Nagy bajban Ukrajna, már a védelmi vonalaikat sem tudják tartani, újabb területeket vesztenek

Események

Ukrán, Orosz, háború, Ukrajna, Oroszország, 2024.03.05.,
Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 743. napjáról.

 

04:41
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

04:49
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Két ukrán drónt lőttek le az oroszok

Oroszország állítása szerint március 7-én a kora reggeli órákban két drónt lőttek le a Tulai területen.

 

04:51
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Húsz év börtönre ítéltek az oroszok egy ukrán katonát

Egy orosz bíróság 20 év börtönbüntetésre ítélte egy maximálisan őrzött létesítményben Dmytro Jevhan ukrán katonát, aki a Mariupolt védők egyike volt. 

 

05:19
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Majdnem kilőtték a görög miniszterelnököt ez oroszok Odesszában

Oroszország rakétát lőtt ki Odesszára Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök látogatása alatt - közölte tegnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Mitsotakis a Zelenszkijjel tartott közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy épp az odesszai kikötőben voltak, amikor meghallották a légvédelmi szirénát. "Nem sokkal később, amikor beszálltunk az autóinkba, nagy robbanást hallottunk".

"Azt hiszem, ez egy újabb ok, amiért minden európai vezetőnek Ukrajnába kellene jönnie", hogy "saját bőrén tapasztalja meg a háborút" - mondta Mitsotakis. A görög kabinet tagja, Sztavrosz Papastavrou a nap folyamán korábban a görög médiának megerősítette, hogy a görög delegáció tagjai között nem voltak sérültek, de a robbanás körülbelül 150 méterre történt - írta a Kathimerini című görög lap.

 

06:27
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Késik az ukránoknak ígért nyugati támogatás, ezt kihasználva továbbnyomulnak az oroszok

Miközben Ukrajna 2024-ben ellentámadásra készül, a nyugati segítségnyújtás késése elhalaszthatja az Oroszországgal szembeni, a hadszíntér egészére kiterjedő offenzívát - írta az amerikai Háború Tudományok Intézete. (ISW). Ugyanerről ír cikkében a BBC is, -  februárban Oroszország elfoglalta a stratégiai fontosságú Avdijivka várost, azóta tovább haladtak nyugat felé, és több falut is elfoglaltak. Oroszország kihasználja méretét, légi fölényét és mélyebb lőszertartalékait, hogy továbbnyomuljon, miközben az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segélyek kifogyóban vannak, vagy a belpolitika miatt nem tudnak haladni.

07:56
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Drónokat lőttek le Brjanszk felett

Brjanszk megye kormányzója, Alexander Bogomaz elmondta, hogy március 7-én két drónt lőttek le a régió felett. Áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés.

08:34
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás veszélyét jelentették be Voronyezsben

Voronyezs térségében dróntámadás veszélyét jelentették be. Drónok közelednek a térséghez Ukrajna felől közölte Alexander Gusev, a régió kormányzója a Telegram csatornáján.

09:11
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Drónokat fogtak el orosz régiók felett

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) drónokkal támadták meg Oroszország két régióját – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornáján.

Pontosították, hogy a légvédelmi rendszerek egy drónt lőttek le a Kurszk régió felett, hármat pedig Brjanszk régiója felett.

09:32
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétafenyegetés Oroszországban

Március 7-én kora reggel Belgorod és Kurszk régiójában rakétaveszélyt jelentettek be – írja a TASZSZ.

Kurszk régió kormányzója, Roman Sztarovojt csütörtökön, helyi idő szerint  reggel fél 6-kor jelentette be a rakétaveszélyt a Telegram-csatornáján. Arra szólította fel a lakosságot, hogy otthonaikban húzódjanak ablak nélküli helyiségekbe, vagy keressenek más menedéket.

10:03
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Harkovban

Robbanások történtek Harkov régiójában – számolt be a „A hét tükre” a Telegramon.

10:33
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Így segítenék Ukrajnát a lőszergyártásban a csehek

A cseh védelmi-ipari holding, a Czechoslovak Group (CSG) "több százmillió eurót" kíván befektetni egy ukrajnai vállalkozás építésébe, amely nehézgépeket, tüzérségi- és harckocsilövedékeket fog gyártani. Ezt Michal Strnad, a vállalat tulajdonosa és vezérigazgatója jelentette be.

A milliárdos megjegyezte, hogy a vállalat tárgyalásokat folytat az Ukroboronprommal: több vegyesvállalati projektről is tárgyalnak, és 

folyamatban van a lőszerek gyártására alkalmas telephelyek keresése.

"Ha lenne egy megállapodásunk, akkor technológiáinkat átadnánk Ukrajnának. Így felhasználhatnánk a képességeiket és az embereiket a tüzérségi és harckocsi lőszerek gyártásának növelésére" - mondta a holding tulajdonosa, hívta fel rá a figyelmet a Bloomberg. 

11:01
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Megrekedtek az ukránok

Ukrajna kísérletei, hogy védelmi vonalat építsenek az érintkezési vonal mentén, nem vezettek a várt eredményekhez, írta a The Wall Street Journal.

A frontvonal mentén kiépített védelem hiánya némi aggodalomra adhat okot Ukrajnának. A helyzet nagyon kritikussá válik az ukrán erők számára 

– fogalmazott Franz-Stephan Gadi osztrák katonai főnök, aki nemrég az ország front menti régióiban járt.

Megjegyzik, hogy az Ukrán Fegyveres Erők megpróbálták lemásolni az orosz hadsereg taktikáját a védelmi vonalakat kiépítéséről, az ellentámadás során azonban az ukrán csapatok „megrekedtek az akadályok bonyolult hálózatában”, amelyet szinte lehetetlen volt leküzdeni.

11:26
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Ilyen föld alatti bunkerben szavaznak az orosz katonák + videó

A Déli csapatcsoport 150-es motorizált lövészdandárjának katonái előrehozott szavazással vettek részt az orosz elnökválasztáson – jelentette az orosz védelmi minisztérium Telegram-csatornáján. Mint írták, a szavazást a hatályos jogszabályoknak megfelelően szervezték meg 

a közvetlenül az állásoknál lévő egyik árokban felállított szavazóhelyiségben. 

A minisztérium egy videót is közzétett, amelyen látszik, hogy milyen föld alatti bunkerekben adhatják le szavazataikat a katonák, hívta fel rá a figyelmet a Magyar Nemzet.

 

12:01
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Fotókon a Harkov elleni orosz támadás pusztítása

A támadás következtében megrongálódott az Ukrán Sürgősségi Szolgálat egyszintes, kiképzésre használt adminisztratív épülete – áll a Dogruhaber Gazetesi X-bejegyzésében. 

 

12:36
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Heves utcai harcok Rabotinóban

13:01
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Videón a rabotinói harcok

„Az orosz tüzérek sikeresen visszaszorítják az Ukrán Fegyveres Erők fegyvereseit Rabotino falu környékén. A falu több mint fele az orosz hadsereg irányítása alatt áll” – áll abban az X-bejegyzésben, amely az Izvesztyija videóját osztotta meg a heves rabotinói harcokról. 

 

13:26
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Térképeken az orosz előrenyomulás

Az Institute of the Study of War közzétette legújabb frissítését. Térképes grafikákon mutatják be az orosz előrenyomulást Kupjanszk és Donyeck város közelében, valamint Zaporizzsja megye nyugati részén.

 

13:56
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Terrorcselekményre készültek Oroszországban + videó

Az orosz Karéliában megakadályoztak egy, az ukrán különleges szolgálatok által előkészített terrortámadást - jelentették a Szövetségi Biztonsági Szolgálat PR-központjában.

„Oroszország Szövetségi Biztonsági Szolgálata a Karéliai Köztársaság területén megakadályozta az ukrán különleges szolgálatok által tervezett terrorcselekmény előkészítését egy 1974-es születésű, beszervezett fehérorosz állampolgár részvételével, aki a Fehérorosz Köztársaságban betiltott ’Kastus Kalinovszkij ezred’ nacionalista formáció tagja volt és szerepelt az államközi körözési listán” - áll a sajtóközleményben.

A különleges szolgálat szerint az ukrán különleges szolgálatok ügynöke adatokat gyűjtött és továbbított a közlekedési infrastruktúra létesítményeiről és a régió végrehajtó hatóságairól.

Mint írták, 

Az elkövető az összekötőinek utasításai szerint eljárva egy számára előre előkészített rejtekhelyről egy rögtönzött robbanószerkezetet vett magához, hogy felrobbantsa Olonyec város egyik közigazgatási épületét. Elfogásakor az elkövető tüzet nyitott az FSZB tisztjeire, és semlegesítették. 

A rendfenntartók és a civilek nem sérültek meg.

 

14:20
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin a frontnál dolgozó nőkről beszélt

„Ma asszonyaink és fiatal lányaink a különleges katonai műveleti övezetben teljesítenek szolgálatot. Különböző területeken, és mindenhol méltósággal szolgálják az anyaországot” – mondta az orosz elnök. 

Putyin korábban, március 5-én köszönetet mondott azoknak a nőknek, akik „a különleges hadművelet harcosait segítik a harci kapcsolattartás vonalán”. Emellett beszédében gratulált minden oroszországi nőnek a közelgő nemzetközi nőnap alkalmából. Megjegyezte, hogy a nők óriási mértékben járulnak hozzá az ország nemzeti fejlesztési céljainak eléréséhez. Az elnök szerint olyan ágazatok, mint az egészségügy, az oktatás, a tudomány, a kultúra, a vállalkozás, az állam- és önkormányzati közigazgatás, nem képzelhetők el nők nélkül.

15:04
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz szabotázscsoportot tartóztattak fel az ukránok

Az ukrán határőrök az éjszaka folyamán egy orosz szabotázs- és felderítőcsoportot tartóztattak fel Szumi területen - jelentette az ukrán Állami Határőrszolgálat, írja a Kyiv Independent.

„Tegnap este a védelmi erők részeként a határőrök felfedeztek egy orosz oldalról előrenyomuló ellenséges szabotázs- és hírszerző csoportot” – közölték.

A határőrök „azonnal tüzet nyitottak”, és a csoport visszavonult.

15:31
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Ellentámadásra készülnek az ukránok

Az ukrán hadsereg egyik vezető parancsnoka szerint az ország erői arra törekszenek, hogy stabilizálják a frontvonalat, és a következő hónapokban nem részletezett ellentámadásokat hajtsanak végre.

Olekszandr Pavljuk, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerdán televíziós kommentárokban elmondta, hogy 

Az orosz erők Kelet-Ukrajnában, Avgyijikva ipari központjának közelében összpontosítják erőfeszítéseiket. 

Oroszország február 18-án közölte, hogy elfoglalta az ukrajnai várost, ami kilenc hónapja a legnagyobb térnyerését tükrözi.

15:55
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Donald Tusk: A boldog nyugalom ideje lejárt

Donald Tusk lengyel miniszterelnök éles figyelmeztetést adott ki, miszerint Európa most egy új, háború előtti korszakban áll, akárcsak a második világháború előtt.

„A boldog nyugalom ideje lejárt. A háború utáni korszaknak vége. Új időket élünk, egy háború előtti korszakot. Sőt, néhány testvérünk számára már nem is háború előtti korszak. Ez egy teljes körű háború a legkegyetlenebb formájában” 

- mondta miniszterelnök az Európai Néppárt éves kongresszusán Bukarestben, hívja fel rá a figyelmet a The Guardain. 

16:21
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Aggódás helyett küldjenek fegyvereket!

Kira Rudik ukrán törvényhozó csütörtökön azt mondta, hogy az Oroszország jelentette fenyegetés miatt aggódó nyugati vezetőknek több fegyvert kellene szállítaniuk Kijevnek.

Egyre több nyugati politikus figyelmeztet arra, hogy Oroszország katonai fenyegetést jelent a NATO-országokra. Van ennek értelme? Abszolút. De a kockázatot még mindig ki lehet küszöbölni azzal, hogy minden fegyvert leszállítunk Ukrajnának

- fogalmazott Rudik.

16:49
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Jelentős ukrán veszteségekről számoltak be Donyecknél

Az orosz csapatok déli csoportjának egységei kedvezőbb pozíciókat foglaltak el és visszaverték az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) több dandárjának támadását a Donyecki területen, közölte az orosz védelmi minisztérium megjegyezte, az ukrán fél mintegy 200 katonát veszített.

„Az ellenség veszteségei összesen mintegy 200 katonát, három harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, öt járművet, egy Msta-B haubicát és egy D-20-as löveget tesznek ki. Az AFU négy lőszerraktára is megsemmisült” 

- közölte a minisztérium.

17:06
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Norvégia új fegyver-finanszírozást jelentett be

Norvégia új finanszírozást biztosít tüzérségi lövedékek vásárlására Ukrajna számára a cseh vezetésű lőszer-kezdeményezés keretében – közölte az ukrán védelmi minisztérium.

 

18:05
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország még legalább két évig képes a jelenlegi intenzitással harcolni

A litván hírszerzés csütörtökön közzétett elemzése szerint Oroszország még legalább két évig képes a jelenlegi intenzitással folytatni a háborút Ukrajnában a magas olajáraknak, a szankciók megkerülésének és az állami beruházásainak köszönhetően.
 

A litván hírszerző ügynökségek éves jelentésükben, melyben a balti ország biztonságát fenyegető veszélyeket mérték fel, megállapították: Oroszország 2023-ban megreformálta és megerősítette az Ukrajnában sok veszteséget szenvedett haderejét, és jó úton halad afelé, hogy bővítse katonai képességeit a NATO-tagállamokkal, köztük a katonai szövetséghez nemrég csatlakozott Finnországgal közös határszakaszán. Kiemelték azt is, hogy Moszkva képes levonni a tanulságokat és javítani harci hatékonyságát.

19:09
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Franciaország "rendíthetetlenül támogatja" Moldovát az orosz fenyegetettséggel szemben

Franciaország megerősítette "rendíthetetlen támogatását" Moldova "függetlenségét, szuverenitását és területi integritását" illetően - közölte csütörtökön a francia elnöki hivatal, miután a két ország vezetője kétoldalú védelmi megállapodásról döntött Párizsban.

Egy héttel azután, hogy a Dnyeszter melléki szakadár terület képviselői védelmet kértek Oroszországtól, amely 1500 katonát állomásoztat az Ukrajnával határos Transznisztriában, Emmanuel Macron francia elnök és moldovai kollégája, Maia Sandu nyilatkozatban szólította fel Moszkvát, hogy "vonja vissza erőit, amelyek illegálisan állomásoznak moldovai területen".

Párizs kijelentette, hogy kész "hozzájárulni, amikor eljön az ideje, a konfliktus tartós és békés rendezéséhez. 

A konfliktus 1992 óta, a Szovjetunió felbomlása óta befagyott, Oroszország ukrajnai inváziója ugyanakkor kiélezte a feszültséget ezen a valamivel több mint négyezer négyzetkilométernyi területen, és Moldovában, amely "a hibrid támadások felerősödésével néz szembe" - olvasható a közleményben.

20:00
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Mintegy nyolcszázezer lövedék finanszírozását biztosította Csehország Ukrajna számára

Mintegy nyolcszázezer lövedék finanszírozását biztosítottuk Ukrajna számára - idézte Petr Pavel cseh elnököt a CTK hírügynökség és a cseh állami televízió csütörtökön.

A CTK szerint 18 ország csatlakozott a Csehország vezette kezdeményezéshez.

Pavel a múlt hónapban a müncheni biztonsági konferencián azt mondta, hogy országa 500 000 darab 155 mm-es és 300 000 darab 122 mm-es lövedéket talált, amelyeket - amennyiben biztosítva lenne a lőszerek finanszírozása - heteken belül le lehetne szállítani Ukrajnának.

20:44
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna londoni nagykövete lesz az ukrán fegyveres erők menesztett főparancsnoka

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jóváhagyta Valerij Zaluzsnijnak, az ukrán fegyveres erők nemrégiben leváltott főparancsnokának jelölését az ország londoni nagyköveti posztjára - közölte csütörtökön az ukrán külügyminisztérium.

A tárca hivatalos honlapján kiadott közlemény szerint a minisztérium már el is küldte a brit félnek a kérelmet a fogadó nyilatkozat megadására.

A TSZN ukrán televízió internetes oldalán emlékeztetett arra, hogy Ukrajna előző londoni nagykövete 2020 júliusától Vadim Prisztajko korábbi külügyminiszter volt, őt 2023 júliusában menesztették posztjáról. Prisztajko a külügyi tárca élén 2019 augusztusától 2020 márciusáig állt.

21:34
március 07, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint ötven ország önkéntesei szolgálnak az ukrán nemzetközi légióban

Több mint ötven ország önkéntesei szolgálnak az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főosztálya alá rendelt nemzetközi légióban - közölte az ukrán katonai hírszerzés sajtószolgálata csütörtökön, a légió felállításának évfordulóján.

A közlemény szerint az évforduló alkalmából a hírszerzés további külföldi önkénteseket hívott az egység soraiba. Közölte, hogy a légió a világ több mint 50 országából érkezett önkénteseket egyesített az alakulatban.

 

04:33
március 08, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről