Döbbenetes lépés: a hidegháború óta nem látott műveletre készül a NATO

Nato hadgyakorlat
A norvég fegyveres erők által közreadott képen páncélozott szállítójárművek a NATO Trident Juncture 2018 fedőnevű hadgyakorlatán, amelyen 31 ország 50 000 katonája vesz részt.
Vágólapra másolva!
A hidegháború óta nem látott műveletre készül a NATO - írja a Reuters. A portál szerint a NATO Steadfast Defender 2024 gyakorlaton 90 000 katona vesz részt, a hidegháború óta ez lesz a legátfogóbb művelete a szervezetnek.
Vágólapra másolva!

A portál szerint a NATO-gyakorlat célja, hogy szimulálja az európai szövetségesek amerikai erőkkel történő megerősítését egy közel azonos ellenféllel való konfliktus esetén, különösen a NATO keleti határai mentén és Oroszország közelében. A NATO hangsúlyozta, hogy a Steadfast Defender 2024 célja, hogy bemutassa a szövetség képességét az Észak-Amerikából és más régiókból érkező erők gyors bevetésére Európa védelmének megerősítése érdekében. A megerősítést egy "szimulált, kialakulóban lévő konfliktus forgatókönyv keretében tervezik egy közel azonos ellenféllel" - magyarázta Chris Cavoli, a NATO főparancsnoka újságíróknak Brüsszelben.

Brutális résztvevőszámmal készülnek

A Reuters szerint a májusig tervezett Steadfast Defender 2024-en mintegy 90 ezer katona vesz részt - jelentette be Chris Cavoli, a NATO főparancsnoka. A gyakorlat léptéke jelentős, több mint 50 haditengerészeti hajó vesz részt benne a repülőgép-hordozóktól a rombolókig. Emellett a gyakorlaton több mint 80 repülőgép, köztük vadászgépek, helikopterek és drónok is részt vesznek. A szárazföldi erők legalább 1100 harcjárművel lesznek felszerelve, amelyek között 133 harckocsi és 533 gyalogsági harcjármű lesz.

Tartanak Oroszországtól

Cavoli szerint ezek a gyakorlatok a NATO regionális védelmi stratégiáinak a végrehajtását hivatottak gyakorolni, amelyeket egy hipotetikus orosz támadásra adott válaszmechanizmusként dolgoztak ki. Bár a NATO közleménye nem nevezte meg kifejezetten Oroszországot,

a NATO legfontosabb stratégiai dokumentuma Oroszországot a NATO-tagok biztonságát fenyegető legfőbb és közvetlen fenyegetésként jelöli meg.

A Steadfast Defender során nagy hangsúlyt kap a NATO gyorsreagálású erőinek Lengyelország keleti szárnyára történő telepítése. A gyakorlatok további kulcsfontosságú helyszínei közé tartoznak a balti államok - amelyeket az esetleges orosz agresszióval szemben rendkívül sebezhetőnek tartanak -, valamint Németország, amely az erősítések kulcsfontosságú belépési pontjaként szolgál. A gyakorlatok a NATO perifériáján lévő nemzetekre, például Norvégiára és Romániára is kiterjednek majd.

Újabb nagy NATO gyakorlatra készülnek. Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A történelmileg hasonló gyakorlatok közé tartozik az 1988-as Reforger, amely a hidegháború idején 125 000 résztvevőt számlált, és a 2018-as Trident Juncture, amely körülbelül 50 000 résztvevőt számlált. A közelgő gyakorlatokon nemcsak a NATO-országok személyzete vesz részt, hanem a szövetséghez csatlakozni kívánó Svédország is.

A címlapi kép illusztráció!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről