a migránsok Afrikából való átkelését.

Beszélt arról, hogy a rekordokat döntő migráció rendkívüli intézkedéseket kíván. Ilyen például,

hogy az, aki illegálisan lép be az országba, 18 hónapra egy zárt táborba kerül.

Hamarosan még több ilyet építenek, ahol addig kell maradniuk a migránsoknak, amíg nem döntenek a továbblépésükről. Ha nem kapják meg a menedékkérelmet, kitoloncolják őket az országból. Emellett felkérte Charles Michel európai tanácsi elnököt, hogy az októberi EU-csúcson a bevándorlás kérdését is vegyék napirendre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!