Százezrek maradtak áram nélkül Texasban a viharok után - videó

Vágólapra másolva!
Közel 600 000 fogyasztó maradt áram nélkül Texasban, miután heves zivatarok sújtották az amerikai állam északkeleti részét. A viharok hurrikán erejű széllökésekkel és jégesővel jártak.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, szörnyű pusztítást végzett a tornádó az Egyesült Államokban. A hétfői összesítés szerint legkevesebb 20 ember halt meg Texas, Oklahoma, Arkansas és Kentucky államban a szombat éjszaka és vasárnap reggel kialakult ítéletidőben. Most Texas déli részét tikkasztó hőség sújtja. 

Az állam még mindig lábadozik a hónap elején pusztító vihar után, amely több százezer otthonban okozott áramkimaradásokat.

Texas a tornádók után.
Fotó: Getty Images via AFP

Néhány észak-texasi kedden tornádószirénák hangjára ébredt, miután a meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki Dallasban és a környező területeken a heves zivatarok miatt.

Az utcákat elárasztotta a víz - kidőlt fákról és villanyvezetékekről érkeztek jelentések a város egész területéről. Dallas megyében szükségállapotot hirdettek ki.

Electrical Crews Work To Restore Power To Houston Residents After Deadly Storm
Kidőlt fákról és villanyvezetékekről érkeztek jelentések.
Fotó: NurPhoto via AFP / Reginald Mathalone

Kedd reggelre több mint 1 070 000 háztartás maradt áram nélkül.

Az áramkimaradások közel egyharmadát Dallasból jelentették. A viharok miatt több száz dallasi járat is késve indult a repülőterekről. A dallasi állatkert az X-en közölte, hogy bezár. 

A heves esőzések előidézte árvizek miatt számos iskolában szünetel a tanítás és utakat kellett lezárni Texas délkeleti részén.
Fotó: Kirk Sides / MTI/AP/Houston Chronicle

A tisztviselők szerint több napba is beletelhet, mire helyreáll a szolgáltatás. Grant Cruise, az Oncor, Texas legnagyobb közműszolgáltatójának szóvivője azt mondta: 

Nem egyszerű javításokról lesz szó, hanem teljes rekonstrukcióról a területünk egyes részein.

Hurrikán erejű széllökéseket jelentettek Houstonból. Észak-Texas egyes megyéiben várhatóan szerda reggelig heves zivatarokra kell számítani.

Villámárvizekre is figyelmeztettek Texas északi és középső részén, valamint Oklahoma déli részén.

Texasban pusztító viharok csaptak le a hétvégén, amelyek legalább hét ember halálát okozták az államban, és több mint 100-an megsérültek. A halálos áldozatok között három gyermek is volt.

A hatóságok becslése szerint több mint 200 ház semmisült meg, és további 120 megrongálódott.

A legnagyobb károkat Cooke megye szenvedte el, ahol egy lakókocsiparkra csapott le egy tornádó. A hétvégén Arkansasból, Oklahomából, Kentuckyból és Alabamából is jelentettek haláleseteket. 

Az Amerikai Meteorológiai Szolgálat szerint több helyen is tornádó alakult ki, amit homokvihar kísért.

Damage From Disastrous Derecho Storm In Houston
Texasban pusztító viharok csaptak le a hétvégén.
Fotó: NurPhoto via AFP / Reginald Mathalon

A régiót hőhullám is elérte

A városi tisztségviselők a helyreállítási munkával párhuzamosan egy közelgő hőhullámra készülnek Texasban, és az áramellátás nélkül maradt lakosok számára hűsölő központokat nyitottak meg. 

A következő napokban Florida középső és déli részén az átlagosnál magasabb vagy rekordközeli hőmérséklet várható - írta a BBC.

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről