Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Megtámadták Oroszországot, rengeteg a halott a drámai harcokban

Események

Ukrajna, háború
Az orosz védelmi minisztérium által kiadott képen egy megsemmisült ukrán tank a belgorodi régióban
Fotó: AFP/Russian Defence Ministry
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 749. napjáról.

 

04:24
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:27
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. március 12-én az ukrán-magyar határszakaszon 4379 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4377 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 26 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:30
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Még mindig tart a mentés

A kedd esti orosz rakétacsapás utáni mentőakció még mindig tart Krivij Rihben. Megsemmisült egy kilencemeletes bérház egy része, valamint az emeletek közötti födém. Tűz ütött ki, több mint 30-an megsérültek, köztük többen súlyosan. Eddig három halottról tudni.

05:15
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Bővítik az ukrán határőrséget

Napi videójában az ukrán elnök beszámolt arról, hogy egyeztetve a miniszterelnökkel, a belügyminiszterrel és más kormánytagokkal, úgy döntött, hogy fejleszteni fogják az ukrán állami határőrséget.
"Bővíteni fogjuk a határőrség létszámát, tekintettel mind az agresszió leküzdésének jelenlegi feladataira, mind hazánk határainak e háború utáni hosszú távú védelmére" - mondta Volodimir Zelenszkij.

05:58
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Közelebb az EU-hoz

Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy aláírta a lobbitevékenységről szóló törvényt, ami az egyik előfeltétele az Európai Unióval való kapcsolatok további fejlődésének. 
"Mindent teljesítettünk. Az Európai Bizottság elnökével egyetértésben jóváhagyták az Ukrajnára vonatkozó tárgyalási keretet. Egy lépéssel közelebb kerültünk az Európai Unióhoz. A döntés most az EU-tagállamokon van. Továbbra is készülünk a csatlakozási tárgyalásokra" - mondta az ukrán elnök.

06:43
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Milyen fegyvereket szállít az USA?

Újabb 300 millió dollár értékű katonai segélyt küld az Egyesült Államok Ukrajnába. A csomag Ukrajna tüzérségi és páncéltörő fegyvereit, valamint a légvédelmét támogatja.
105 és 155mm-es tüzérségi lőszerek szerepelnek a csomagban, emellett a Stinger és a HIMARS rendszerek lőszerei, és egyéb felszerelések, amelyek kritikus fontosságúak a csatatéren.

07:32
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Határáttörés

Az orosz hadsereg azt állítja, hogy 234 ukrán harcost ölt meg, miközben meghiúsította áttörésüket az orosz határon. Azt is közölték, hogy a támadók hét harckocsit és öt páncélozott járművet veszítettek el.
Ukrajnában tartózkodó orosz partizánokból álló félkatonai csoportok, az Oroszországi Szabadság Légió, az Orosz Önkéntes Hadtest és a Szibériai Zászlóalj vállalta a felelősséget, és olyan videókat tettek közzé, amelyek - állításuk szerint - orosz területen mutatták őket.
Az oroszországi Kurszk régió kormányzója, Roman Starovoit szerint a harcosok megpróbálták elérni a határ közelében fekvő Tetkino városát. "Egy szabotázs- és felderítőcsoport megpróbált áttörni. Fegyveres összetűzés volt, de áttörés nem történt" - mondta.
Független forrás nem tudja ellenőrizni a jelentéseket.
 

08:01
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

5 milliárd euró érkezhet

Diplomaták szerint az EU-tagországok közel állnak az Ukrajnának szánt katonai segélyalapról szóló megállapodáshoz, amely 5 milliárd eurós pénzügyi injekciót nyitna meg. Az Európai Békeprogram visszatérítést ad az EU-tagoknak, ha lőszert küldenek más országokba. A diplomaták szerint kompromisszumot találtak a franciák által szorgalmazott „európai vásárlás” politikájában, és Németország azon igénye közt, hogy az országok hozzájárulását az alapba az Ukrajnának nyújtott kétoldalú segélyek ellensúlyozzák. A diplomaták szerint az EU 27 tagországának nagykövetei szerdán, Brüsszelben jóváhagyják a megállapodást.

09:08
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország nélkül nincs béke

Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan a ramadán böjtöt megszakító vacsoráján külföldi nagykövetek előtt kijelentette, hogy „az Oroszországot kizáró béketervek nem hoznak semmilyen eredményt”.
Ukrajna békecsúcsot tervez Svájcban, amelyen Oroszország nem vesz részt. Erdogan szerint el kell kerülni minden olyan lépést, amely súlyosbítaná az ukrajnai háborút, és esetleg a NATO-ra is kiterjesztené a konfliktust.
A török elnök az orosz választások után vendégül látja majd Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

09:33
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Figyelmeztet az ENSZ

Az ENSZ oroszországi emberi jogi szakértője szerint Alekszej Navalnij haláláért Moszkva a felelős.Mariana Katzarova szerint vagy a börtönben ölték meg, vagy olyan fogvatartási körülmények között halt meg, amelyek kínzásnak minősültek.
A civil társadalmi csoportok szerint körülbelül 600-1000 politikai foglyot tartanak fogva Oroszországban, amiért tiltakoztak az ukrajnai orosz invázió ellen, vagy megtagadták a harcot.
A Kreml visszautasította a Navalnij meggyilkolásával kapcsolatos vádakat, mondván, hogy természetes halállal halt meg február 16-án egy sarkvidéki büntetés-végrehajtási telepen.

10:12
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Megtámadtak egy orosz olajfinomítót

Az orosz Telegram csatornák jelentése szerint március 13-án a hajnali órákban tűz ütött ki egy olajfinomítóban Oroszország nyugati Rjazan megyéjében.
A helyi Telegram csatornák jelentése szerint korábban robbanások hallatszottak a területen, miután szemtanúk drónokat láttak a környéken. 
 

10:53
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország csapást mért Szumira

5 gyerek és 1 felnőtt megsebesült, amikor az orosz erők március 12-én éjjel  82-szer lőtték Szumi megyét. 14 településre csaptak le - írja a The Kyiv Independent.

11:40
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország 234 ukrán katonát ölt meg

Az orosz védelmi minisztérium március 12-i jelentése szerint a moszkvai katonai és biztonsági erők 234 harcost öltek meg, miközben meghiúsították Ukrajna határáttörési kisérletét - írja a Kyiv Independent.

12:13
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Az USA 300 millió dolláros védelmi segélycsomagot jelentett be Ukrajnának

Az új segélycsomag nagyszámú tüzérségi töltényt, lőszert, GMLRS rakétákat a HIMARS hordozórakétákhoz, páncéltörő fegyvereket és akadályelhárító lőszert tartalmaz. 
Annak ellenére, hogy a korábbi médiajelentések azt sugallták, hogy ATACMS nagy hatótávolságú rakétákat is tartalmazni fog a csomag, ezek a fegyverek hiányoztak a Pentagon által biztosított fegyverek listájáról - írja a Kyiv Independent.

12:44
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Drónrobbanás Belgorodban

Egy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) által ledobott drón felrobbant a Belgorod megyei Prohorovszkij járásbeli Priznazsnoe faluban, és megrongált két magánházat – jelentette a régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov a Telegram csatornáján.

Korábban arról számoltak be , hogy a belgorodi Grafovka faluban egy drón törmeléke hullott egy lakóépületre. Áldozatokról akkor még nem érkezett jelentés.

13:37
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország 58 ukrán drónt semmisített meg

Március 13-án az Ukrán Fegyveres Erők (UAV) 58 pilóta nélküli légi járművét semmisítették meg Oroszországban – jelentette a Honvédelmi Minisztérium a Telegramon.

A drónokat egyszerre hat oroszországi régió felett fogták el. A legtöbb drónt a voronyezsi régióban semmisítették meg - 29 eszközt. A Brjanszk és Belgorod régió felett 8, illetve 11 UAV-t lőttek le. Nyolc további drónt lőttek le a kurszki régióban, egy-egy drónt pedig a leningrádi és a rjazanyi régióban.

 

14:28
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Krivij Rihben

Krivij Rihben egy vállalkozás, egy adminisztratív épület és egy raktár rongálódott meg robbanások következtében – írta a Dnyipropetrovszki Regionális Katonai Igazgatóság vezetője, Szergej Liszak a Telegram csatornáján.

Hozzátette, Nikopol körzetben is megsérültek az elektromos vezetékek.

A robbanások az északi bányászati ​​és feldolgozó üzem területén történtek - írja a TASZSZ.

15:02
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Légiriadót jelentettek be Ukrajna két régiójában

A lakosság riasztására szolgáló hivatalos forrás adatai szerint légiriadót rendeltek el Szumi és Harkov térségében - írja a Ria Novosztyi.
 

15:37
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétaveszélyt jelentettek Kurszkban

Rakétafenyegetést jelentettek be a kurszki régió Glushkovszkij kerületében, a lakosokat arra kérték, hogy keressenek menedéket szilárd falú ablaktalan szobákban – jelentette Roman Starovoit kormányzó a Telegram csatornáján.

16:12
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország megsemmisített egy Patriot légvédelmi rendszert

Oroszország megsemmisített egy Patriot légvédelmi rakétarendszert (SAM) a Donyecki Népköztársaságban (DPR) Pokrovszk térségében – jelentette Peter Suciu, a The National Interest amerikai magazin rovatvezetője.

Oroszország bejelentette, hogy megsemmisített egy drága Patriot légvédelmi rendszert Ukrajnában, ami súlyos veszteség volt az ukrán csapatok számára

 – jegyzi meg a rovatvezető. Az elemző szerint ez a légvédelmi rendszer az Egyesült Államok által Kijevbe szállított egyik legfejlettebb fegyvernek számít. Az ukrán csapatok kénytelenek szétszórni erőiket a városok, csapataik és a konvojok védelmében, és a Patriot elvesztése csak ront a helyzeten.

16:39
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Csapást mértek az ukrán parancsnoki állomásra Donyeckben

Az Orosz Légierő (VKS) Szu-34-es vadászbombázói megsemmisítették az ukrán fegyveres erők parancsnoki állomását dél-donyecki irányban - jelentették az orosz védelmi minisztériumnak.

17:11
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások történtek Odesszában

Robbanások sorozata történt Odesszában, miután légiriadót jelentettek be – jelentette a Strana című ukrán kiadvány Telegram csatornáján.

17:37
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Drónt lőttek le a leningrádi régióban

A pilóta nélküli légi járművet a leningrádi körzetben lévő Kirishi körzetben lőtték le – írta a régió vezetője Alekszandr Drozdenko a Telegram csatornáján.

A kormányzó közleménye szerint a drónt a KINEF üzemhez közeledve lőtték le.

 

18:07
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

A német kabinet elégedetlen Scholz döntésével, hogy nem szállítja a Taurust Kijevnek

A német miniszterek és Olaf Scholz német kancellár kormánykoalícióban lévő legfontosabb partnerei ragaszkodnak ahhoz, hogy meggondolja magát, és hagyjon fel a Taurus nagy hatótávolságú cirkálórakéták Ukrajnának való szállításával szembeni ellenállással – írja a Bloomberg.

Scholz korábban többször is ellenezte az ilyen szállításokat, mivel szerinte ezek használatának ellenőrzéséhez német katonaság részvétele szükséges, ami teljesen kizárt.

Aggodalmát fejezi ki amiatt is, hogy a Taurust felhasználhatják Oroszországon belüli célpontok csapására. 

A közvélemény-kutatások szerint a németek többsége a kancellárt támogatja ebben a tekintetben.

SCHOLZ, Olaf
Olaf Scholz kancellár a német kormány ülésén a berlini kancellári hivatalban 2024. március 13-án.
Fotó: Markus Schreiber / Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

 

18:45
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok megsemmisítettek két ukrán Mi-8-as helikoptert

Az orosz hadsereg megsemmisítette az ukrán légierő két Mi-8-as helikopterét, valamint megsemmisített egy fegyver- és katonai felszerelést javító műhelyt Harkov régióban - jelentette az orosz védelmi minisztérium.

 

19:20
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz fegyveres erők áttörték a frontvonalat Zaporizzsja térségében

Az orosz csapatoknak sikerült áttörniük a frontvonalat Zaporizzsja térségében, és megvették a lábukat az ellenséges erődítményekben. Vlagyimir Rogov, a régió koordinációs tanácsának társelnöke elmondta, hogy szerinte a frontvonal mögött az ukrán csapatok sebtében több védelmi vonalat építenek ki.

Az ellenség három-négy méter mélységig ás és vasbeton szerkezeteket épít, kommunikációs folyosókat fektet le, tartva az orosz hadsereg támadásától 

– magyarázta Rogov.

19:47
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok kazettás lövedékeket lőttek Horlivkára

Az ukrán katonák négy, 155 mm-es kaliberű NATO kazettás lövedéket lőttek ki Horlivkára a mai napon. Az amerikai hadsereg szerint ezeknek a lőszereknek 5-14%-a egyáltalán nem robbanhat fel, mivel régóta raktárban hevernek. 

Ebben az esetben olyan aknákat képeznek, amelyek a konfliktus befejezése után is fenyegetik a civileket.

 

20:23
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán újságírókat toloncoltak ki Lengyelországból, engedély nélkül forgattak a határon

Őrizetbe vették és kitoloncolták Lengyelországból azokat az ukrán újságírókat, akik állítólag bizonyítékokat filmeztek Varsó és Moszkva kereskedelmi kapcsolatairól – jelentette a Rayon.in.ua ukrán kiadvány.

Az ukrán lap állítása szerint újságíróik filmre vették Lengyelország kereskedelmét Oroszországgal, ezért őrizetbe vették és kitoloncolták őket, és minden felszerelésüket elvették.

 

20:57
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna biztonsági megállapodásról tárgyal Finnországgal

Ukrajna megkezdte a tárgyalásokat Finnországgal a kétoldalú biztonsági megállapodás megkötéséről – jelentette Vlagyimir Zelenszkij kabinetirodája.

Folytatták a munkát a megállapodástervezeten, meghatározták annak határait és kulcsfontosságú elemeit, és megállapodtak a további tárgyalások ütemtervéről.

A tárgyalásokon az ukrán felet Zelenszkij irodavezető-helyettese, Igor Zhovkva, a finn felet pedig a külügyminisztériumi delegáció képviselte.

21:10
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Zaharova időszerűnek nevezte a Vatikán felhívását az ukrajnai tűzszünetre

Ferenc pápa tárgyalásokra és tűzszünetre vonatkozó felhívása Ukrajnában fontos és időszerű álláspont, Moszkva reméli, hogy meghallgatják – mondta Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Ferenc pápa az RSI svájci műsorszolgáltatónak adott televíziós interjújában korábban azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktusban a vesztes félnek kell bölcsnek lennie és beleegyeznie a tárgyalásba.

 

21:22
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Kijev engedélyezte Oroszország részvételét a második svájci csúcson

Ukrajna beleegyezett, hogy Oroszország részt vegyen a Vlagyimir Zelenszkij „békeképletéről” szóló második csúcstalálkozón Svájcban – mondta Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter. A Zelenszkij által 2022-ben javasolt „békeképlet” alapján zajló csúcstalálkozón a legbefolyásosabb országok, köztük arab országok is részt vesznek, a tárgyalások az ENSZ alapító okirata és az Ukrajna által javasolt „békeformula” alapján zajlanak majd.

21:34
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia az év végéig hagyja szolgálatban a Sky Saber légvédelmi rendszert Lengyelországban

Az Egyesült Királyság az év végéig szolgálatban hagyja a Sky Saber rakétavédelmi rendszerét Lengyelországban – jelentette ki Wladyslaw Kosiniak-Kamysh lengyel védelmi miniszter. Az Egyesült Királyság 2022-ben telepítette a Sky Saber légvédelmi rendszerét Lengyelországba. 

A Sky Sabre brit részlege a rzeszowi csomópont védelmével foglalkozik, amelyen keresztül fegyvereket és katonai felszereléseket szállítanak Ukrajnába.

A jelentések szerint a Sky Saber egyszerre 24 rakéta repülését tudja irányítani, amelyek képesek vadászgépek, drónok és távvezérlésű bombák megsemmisítésére.

21:53
március 13, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin: Moszkvának írásos garanciákra van szüksége a Nyugattal való megállapodáshoz

A Nyugattal való tisztességes megállapodáshoz Oroszországnak írásba foglalt, hiteles garanciákra van szüksége - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 televíziónak és a RIA Novosztyi hírügynökségnek adott, szerdán megjelent interjúban.

Nem akarom kimondani, de nem bízom senkiben. Nekünk garanciákra van szükségünk, és a garanciákat pontosan meg kell fogalmazni, olyanoknak kell lenniük, amelyek kielégítenek bennünket és amelyekben megbízunk

- mondta Putyin a Rosszija Szegodnya orosz állami médiacsoportnak nyilatkozva.

Putyin elrendelte március 3-ig annak a rendkívüli ellenőrzését, hogy milyen a harckészültség és a válsághelyzetek megoldásának képessége két oroszországi katonai körzetben
Putyin: Moszkvának írásos garanciákra van szüksége a Nyugattal való megállapodáshoz
Fotó: Forrás: AFP/Mikhail Klimentyev

Az elnök leszögezte, hogy a felelős döntések meghozatala során nem fog semmi olyat tenni, ami nem felel meg Oroszország érdekeinek. Megismételte Moszkva készségét az Ukrajnáról való tárgyalásokra, de csak az olyanokra, amelyek nem "a pszichotróp szerek használata utáni kívánságokon", hanem a valóságon alapulnak.

Putyin hangot adott meggyőződésének, miszerint egyes nyugati elitek nem akarnak egy olyan hatalmas szomszédot, mint Oroszország és szeretnék részekre osztani. Azt hangoztatta, hogy a nyugati országok az ukrajnai különleges hadművelet kezdete után azt hitték, hogy a szankciók, a nyugati fegyverek és az ukrán nacionalisták keze által leszámolhatnak Oroszországgal, de azzal szembesültek, hogy tehetetlenek az orosz nép egységével, az orosz pénzügyi és gazdasági rendszer stabilitásával és a fegyveres erők növekvő képességeivel szemben.

04:35
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről